“Öngörülebilir piyasa bizi ileriye götürecek”

7. Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı ikinci gününde GE Türkiye ve Yıldırım Enerji Holding’den üst düzey yöneticileri ağırladı. Oturumda yenilenebilir enerjide atılan adımlar değerlendirilerek daha neler yapılabileceği konuşuldu.

7. Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı ikinci gününde GE Türkiye İnovasyon Lideri Ussal Şahbaz ve Yıldırım Enerji Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Turna’nın katılımı ile gerçekleşen oturumda yenilenebilir enerjinin bu günü ve geleceği konuşuldu. Oturumda konuşan Şahbaz; “YEKDEM ile yerel üretime teşvik yapıldı ancak içeride yerelleşme sürecini başlatan tek ülke biz değiliz. Bu konuda ülkeler arasında kim daha öngörülebilir piyasa sunarsa o daha ileriye gidecektir” diye konuştu.

 

“YEKA SAYESİNDE ÖZEL SEKTÖR ÜNİVERSİTELERLE ÇALIŞMAYA BAŞLADI”

 

Yenilenebilir enerjide iki konunun öne çıktığını ifade eden GE Türkiye İnovasyon Lideri Ussal Şahbaz bu konuları şu şekilde ifade etti: “Bunlardan bir tanesi lokalizasyon, diğeri inovasyon. Türkiye’nin sofistike güneş enerjisi ekipmanlarında düşük bir profili var. ARGE hizmetleri ve teşvik konusunda bir adım altıladı. Ancak önümüzde gidilecek yol ve potansiyel var. YEKDEM ile yerel üretime teşvik yapıldı ancak içeride yerelleşme sürecini başlatan tek ülke biz değiliz. Bu konuda ülkeler arasında kim daha öngörülebilir piyasa sunarsa o daha ileriye gidecektir. İnovasyon tarafına gelecek olursak, kendi bölgemizde en kabiliyetli ülke biziz. Ancak bizim inovasyon kapasitemizin tedarik zinciri oluşturabilecek seviyeye gelmesi lazım. Sonra buradan çıkıp başka bir ülkeye ihraç edebiliriz. YEKA’da atılan adımların bir olumlu örneği de özel sektör olarak biz şu zamana kadar üniversiteler ile ilişki içinde değildik, birbirimizi tanımıyorduk. Ancak ARGE gündeme geldiğinde özel sektör bu sefer üniversitelerle çalışma konusunu gündeme almaya başladı. Bir ürün için ARGE yapılırken eğer ürünün alıcısı varsa, yani YEKA gibi ürünü bekleyen varsa o zaman hem iş ticarileşmiş oluyor, hem de ilişkiler oluşuyor ve güçleniyor.”

 

“HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEYEMEYİZ”

 

Yıldırım Enerji Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Turna yenilenebilir enerjide yerelleşme kokusu üzerine farklı bir profil çizdi, artı ve eksi yönlerini şu şekilde açıkladı: “Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerlileşmenin pozitif ve negatif etkileri var. Karşılaştıracak olursak öncelikle yerlileşme kurulum süreçlerini ve kazanmaya başladığımız noktayı ileri bir tarihe götürüyor. Çünkü istenilen fabrika ve ARGE gibi yerlileşme kıstaslarını sağlamak hem para hem zaman harcamayı gerektiriyor. Ama tabi bu söylediğimin de eksi yönleri mevcut. İlk olarak bunun şöyle bir problemi var; enerji kapasitesi tek elde toplanacak, yani belli büyük şirketlerin elinde olacak, küçük şirketlerin büyümesine fırsat kalmayacak. Yerlileşme süreci ile küçük yatırımlara inmek mümkün olabiliyor. Bir diğer sorun eğer bir an önce 1 GW’lara çıksaydık şebeke kaldırabilir miydi sorusunu sorduğumuzda kendini gösteriyor. Ne yazık ki şebekemiz bunu kaldıramazdı. Şebekenin de düzenlenmesi gerekiyor. Almanya ve Danimarka kaliteli hazır şebeke üzerine kurdu sistemlerini. Batıda tüketiciler yenilenebilir enerjinin parasını ödedi, bu maliyete girdi ve karşılığını aldı. Bizde istiyorsak oturup çalışacak, para kazanıp kendimiz yapacağız. Her şeyi devletten bekleyemeyiz”