Samsun’da hedef: 400 bin ton karbon salımını engellemek

Küresel ısınmayı karbondioksite kıyasla 21 kat daha fazla tetikleyen metan gazlarının, Samsun’da doğaya karışması engelleniyor. Samsun Avdan firması, Samsun Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde yürüttüğü etkin atık yönetimiyle metan gazlarının salımını engelleyerek hem hava kirliliğini önlüyor hem çevreyi koruyor.

2012 yılından bu yana Samsun’da metan gazını elektrik enerjisine dönüştürdüklerini bildiren Samsun Avdan Yönetici Ortağı Erol İren, 2019 yılının sonuna kadar toplam 400 bin ton karbon salınımını azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.

Dünya’daki metan gazı seviyesinin son birkaç yüzyılda iki katına çıktığını ve 1950’den bu yana her yıl yüzde 1 arttığını söyleyen İren, metan gazının karbondioksitten 21 kat daha kalıcı olması nedeniyle sera etkisini tehlikeli boyutlara taşıdığını vurguladı. İren, Samsun Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde Türkiye’ye örnek olacak bir proje ile metan gazını azaltarak hem hava kirliliğini engellediklerini hem de enerjiye dönüştürerek çevre için iki katı fayda sağladıklarını söyledi.

Samsun’da bir ilk: Karbon kredisi

Sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayacak projeler üretmek için çalıştıklarını söyleyen İren, karbon kredisi uygulamasını da Samsun’da ilk kez Samsun Avdan’ın başlattığına dikkat çekti. Samsun Avdan’ın karbon kredisi verebilen yeşil enerji şirketleri arasında yer aldığını belirten İren, yüksek karbon salınımı yapan şirketlerin, Samsun Avdan’dan, Gönüllü Karbon Piyasası Zinciri’nde en sıkı kriterlere sahip standart olarak kabul edilen Gold Standart ile karbon kredisi alabileceklerini söyledi. İren, doğal kaynakları gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmaya devam edeceklerinin de altını çizdi.