Rüzgar YEKA-2’de işlem tamam

Türkiye’nin 4 farklı bölgesinde toplamda 1.000 MW’lık rüzgar enerjisi santral kapasitesi için yapılan ve 9 şirketin katıldığı Rüzgar YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) yarışması Ankara’da tamamlandı. Yarışmalarda Muğla ve Balıkesir bölgesindeki 500 MW kapasiteyi Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd. Şti. kazanırken Aydın ve Çanakkale bölgesindeki 500 MW kapasiteyi ise Enerjisa Üretim Santralleri A.Ş. kazandı. Yarışmalar sonrası 4 bölge için kazanan tekliflerin ortalama fiyatı ise 3,94 dolar cent/kWh oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının toplam bin megavat kapasiteli dört farklı bölge için gerçekleştirdiği İkinci Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA RES-2) ihalesi tamamlandı. Bakanlıkta düzenlenen yarışmaya 4 bölge için toplamda 9 şirket başvurdu.

Açık eksiltme usulüyle gerçekleştirilen ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan üstlenirken, ihalede tavan fiyat kilovatsaat başına 5,5 dolar cent/kWh oldu.

Aydın bağlantı bölgesini 4,56 dolar cent/kWh ile Enerjisa kazandı

250 MW kapasiteli Aydın Bağlantı Bölgesi YEKA RES – 2 Yarışmasına, Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd.Şti., Enerjisa Üretim Santralleri AŞ., Eze İnşaat A.Ş., İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ.’nin aralarında olduğu 4 şirket teklif verdi. Mali tekliflerde en düşük teklifi 4,68 dolar cent/kWh ile Enerjisa Üretim Santralleri AŞ verdi. İlk turda indirim aralığı 0,02 dolar cent olarak belirlenirken Eze İnşaat A.Ş., İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ. İlk turda yarışmadan çekildi.

Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd.Şti. 4. Turda yarışmadan çekildi. Böylece Aydın Bağlantı Bölgesi YEKA RES – 2 Yarışmasına 4. turda Enerjisa Üretim Santralleri AŞ 4,56 dolar cent/kWh ile kazandı.

1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek

Rüzgar YEKA-2 ihalesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yabancı firmaların ihaleye göstermiş olduğu ilginin Türkiye’nin ekonomik olarak güçlü olduğunu ve yatırımcılar için büyük bir potansiyel vaat ettiğini bir kez daha gösterdiğine vurgu yaptı.

Firmaların yüzde 65’e varan yerlilik şartıyla üreteceği rüzgâr türbinleriyle yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim üssü olma hedefine önemli bir katkı sağlanacağının altını çizen Dönmez, toplamda 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirileceğini ve bu yatırımın vatandaşlarımıza istihdam imkânı sağlayacağını ifade etti.

Teknik detaylarla ilgili açıklama yapan Dönmez; “Yapım süresi dâhil santrallerin 49 yıllık lisans süresi ve 15 yıllık alım garantisi olacak. RES’lerin ön lisans süresi 24 ay ve inşaat süresi 36 ay olacak.  RES’lerden yıllık asgari 3,5 milyar kWh elektrik üreteceğiz. Bu da 1,2 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor” dedi.

Muğla bağlantı bölgesini 4,00 dolar cent/kWh ile Enercon kazandı

250 MW kapasiteli Muğla Bağlantı Bölgesi YEKA RES – 2 Yarışmasına Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd. Şti., Enerjisa Üretim Santralleri AŞ, Eze İnşaat AŞ, İklim Elektrik Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ aralarında olduğu 4 şirket teklif verdi. Mali tekliflerde en düşük teklifi 4,51 dolar cent/kWh ile Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd. Şti’den geldi. İlk turda indirim aralığı 0,02 dolar cent olarak belirlendi.

Enerjisa Üretim Santralleri AŞ ilk turda yarışmadan çekilirken Eze İnşaat A.Ş. ise 9.turda yarışmadan çekildi. Yarışma Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd. Şti. ve İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ. Arasında kıyasıya rekabete sahne oldu. 21. Turda İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ. Yarışmadan çekildi. Böylece 250 MW kapasiteli Muğla Bağlantı Bölgesi YEKA RES – 2 Yarışmasını 4,00 dolar cent/kWh ile Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd. Şti. kazandı.

“Türkiye bölgenin en büyük ülkesi ve yatırım açısından en cazip ülkesidir”

Yarışmanın spekülasyonlara meydan okuyan bir başarı ile gerçekleştirildiğini sözlerine ekleyen Bakan Dönmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“YEKA yarışmamız bir kere daha gösterdi ki Türkiye bölgenin en büyük ülkesi ve yatırım açısından en cazip ülkesidir. Her türlü spekülasyona ve kara propagandaya rağmen ortaya çıkan sonuç Türk enerji piyasasının ve ekonomimizin ne denli güçlü olduğu ve geleceğe ne denli sağlam adımlarla yürüdüğüdür. Bugün, 2000’li yılların başlarıyla kıyaslandığında güneşte, rüzgârda, jeotermalde, hidroelektrikte yüzde 200’lere yaklaşan hatta yer yer bu oranı da geçen kurulu güç artışlarına imza attık. 2019’un ilk dört ayında yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretimimiz yüzde 62 bandına oturdu. Yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimimiz ise yüzde 48’lerde seyrediyor. Biz Türkiye’yi yenilenebilir enerjide rol model ülke yapma kararlılığımızı her zaman vurguladık. Bu yönde attığımız güçlü adımlarla Türkiye, yenilenebilir enerjide kendine özgü bir hikâye yazdı.  Pek çok ülkeden YEKA modelinin kendi ülkelerinde uygulanmasıyla ilgili dönüşler alıyoruz. Bu geri bildirimlerden büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Yaptığımız işin örnek alınması, işin doğru yapıldığının da en güzel göstergesi aslında.”

“Bu yolda bütün köşe taşlarını tek tek yerine koyarak ilerliyoruz”

Yenilenebilir enerjide emin adımlarla hedefe ilerlendiğinin altını çizen Dönmez; “Güçlü bir hedefimiz var. ‘Daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir’ diyerek çıktığımız bu yolda bütün köşe taşlarını tek tek yerine koyarak ilerliyoruz. Türkiye’yi yenilenebilir enerjinin teknoloji ve üretim merkezi yapmaya kararlıyız. Enerji ve tabii kaynaklar alanında yaptığımız bütün çalışmalarda desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen herkese ve firmalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Yarışmaya katılan bütün firmalarımızı tebrik ediyor, yarışmalarımızın sektörümüze ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

“55 puanlık yerlilik şartı”

YEKA RES-2 Yarışma şartnamesine göre YEKA RES-2 kapsamında 250 MW kapasiteli bağlantı bölgelerinin her birisinde kurulacak RES’lerin toplam kurulu gücü, tahsis edilen toplam kapasitenin yüzde 70’inden yani 175 MW’dan az olamayacak. Ayrıca yarışmayı kazanan şirketler bağlantı bölgeleri için tahsis edilen bağlantı kapasitesinin yüzde 30 fazlasına yani 325 MW’a kadar aday YEKA alanı önerebilecek.

Santrallerdeki türbinlerde yerlilik oranının kule için en az yüzde 65, kanat için yüzde 60, rüzgar türbininin diğer tüm ekipmanlarında ise yüzde 51 olması ayrıca türbinlerin tamamı için bakanlığın belirlediği puan cetveline göre yapılacak hesaplamaya göre asgari olarak 55 puana ulaşılması gerekiyor. Rüzgar türbinlerinin güncel teknolojiye ve IEC 61400 standartları serisine uygun ve asgari gücü 3 MW güce sahip olması gerekecek.

Çanakkale bağlantı bölgesini 3,67 dolar cent/kWh ile Enerjisa kazandı

YEKA RES-2 yarışmalarının en sonuncusu olan 250 MW kapasiteli Çanakkale Bağlantı Bölgesi YEKA RES – 2 Yarışmasına altı şirket teklif verdi. Yarışmaya teklif veren şirketler şunlar oldu: Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd.Şti., Enerjisa Üretim Santralleri AŞ., İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ., Eze İnşaat A.Ş., Beyçelik Elewan Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. ve Gem Wind Sanayi Tic. A.Ş. yarıştı. İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ ilk mali teklifi 5,19 dolar cent/kWh olduğu için yarışma turlarına katılacak ilk 5 şirket arasına kalamadı. İlk turda indirim aralığı 0,02 dolar cent olarak belirlendi.

Gem Wind Sanayi Tic. A.Ş ilk turda, Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd.Şti 7. turda, Beyçelik Elewan Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş ise 8. turda yarışmadan çekildi.

Eze İnşaat A.Ş. 9. turda yarışmadan çekildi ve böylece 250 MW kapasiteli Çanakkale Bağlantı Bölgesi YEKA RES – 2 Yarışmasını 9. turda Enerjisa Üretim Santralleri AŞ 3,67 dolar cent/kWh ile kazandı.

Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla bölgeleri için belirlenen 250’şer megavat kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi toplamda 1 milyar dolar yatırımla gerçekleştirilecek. Söz konusu RES’ler tamamlandığında 1 milyon 200 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

‘Ülkemizin milli enerji politikasına değer yaratmayı sürdürüyoruz’

YEKA ihalesinden alınan rüzgar enerjisi üretim yatırımının ve Temsa Ulaşım Araçları’nın hisselerinin devredilmesinin Topluluğun dönüşümünde önemli adımlar olduğunu belirten Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, şunları söyledi:  “Sabancı Holding olarak belirlediğimiz yol haritamızın temelinde, yalın ve dengeli portföy anlayışıyla yüksek büyüme ve daha fazla değer yaratan alanlara yatırım yapmak bulunuyor. Enerji alanında ülkemizin yerli ve sürdürülebilir kapasitesine daha fazla yatırım yapmak da bu kapsamda yer alıyor. Enerjisa Üretim halihazırda 3 doğal gaz kombine çevrim, 12 hidroelektrik enerjisi, 3 rüzgâr enerjisi, 2 güneş enerjisi ve 1 yerli linyit santralinden oluşan yaklaşık 3 bin 607 MW kurulu gücüyle, Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi konumunda. Bugün sonuçlanan YEKA ihalesiyle de büyüme hedeflerimiz doğrultusunda önemli ölçüde ek kapasiteyi portföyümüze kazandırdık. Bu başarılı sonuç, ülkemize ve yenilebilir enerji sektörünün geleceğine olan inancımızı ve güvenimizi bir kez daha ispatlıyor. Ülkemizi, enerji üssü olma hedefine daha da yakınlaştıran bu büyük proje Topluluğumuzun ve ülkemizin büyüme hedeflerine büyük katkı sağlayacak.

Balıkesir bağlantı bölgesini kazanan 3,53 dolar cent/kWh ile Enercon oldu

250 MW kapasiteli Balıkesir Bağlantı Bölgesi YEKA RES – 2 Yarışmasına toplam sekiz şirket teklif verdi. En çok şirketin teklif verildiği YEKA RES-2 Yarışması olan Balıkesir bağlantı bölgesine Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd.Şti., Enerjisa Üretim Santralleri AŞ., Eze İnşaat A.Ş., İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ., Beyçelik Elewan Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş., RES Anatolia Holding A.Ş., B. Ergünler Yol Yapı İnşaat, Taahhüt, Madencilik, Nakliyecilik, Sanayi Ticaret A.Ş. ve Çinili RES Enerji Üretim Sanayi Tic. A.Ş. teklif verdi.  En düşük İlk mali teklif 3,99 dolar cent/kWh ile Enerjisa Üretim Santralleri AŞ.’den geldi.

B. Ergünler Yol Yapı İnşaat, Taahhüt, Madencilik, Nakliyecilik, Sanayi Ticaret AŞ ve İklim Elektrik Yatırım, Sanayi ve Ticaret AŞ ilk mali teklifler sonrası en düşük teklif veren 5 şirket arasında yer almadığı için yarışma turlarına kalamadı. Beyçelik Elewan Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ ve Çinili RES Enerji Üretim Sanayi Tic. AŞ’nin ilk mali teklifleri 3,53 dolar cent/kWh ile aynı olduğu için her iki şirket de yarışma turlarına kaldı ve yarışma 6 firma ile devam etti. İlk turda indirim aralığı 0,01 dolar cent olarak belirlendi.

Beyçelik Elewan Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ ve Çinili RES Enerji Üretim Sanayi Tic. AŞ. İlk turda yarışmadan çekilirken, Eze İnşaat A.Ş. 2.turda ve RES Anatolia Holding A.Ş. 7. Turda yarışmadan çekildi. Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd.Şti ve Enerjisa Üretim Santralleri AŞ. Arasında kıyasıya rekabete sahne olan yarışmayı 20. turda Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri Ltd.Şti 3,53 dolar cent/kWh ile kazandı.

Maden Kanunu’nda değişiklik