‘Türkiye’de potansiyel çok yüksek’

Energo-Pro Türkiye Genel Müdürü Celal Kozumali Green Power’ın sorularını yanıtladı. Kozumali, 2019 yılında yatırım planlarımıza hız verdiklerini ve toplamda 740 milyon dolar yatırım hedeflerinin bulunduğunu açıkladı.

Türkiye’de toplam 95 MW kurulu gücünde 5 hidroelektrik santrali ile hizmet veren Energo-Pro’yu Genel Müdürü Celal Kozumali’den dinledik. Kozumali, “2020 yılı sonuna kadar 3 hidroelektrik santralini daha işletmeye alarak toplam kurulu gücümüzü 630 MW’a çıkaracağız. Bu yatırımlarımız ile toplam üretim kapasitemiz yıllık 2500 GWh olacak” dedi.

“2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor”

Energo-Pro’nun uluslararası ve Türkiye özelindeki faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Energo-Pro, 25 yıllık birikimi ile hidroelektrik santral inşaatı, işletmesi, elektrik satış, dağıtım, türbin ve jeneratör üretimi alanlarında faaliyet gösteriyor. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye dahil toplam 6 ülkede 36 hidroelektrik santrali bulunuyor. Energo-Pro, toplam 863 MW kurulu güce sahip santralleri ile yılda 3TWh’ın üzerinde enerji üreterek 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Türkiye’de de toplam kurulu gücü 95 MW olan 5 hidroelektrik santrali ile hizmet veriyoruz. 2020 yılı sonuna kadar 3 hidroelektrik santralini daha işletmeye alarak toplam kurulu gücümüzü 630 MW’a çıkaracağız. Bu yatırımlarımız ile toplam üretim kapasitemiz yıllık 2500 GWh olacak.

“Türkiye’de yıllık enerji üretimimiz 619 GWh”

Türkiye’deki santrallerinizden ve üretim kapasitenizden bahseder misiniz? Energo-Pro’nun Türkiye’deki toplam kurulu gücü ne kadar?

Tokat ve Sivas illerinde, Reşadiye 1, Reşadiye 2 ve Reşadiye 3, Ankara ilinde; Hamzalı, Artvin ilinde Aralık Regülatörü olmak üzere toplam 5 adet hidroelektrik santralimiz bulunuyor. Bu projelerimize ek olarak, Kars ilinde Karakurt HES ve Muş ilinde ise Alpaslan 2 HES projelerimizin inşaatları devam ediyor. Toplam 280 MW kurulu güce sahip olan Alpaslan 2 projesi, özel sektörde Türkiye’nin en büyük göl alanına sahip olması ve bulunduğu bölgede ekonomik gelişmeye olan katkısıyla ülkemiz için çok önemli bir enerji yatırımı. Kars İlinde yer alan 99.5 MW kurulu güce sahip Karakurt Projesi ise Aras Nehri üzerindeki bölgenin en büyük ve en verimli projesi olma özelliği taşıyor. Alpaslan 2 projemizi 2020 yılında, Karakurt projemizi ise 2019 yılı sonunda faaliyete almayı hedefliyoruz.

Bugün, Türkiye’de işletmede bulunan santrallerimizle yıllık enerji üretimimiz 619 GWh‘tir. Bu enerji üretimimizle yıllık yaklaşık 205 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. İnşaat aşamasında bulunan projelerimiz faaliyete geçtiğinde, 2020 yılı sonunda 610 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz.

“Litostroj Power ile yüksek verimliliğe sahip su türbinlerini Türkiye’de üretebileceğiz”

Energo-Pro’nun Türkiye’ye bakış açısı nasıl? Burada başka yatırım planlarınız var mı?

Türkiye, sürdürülebilir kaynakları ve konumu ile enerji sektörü için oldukça önemli bir ülke. Energo-Pro da Türkiye’nin gücüne ve konumuna inanıyor ve bu doğrultuda yatırımlarını artırarak devam ettiriyor.

Türkiye’de 5 santralimize ek olarak inşaatı devam eden Karakurt HES ve Alpaslan 2 HES projelerimiz var. Energo-Pro’nun birikim, tecrübe, know-how ve ekip gücünü kullanarak bu projeleri tamamlayıp ülke ekonomisine katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz. Bu projelerimize ek olarak 2019 yılı içerisinde hayata geçirmek istediğimiz bir üretim tesisi projemiz bulunuyor.  Bünyemizde bulunan Litostroj Power ile yüksek verimliliğe sahip su türbinleri ve jeneratörlerini Türkiye’de üretebileceğiz.

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörünün gelişme potansiyeli çok yüksek. Yenilenebilir enerji sistemlerinin çoğalması, ekonomik büyümenin yanında yeni teknolojilerin geliştirilmesine ve yeni iş alanlarının oluşmasına yol açacaktır. Yenilenebilir enerjinin küresel ölçekteki gelişimine paralel olarak ülkemizdeki gelişimi, uygulanan teşvik politikalarının da etkisiyle hız kazandı. Bu alana yönelik mevzuatın geliştirilmesi ile hızlı bir genişleme sürecine girildi. 2019 yılında da bu hareketliliğin devam edeceğini öngörüyoruz.

“YEKDEM mekanizması yatırımı teşvik etmesi açısından büyük önem taşıyor”

Bildiğiniz üzere 2020’de YEKDEM sona eriyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz? Yenilenebilir enerji teşvikleri bundan sonraki süreçte sizce nasıl olmalı?

Enerji sektörü gelişmekte olan bir sektör olması sebebi ile yeni planlamalara, gelişim yaratacak fırsatlara ihtiyacı var. Bu kapsamda devletimiz de bizlere destek sağlıyor. Özellikle YEKDEM mekanizması enerji sektöründe yatırımı teşvik etmesi açısından büyük önem taşıyor. Sektörün ve ülkenin gelişimi adına bu sürecin uygun yatırımlara fırsat verecek şekilde yeniden düzenlenmesi ve sürenin uzatılması ülke açısından çok önemli bir adım olacaktır. Aynı zamanda YEKDEM mekanizmasının sadece genel açıdan değil bölgesel gelişime katkı sağlaması adına özel düzenlemeler yapması çok yerinde olacaktır. Özellikle gelişmekte olan bölgelerimiz için yeni teşvikler ve düzenlemeler yapılması enerji sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

‘Kurumsal itibarımızı, maddi kazancımızın önünde tuttuk’

2018 yılını şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?  2019 yılının ilk çeyreğini de geride bıraktık. 2019 şirketiniz için nasıl başladı? Bundan sonrası için hedef ve beklentileriniz neler?

2018 yılı birçok sektör açısından zorlu geçti. Ancak bizim çalışmalarımıza olan güvenimizin tam olması sebebiyle kurumsal itibarımızı, maddi kazançlarımızdan önde tuttuk. Çünkü biliyoruz ki kurumsal itibarına öncelik veren, çalışanları için güven kültürü oluşturan ve sosyal ve çevresel sorumluluk projelerine öncelik veren ve kurumsal değerlerine sıkı sıkıya bağlı olan şirketler ayakta kalırlar.

Enerji sektörü sermayesi büyüdükçe, elektrik talebi ve yatırım arasındaki ilişki de gelişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz 10 yılda, küresel enerji sektörü yatırımlarının talep artışına oranı, yenilenebilir enerjiyi teşvik edecek politikalarla ortalama iki kattan fazla arttı. Artan nüfus ve gelişen sanayi ile birlikte enerji ihtiyacı giderek artıyor. Buna bağlı olarak biz de 2019 yılında yatırım planlarımıza hız verdik. Toplamda 740 milyon dolar yatırım hedefimiz bulunuyor.

ISTRADE 2019’a sayılı günler kaldı