“Petrolü güneş bitirecek”

8’inci Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında “Güneş Enerjisinde Gelecek Trendleri ve Lisansız Üretim” konferansı gerçekleştirildi. Modaratörlük görevini Enerjisa İş Geliştirme Grup Müdürü İbrahim Erden üstlendi.

 

“DÜNYA GÜNEŞTE BAMBAŞKA ŞEYLERİ KONUŞUYOR”

 

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli; güneş enerjisini küresel olaylarla birlikte ele aldı. Kaleli son gelişmelere dikkat çekerek; “Dünya bugün güneşte bambaşka şeyleri konuşuyor. Suudi Arabistan’da yapılan son ihalede rekor fiyat 1,78 cent olarak çıktı. Dünya pazarlarında yeni hücre tipleri konuşuluyor. Teknolojik gelişmeler alacağımız sonuçlarda birebir etki gösteriyor. Bu konu bu yüzden önemli. Dünyada solar enerjinin maliyetleri giderek düşüyor. ABD Güneş enerjisi istihdamı 500Bin’i aştı. Fransa’da 1KM solar yol devreye girdi. Dünyada depolama kapasitesi 1719 MW’a ulaşmış durumda. Depolama konusu oldukça önemli. Küresel gelişmeleri yakalamamız gerekiyor. Güneşte oldukça şanslı konumdayız, bunu değerlendirmeliyiz. Petrolün sonunu güneş getirecek. Çünkü güneş bedava.”

 

“GÜNEŞ ENERJİSİNDE FAYDA MALİYETTEN ÇOK DAHA ÖNEMLİ”

 

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan; çatı uygulamalarında izlenmesi gereken adımları detaylarıyla anlattı. Erkan; “Güneşte heyecanımız devam ediyor. Çatılar konusunda sektörle bir araya gelerek çatı mevzuatı konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özellikle 10 KW altı için hazırlanan taslakta çözülmesi gereken sorunlar var. Ruhsat gerekmiyor ama yine de belediyeye uğramamız gerekiyor. Diğer bir sıkıntı küçük yatırımcılara fatura kesme zorunluluğunun olması. Daha basit çözümler hayata geçmeli. Sürecin hızlanması gerekiyor.10 KW’ların daha hızlı devreye girmesi için işlemler azaltılmalı. Kombi alır gibi güneş enerjisi sistemi de alınıp kurulmalı. Alınması gereken basit koruma önlemleri de gündeme alınmalı. Çatılara kuracak kişilerin sertifika sorununun çözülmesi gerekiyor. Sistemlerin uzun ömürlü olması için usta kişilerin elinden çıkması gerekiyor. Maliyetlerin azaltılması da gündeme alınması gereken önemli konulardan. Almanya’da çatılar çok uygun. Oradaki sistemler örnek alınabilir. Çatı sistemlerinde en önemli husus, olaya maliyet açısından değil sorumluluk açısından bakmak gerekiyor. Yenilenebilir enerjinin gelişmesi maliyetten çok milli amaçlarımız için önemli” dedi.

 

SEKTÖR SORUNLARI

 

Omicron Güneş Enerjisi ve Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Kürşat Tezkan sektördeki sorunları dile getirdi. Tezkan konuyla ilgili; “ Türkiye’de izin süreçleri için uzun bir vakit gerekiyor. Yaptığımız hesaplar süreçteki bazı gelişmelerden dolayı sekteye uğrayabiliyor. Örneğin bir fizibilite belirleyip bir projeye başlıyoruz. Fakat yola çıktıktan sonra değişen bazı kurallar hedeflerimizi tutturmamamıza sebep oluyor. Lisansız projelerin belirli bir Megawata kadar ilerleyeceğini düşünüyorum. Büyük bazı firmalar bu sebeple Türkiye’de yatırım imkânının bulamadığı için yurt dışına açıldı. Çatı pazarına gelecek olursak; destekleme mekanizması gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışındaki ülkelere baktığımızda bunun böyle olduğunu görüyoruz. Bankalar bunu desteklemezse çatı ayağında çok gelişme beklemiyorum. Bundan sonraki bina ruhsatlarında çatı pazarı için gerekli adımlar atılarak bu sektörün gelişimine katkı sağlanabilir” diye konuştu.

 

“GÜNEŞ ENERJİSİ MİLLİ HEDEF OLMALIDIR”

 

SolarTürk Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekenbir sunum gerçekleştirdi. Enerjinin dünya devlerinin geleceğini belirlediğini söyleyen Özberk; ”Enerjide tek bir amacımız var o da dışa bağımlılığımızı azaltmak. Eğer Orta Doğu’da petrol, enerji olmazsa bugün yaşananların hiçbir yaşanmaz. Bunun tek sebebi enerji. Bu konu işte bu kadar önemli. Bizim yenilenebilir enerji savaşımız da devam edecek. Bizim savaşımızda kan yok, yeşillik var, refah var. Dünyada hiçbir veri bu zamana kadar tutmamıştır. Hedeflenenin hep üstüne çıkılmıştır. BM’ye sunduğumuz verilere göre 2023’te Resmi hedef 5GW, 2030’da 10 GW. Güneş’te YEKA-1 Konya ihalesi 1000 MW ile müthiş bir başarı hikayesi yaşandı. Türkiye’de güneş enerjisinin Avrupa’daki gibi küçük ölçekli değil de ülkemizdeki gibi büyük ihalelerle yürüneceğini düşünüyorum” dedi.

Özberk çatı konusuna dikkat çekerek; “Çatılarda 10 KW taslağı hazır. Ruhsatlar kalktı. Taslakta eksiklikler mevcut. Uygulanabilirliği gözden geçirilmeli. Güneş enerjisi “Uzun ince bir yol”. İnancımız Rusya’nın enerjisine bağımlı olmamak. Benim kişisel görüşüm bu. Enerjide bağımsızlaşmak için bütün kaynaklara sahibiz. Güneş bunların en önemlilerinden. Ne yapılmalı sorusuna cevap olarak; tarımda sulama sorunun çözülmesi, çatılar konusunda KOBİ işletme çatıları ve büyük sanayi çatıları devreye girmeli. Biz kendi kaynağımızın olmasını istiyorsak bunları yapmamız lazım. Artık maliyetlerde azaldı. Yeter ki bürokrasi de işler biraz daha kolaylaşsın, işler basitleştirilsin. Güneş enerjisi milli bir hedef olmalıdır” dedi.