Sürdürülebilir enerji için yapılması gerekenler tartışıldı

9’uncu Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında ‘Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Enerji Oturumu’ düzenlendi.

9’uncu Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Enerji Oturumu düzenlendi. TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler’in moderatörlüğünde  gerçekleşen oturuma; TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Arkın Akbay, TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Mehmet Acarla, TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Elif Düşmez Tek ve TÜSİAD Enerji Grubu Çalışma Üyesi Ahmet Tohma konuşmacı olarak katıldı.

“Enerji kalitesi bizim açımızdan çok önemli olacak”

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Arkın Akbay “Türkiye ekonomisi son 10 yılda Yüzde 4.8 oranında büyüdü. Gelişmekte olan ülkeler sıralamasında 3. Sıradayız. Başarı hikayemiz aslında bu rakamlarda ortaya konuluyor. Enerji sektörümüze ciddi yatırımlar yapıyoruz. Ülke büyüdü ki, biz bu kadar yatırım yaptık. Bundan sonraki hikayemiz çok daha önemli. Öngörülebilirliği bu perspektiften değerlendirmek lazım. Öngörülebilirliği de sürdürülebilirliğin anahtarı olarak dile getirmeliyiz. Öngörülebilirliğin bize yeni projelerle döneceğini düşünüyoruz. Geçmişteki büyümelerimizin büyük kısmı tüketim bazlı büyümek. Gelecekte ise verim odaklı büyümek zorundayız. Enerji kalitesi bizim açısından çok önemli olacak. Şebekemizi her gün yenilememiz gerekiyor” dedi.

“Yenilenebilirde Türkiye muazzam bir başarı gösterdi”

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Mehmet Acarla “Yenilenebilir enerjide Türkiye çok muazzam bir gelişme gösterdi. Yenilenebilir enerji desteklenmediği takdirde, yatırım yapılması tercih edilmeyen bir alan. Özellikle rüzgârda ve hidrolikte yatırımlar teşvik edildi. Hidroelektrikte çok ciddi yatırımlar yapıldı, önemli kapasite artışı oldu. YEKDEM olmasaydı, projelerde büyük problemler yaşanabilirdi. 120 GW kullanılabilir ticari potansiyeli var Türkiye’nin. Bunun neresindeyiz diye baktığımızda çok başındayız diyebiliriz. Bu potansiyelin kullanılması için de belli adımların atılması gerekiyor” diye konuştu.

“Arz güvenliği sorunu bertaraf edilmiş oldu”

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Elif Düşmez Tek “Rekabetçi ve özel sektör katılımıyla şekillenen bir piyasanın olduğunu görüyoruz. Piyasa reformu organize toptan piyasalarının şekillenmesiyle başladı. Fiyat öngörülebilirliği sağladı. 10 yıl içerisinde Türkiye’de muazzam bir kurulu güç artışı olduğunu görüyoruz. Arz güvenliği sorunu bertaraf edilmiş oldu. Kamunun payı gitgide azaldı. Özel sektörün payı 2003 yılında yüzde 16’da iken bugün yüzde 60’lara yükseldi. Yapılan yatırımlar hizmet kalitesini artırdı. Doğalgaz tarafında oldukça etkileyici gelişmeler oldu. 196 milyon metreküp seviyesindeki giriş seviyesi kapasitemiz 316 milyon metreküp seviyesine çıkarıldı. 2 tane FSRU tesisi devreye girdi.  Son 16 yılda özel sektör tarafından yapılan yatırımların tutarı 16 miyar dolara yükseldi” değerlendirmesinde bulundu.

“Kullanılan krediler 2 yıl içerisinde yeniden yapılandırılmaya başlandı”

TÜSİAD Enerji Grubu Çalışma Üyesi Ahmet Tohma, “Türkiye,  enerjide geçtiğimiz dönemde 100 milyarlık dolarlık yatırımın büyük kısmını gerçekleştirdi. Bu yatırımlar başladığında 3 tane temel hedef vardı. Arz güvenliğinin sağlanması, cari açığını elektrik üretim kaynaklı artırmamak, tüketicilerin nihai elektrik fiyatını aşağı çekmek.  Bugün arz güvenliği sağlanmış oldu. Doğalgaz tüketiminde talepte artış yaşanmasına rağmen elektrik üretiminde kullanılan doğalgazda artış yaşanmadı. Kullanılan Krediler, geçtiğimiz 2 yıl içerisinde yeniden yapılandırılmaya başlandı. Mali sürdürülebilirliği gerçekleştirilebilmesi için bu kredilerin yeniden yapılandırılması gerekiyordu” ifadesini kullandı.