Seiso Enerji ve Panasonic seminerleri İstanbul’da gerçekleşti

Seiso Enerji, Panasonic’le birlikte düzenlediği “Güneş Panelleri, Çatı Üstü Güneş Enerjisi Santralleri ve Güneş Santrallerinde Üretimin yüzde 30’a Kadar Artırılması” konulu seminer dizisinin sonuncusunu 29 Mart Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirdi. Seminerde Panasonic ve Seiso Enerji yetkilileri, güneş enerjisi yatırımcılarına HIT teknolojisi, güneş takip sistemleri, çatı üstü GES pazarı gibi konuların yanı sıra güneş enerjisi sektöründe yaşanan son gelişmelerle ilgili bilgiler de verdi.

 

Seiso Enerji ile güneş enerjisi şirketlerinden Panasonic güneş enerjisi konusunda farkındalık oluşturmak, sektörün gelişimine öncülük etmek ve yatırımcıları bilgilendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Seiso Enerji ve Panasonic, “Güneş Panelleri, Çatı Üstü Güneş Enerjisi Santralleri ve Güneş Santrallerinde Üretimin yüzde 30’a Kadar Artırılması” konulu Antalya, İzmir, Gaziantep ve Ankara illerini kapsayan bir dizi seminer düzenledi. Seminerlerin sonuncusu ise 29 Mart Perşembe günü İstanbul’da Hilton İstanbul Kozyatağı Otel’de gerçekleştirildi. Seminerde güneş enerjisi yatırımcıları ve sanayicilerle bir araya gelen Seiso Enerji ve Panasonic, güneş panellerinde HIT teknolojisi, güneş takip sistemleri, dağıtım sistemi kullanım bedellerindeki artışın sektöre etkisi, çatı üstü GES pazarı, ürün seçimi ve sistem tasarımında dikkat edilmesi gerekenler, sektördeki son gelişmeler gibi birçok konuda bilgi vererek yatırımcıların sorularını yanıtladı.

 

Güneş enerjisine son 4 yılda 4,5 milyar dolarlık yatırım yapıldı

 

Türkiye’de Aralık 2017 itibarıyla 85.200 MW kurulu güce ulaşıldığını söyleyen Seiso Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Karaca, “Son dört yılda güneş enerjisine 4,5 milyar dolarlık yatırım yapıldı ve bunun sonucunda güneş enerjisi santrallerinin gücü 3.431 MW’a ulaştı. Tüm dünyada GES (Güneş Enerjisi Santrali) kaynaklı enerji, diğer kaynaklardan daha fazla artıyor. Tüm dünya GES’e yoğunlaşırken teknoloji de bu yönde gelişiyor. Güneş enerjisi kullanmak için son derece elverişli olan ülkemiz de bu bağlamda büyük bir potansiyele sahip. Ülkemizin hedefi ise 2030’a kadar 10 bin MW GES yatırımı gerçekleştirebilmek. Seiso Enerji olarak biz de ülkemizin bu hedefini gerçekleştirmesi için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

 

HIT ile kısıtlı alanlarda daha fazla üretim mümkün

 

HIT güneş enerjisi teknolojisinin mucidi Panasonic’in Güneş Enerjisi Sistemleri İş Birimi Satış Sorumlusu Anıl Akçı ise HIT solar paneller ve bu panellerin Japonya’da kullanımına ilişkin önemli bilgiler aktardı. Japonya’da kurulan ilk ev tipi solar sistemin 24 yıldır hala verimli bir şekilde çalıştığının altını çizen Akçı, şunları söyledi: “ Sektördeki 40 yıllık deneyimimizle ürettiğimiz HIT solar paneller, dünyanın en verimli panelleri olarak biliniyor. Normal paneller 260-265W güç çıkışına sahipken bu rakam HIT panellerde 325W’a kadar çıkıyor. Bu sayede kısıtlı alanlarda daha fazla üretim, yüksek sıcaklıklarda yüksek verim ve performans sağlanıyor. Ayrıca ürettiğimiz HIT solar paneller, Tesla ve Toyoto ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde otomobillerde de kullanılıyor.”