“Petrol devri petrol biteceği için sona ermeyecek”

Konferansın ikinci gününde konuşma yapan GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Suudi Arabistan Eski Petrol Bakanı Ahmed Zeki Yamani’nin “Taş devri taş bittiği için sona ermedi, petrol devri de petrol biteceği için sona ermeyecek” sözlerini hatırlatarak artık yenilenebilir enerjinin etkin olduğu bir döneme girildiğini ifade etti.

 

“Enerji Geçişinin Güçlendirilmesi – Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Rolü” konferansı ikinci gününde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Proje Geliştirme Koordinatörü İrfan Gültekin, GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan ve TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven’in yanı sıra enerji uzmanları, akademisyenler ve sektör temsilcilerini ağırladı.

 

“GÜNEŞ ENERJİSİ DÜNYANIN EN UCUZ ENERJİSİ”

 

GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Güneş enerjisi dönüşüm teknolojisinin Almanya ile ilgili durumunu kıyasladığı konuşmasında; “Güneş enerjisinin iyi bir alternatif mi olduğu konusu Türkiye’de hala tartışılıyor. Bunu anlayabilmiş değilim” dedi. Turan konuyla ilgili; “Güneş enerjisi dünyanın en ucuz enerjisi. Bu gerçeği artık kabullenmeliyiz. Oluşan fiyatlar diğer enerji kaynaklarının altına inmiş durumda. Güneş enerjisi en ucuz enerji olma yolunda. Panel fiyatları 4-5 yıl içerisinde düştü. Dünyadaki fotovoltaik kurulumlara baktığımızda toplam kurulumun 2017’de 80 GW olması bekleniyor, bugüne kadar 320 GW kurulum yapılmış. Bu iş aldı başını gidiyor” dedi.

 

“10 YIL İÇERİSİNDE ŞEBEKELERİ SÖKECEKSİNİZ”

 

Önümüzdeki yıllarda güneş enerjisinin daha da gelişeceğinin altını çizen Turan; “Bağımsız evi olanlar için söylüyorum, 10 yıl içerisinde şebekeleri sökeceksiniz. Bu oldukça sevindirici bir gelişme. İlk sırada İtalya, Almanya ve Yunanistan var. Türkiye’deki rakam 1000 MW. Biz çok daha iyisini yapabiliriz” diye konuştu. Turan, ayrıca Suudi Arabistan Eski Petrol Bakanı Ahmed Zeki Yamani’nin; “Taş devri taş bittiği için sona ermedi, petrol devri de petrol biteceği için sona ermeyecek” sözlerini hatırlatarak dünyada artık yenilebilir enerji kaynaklarının döneminin başladığını ifade etti.

 

TÜRKİYE’NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFLERİ

 

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Proje Geliştirme Koordinatörü İrfan Gültekin artan enerji ihtiyacıyla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik stratejilerinin arttığına dikkati çekerek; “Yapılan çalışmalar sonucunda yükselecek nüfus tespiti artan enerji ihtiyacını ortaya koymaktadır. Türkiye OECD ülkeleri içinde 10 yılda enerji talep artışının en hızlı geliştiği ülkeler arasındadır. Önümüzdeki 10 yılda daha da artacağı tespit edilmiştir. Bu bağlamda enerji talebini karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya yönelik politika ve stratejilerin uygulanmasına önem veriyoruz. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından coğrafi ve jeopolitik konumu nedeniyle oldukça zengin bir ülkedir. Yenilenebilir enerji potansiyelimiz oldukça iyi konumdadır. Bu yüzden ülke olarak hedeflerimizi yüksek tutuyoruz. Bu kapsamda 2023 hedeflerimiz Rüzgar 20.000 MW, Güneş 5000 MW, Jeotermal 1000 MW, Biyokütle 1000 MW, Hidroelektrik 34.000 MW olarak belirlenmiştir. Bu kaynaklardan yararlanmak hem istihdamı artıracak hem de enerji arz güvenliğine katkı sağlayacaktır” dedi.

 

“STRATEJİK VE TEKNİK OLARAK YOL HARİTAMIZI ÜNİVERSİTELERLE BELİRLEMELİYİZ”

 

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’de bu yıl rüzgar sektörü açısından önemli iki olay gerçekleştiğini, bunların 710 MW’lık rüzgar santralleri tahsili ve 1000 MW’lık YEKA yarışması olduğunu söyledi. Türkiye’nin yükselen rüzgar grafiğinin giderek artması için stratejik ve teknik olarak yol haritamızı üniversitelerle çizmemiz gerektiğini belirten Ataseven konuyla ilgili; “Üniversitelerle olan iş birliğimizi artırmalı ve insan kaynağını bu teknoloji için sağlamalıyız. Ayrıca yerel üretim için gerçek anlamda odaklanmalıyız. Üniversite ve sanayi iş birliğini içeren çalışma, proje ve planlamaların üzerine daha çok düşerek teknik liselerden başlayan laboratuvar kültürünü arttırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

 

Konferanstaki ana konu başlıkları; Yenilenebilir Enerji ve Enerji Kooperatiflerinin Rolü, Enerji verimliliği: En uygun enerji şekli, Yenilenebilir Enerji teşviki konusunda çerçeve koşulları, Araştırma ve Geliştirme – Özel Sektörün Rolü, olarak öne çıktı.