SHURA’dan Türkiye’de enerji dönüşümünün finansmanı raporu

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, 100’ün üzerinde paydaşın katılımıyla hazırlanan, Türkiye’nin kapsamlı ve kapsayıcı enerji finansmanı raporuna imza attı.

Enerji sektörü için yol haritası niteliğinde olduğu belirtilen Türkiye’de Enerji Dönüşümünün Finansman raporu kamu, finans kuruluşları ve yatırımcılar için başarılı finansman modelleriyle çözüm önerileri ortaya koyuyor. 2002-2018 döneminde enerji yatırımlarının yıllık tutarı 5,5-6 milyar dolar,finansmanı 3,5-4 milyar seviyesinde. Enerji dönüşümü yatırımlarında ise yılık ortalama yatırım 3,4 milyar dolar, finansman tutarı 2,1 milyar dolar seviyesinde.

Türkiye’de enerji dönüşümü konusunda çalışan düşünce kuruluşu SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, kapsamlı ve kapsayıcı enerji finansmanı raporunu yayınladı.

“RAPOR, 10 AYLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ”

Türkiye’de Enerji Dönüşümünün Finansmanı raporu, bugün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Enerji ve finans dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın yaptı. Raporun hedefinin, Türkiye’de yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarına yönelik finansman ihtiyacının değerlendirilmesiyle birlikte finansal kuruluşlar, yatırımcılar ve kamuya yönelik öneriler geliştirmek olduğunu vurgulayan Saygın, Türkiye’de Enerji Dönüşümünün Finansmanı raporunu hazırlarken finans kuruluşları, enerji şirketleri, teknoloji tedarikçileri, danışmanlık kuruluşları, sanayi kuruluşları, sektörel kuruluşlar ve kamu kuruluşları başta olmak üzere 100’ün üzerinde paydaşla temas ettiklerini belirtti.

Raporun 10 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Saygın, “Geçmiş döneme bakıldığında Türkiye’de enerji dönüşümünde yıllık ortalama 3,4 milyar dolar yatırım ve yaklaşık 2 milyar dolar finansmanla önemli yol kat edildiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde dönüşen ve değişen ihtiyaçlara yönelik yeni adımlar atılmasıyla bu sürecin ilerleyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“BELİRSİZLİKLER AŞILDIĞINDA FİNANSAL KAYNAKLARA ULAŞILABİLİR”

Daha sonra söz alan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Kıdemlı Enerji Analisti Yael Taranto ise rapora ilişkin olarak “Türkiye’nin yatırım potansiyeli, yerel bankaların deneyimi ve enerji sektörünün gelişkinliği, dünyada ise iklim taahhütlerindeki artışla birlikte konjonktürel belirsizlikler aşıldığında enerji dönüşümü ihtiyaçları için finansal kaynaklara ulaşılabileceği ortaya konuluyor” dedi.

Türkiye’de Enerji Dönüşümünün Finansman Raporu’nun açıklanmasının ardından hem raporun değerlendirildiği hem de gelecek öngörülerinin paylaşıldığı ‘Enerji Dönüşümünün Finansmanını Destekleyici Eylem Alanları’ başlıklı bir panel düzenlendi.