Türkiye ve Nijer arasında maden işbirliği anlaşması

Türkiye ve Nijer arasında gerçekleştirilen ‘Maden Alanında İşbirliği Anlaşması’, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Nijer Maden Bakanı Hassane Baraze Moussa tarafından Ankara’da imzalandı.

SİBEL ACAR-ANKARA/ Bakanlık’ta düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Dönmez, gönül bağımızın 16. yüzyıla dayandığı Nijer Cumhuriyeti ile madencilik alanında yapılacak yeni iş birliğinden dolayı duydukları heyecanı dile getirerek sözlerine başladı.

“ÇALIŞMALAR ÜÇ MADEN SAHASINDA YAPILACAK”

İmzalanan anlaşma ile ilgili detayları paylaşan Bakan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“MTA ve yurt dışı iştirakimiz MTA Uluslararası Madencilik A.Ş’nin Nijer’in güneybatısındaki Koulbaga-1, Koulbaga-2 ve Dares Salam-2 adlı üç maden sahasında arama ve araştırma yapması hususunda kıymetli Bakan arkadaşım Sayın Moussa ile mutabık kaldık. Aslında uzun zamandır bu konuda sürekli görüşüyorduk bugün de bunu resmileştirmiş olacağız. Bu sahalarda jeokimya, jeofizik ve sondaj çalışmalarıyla görünür rezerv tespitinde bulunacağız. Sonrasında Nijer Hükümeti ile dostluğumuzu daha da güçlendireceğini düşündüğümüz ve her iki ülke açısından istihdam ve iş gücünü artıracak olan cevherin üretimi aşamasına geçmeyi hedefliyoruz. Bu protokollerin burada imzalanması hususunda büyük emekleri olan ve imza törenine nezaket gösterip katılan Nijer Cumhuriyeti Maden Bakanı Sayın Hassane Baraze Moussa’ya şükranlarımı sunuyorum.”

“AFRİKA AÇILIMI İLE İLİŞKİLERDE ÖNEMLİ BİR İVME YAKALANDI”

Afrika kıtasıyla ortak kültürel bağların geliştirilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana sürdürülen ‘Afrika Açılımı’ ile birlikte ilişkilerde önemli bir ivme yakalandığına dikkati çeken Dönmez; “Biz de Bakanlığımızın görev alanı kapsamına giren hususlarda, Afrikalı dostlarımızla ülkemizin kalkınma deneyimini paylaşma ve kıtanın insani ihtiyaçlarına çözümler sunma hedefiyle yola çıktık. Bakanlığımız bünyesinde Afrika’ya yönelik yapılan çalışmalarda, kıtanın tamamına yönelik detaylı bir çalışma gerçekleştirdik ve ihtiyaçları, öncelikleri ve iş yapmak için izleyebileceğimiz yöntemleri belirledik. Afrika’da toplam 17 ülkeyle bu anlamda enerji ve madencilik alanında anlaşmalar imzaladık. MTA International ile şu an Sudan’da faaliyet gösteriyoruz. Bunu yaparken, kamu ve özel sektörün birlikte yürütebileceği, herkesin elini taşın altına koyacağı somut projeler geliştirerek, samimiyet, karşılıklı öğrenme, know-how transferi ve kazan-kazan anlayışıyla sürdürülebilir bir model kurmayı planladık. Türkiye Modeli olarak adlandırdığımız bu modelle, Afrika’da ilişki içerisinde bulunduğumuz ülkelerle karşılıklı maksimum kazanım elde etmeyi hedefliyoruz. Nijerli dostlarımızla da kazan-kazan anlayışını temel alarak, ülkemizin kalkınma deneyimini paylaşma ve Nijer’in sahip olduğu kaynakları yine Nijer halkına kazandırma hedefi ile yola çıkıyoruz” diye konuştu.

“BU İŞ BİRLİĞİ SAYESİNDE CİHATÇI GENÇLER TOPLUMA KAZANDIRILACAK”

Törende konuşan Nijer Maden Bakanı Hassane Baraze Moussa ise, düzenlenen imza töreninin iki ülke arasındaki geçmişe dayanan ilişkilerin göstergesi olduğunu ifade etti.

Moussa; “Birazdan imzalanacak anlaşma, ilişkilerin karşılıklı saygı ve fayda temeline oturmasını sağlayacak. Hiç kuşkusuz MTA International’ın teknik imkanları ile aramaların çok hızlı ilerleyeceğini ve daha geniş bölgelere ilerleyeceğini düşünüyorum. İmzalanan anlaşmanın, Nijer toplumuna güven ve istihdam da sağlayacağını düşünüyorum. Bu iş birliği sayesinde cihatçı gençler topluma kazandırılacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından iki ülke bakanları arasında imza töreni gerçekleştirildi.