“Enerji maliyetlerini düşürmek için öğrenme eğrisi yükseltilmeli”

Bu yıl sekizinci kez düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi TÜREK 2019 bünyesinde “Küresel Görünüm: Yenilikler ve Fırsatlar” oturumu gerçekleştirildi.

Sibel ACAR-ANKARA/ Dünya pazarında önemli bir paya sahip 5 türbin üreticisinin uluslararası tecrübelerini aktardığı oturumda Türkiye rüzgar pazarının yeniden 1000 MW seviyesine çıkması ve doğrudan yabancı yatırım çekmesi için neler yapması gerektiği konusu masaya yatırıldı.

“HACİM OLURSA MALİYET DÜŞER”

Nordex Group Ceo’su José Luis Blanco Dıeguez Türkiye’nin rüzgar enerji potansiyeline ilişkin sektörde görünürlüğün önemli olduğunu ifade ederek; “Sektörde görünürlük olması gerekiyor. Kurumsal sözleşme trend bir konu. Özellikle satın alma ihtiyaçlarında talep ve ihtiyaç var. Yenilenebilir enerji birçok anlamda oldukça rekabetçi olabiliyor. Bizim görüşümüze göre Türkiye’nin önemli bir potansiyeli var. Önüne hırslı hedefler koyabilir. Hacim olursa maliyet düşer. Burada esas mesele hacmi nasıl getireceğiz bu konuya bakmak gerekiyor. Devletlerin ve şirketlerin desteğiyle geçiş iyi olmalı. Çalışmakta olanı koruyarak paraleli hayata geçirmek çok önemli. Dünyaya bakıldığında kombinasyon söz konusu” diye konuştu.

“ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN ÖĞRENME EĞRİSİNİ YÜKSELTMEK GEREKİR”

Siemens Gamesa Renewable Energy Onshore CEO’su Alfonso Faubel sektörde öğrenme eğrisinin öne çıktığını belirterek konu ile ilgili; “Geri bildirimleri alan ülkeye teşekkürler. Bu sektörü geliştirmemiz gerekiyor. Tabii ki bir öğrenme eğrisi var. Kullanılacak parçaların süreçten geçilerek öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Girişimcilik anlamında programlara ihtiyacımız var. Enerji maliyetlerini düşüreceksek öğrenme eğrisini yükseltmek gerekir. Öyle bir destek olmalı ki yatay ve dikey büyümeyi sağlasın. Bunun birçok örnekleri var” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRDE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ YAŞANACAK”

GE Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Ceo’su Dr. Manar Al Moneef Türkiye’de rüzgar enerjisinin maliyetinin gazın maliyetinin yarısı olması sebebiyle bu kaynaklara geçişin önemine vurgu yaparak; “Türkiye’de rüzgar gazın maliyetinin yarısı. Bu kaynaklara geçmek için önemli bir gerekçe. Özellikle yüzde 20 ve 30’luk büyüme görüyoruz. Türkiye’nin 2050 yılı hedefleri oldukça çarpıcı. Daha düşük maliyetlerde üretim söz konusu olacak. Özet olarak sektörde enerji dönüşümü yaşanacak” diye konuştu.