MÜSİAD yenilenebilir enerjiyi masaya yatırdı

Raşit Kırkağaç/İstanbul

Müsiad “Yenilenebilir Enerjide 2018 Trendleri” başlıklı konferansı sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenledi.

MÜSİAD, “Yenilenebilir Enerjide 2018 Trendleri” başlıklı konferansı sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenledi. Konferansta MÜSİAD Enerji Sektörü Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can konuşma yaptılar.

MÜSİAD Enerji Sektörü Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz: Dünyanın tek gözde enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynakları. Türkiye dünya lideri olmak istiyorsa enerjide de bağımsız olmak durumunda. Enerji alanında teknoloji açığımız var. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Kesinlikle ve kesinlikle teknoloji transfer etmemiz değil bunu üretmemiz gerekiyor.

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can: Bakanlık olarak enerjimizi bir üst seviyeye aldık. Türkiye ve dünya değişiyor 2050 yılında mobilite iki kat artacak. Elektrik ihtiyacı artıyor. Araçlar iki katına çıkacak. Çevre kirliliği artıyor. Enerji depolamada üçüncü nesil bataryalardan sonra 4. nesil bataryalar geliyor. Tüm dünyada yenilenebilir enerjinin gelişimi katlanarak gelişiyor. Türkiye’de de yenilenebilir enerji yatırımları konvansiyonel yatırımların önüne geçti. 2017’de güneş yatırımları hızlandı. IEA 2040 yılı elektrikli araç adet tahminini güncelledi. 825 milyon adet elektrikli araç öngörüyor. Türkiye’de bu rakam 5 milyon civarında olabilir. Daha çok yerli daha çok yenilenebilir arz güvenliği açısından çok önemli bir politika. Akıllı şehirlerin gündeme geldiğini görüyor olacağız. Talep tarafı üretimi ortaya çıkıyor olacak.

Elektrik üretimi giderek artıyor ve bu artışta yenilebilir enerji payı artıyor. Dağıtım alt yapısının yenilenmesi gerekiyor. Elektrik talep tarafı yönetimine geldiğimizde fiyatlandırma akıllı yönetim gibi durumların oluşacağını görebiliyoruz. Bu konuda birçok inovasyona açık durum var. Yenilenebilir enerji 2017 sonrası rolünde şebeke fiyatını aşağı çeken fiyatlar sunuyor. Yaptığı anlaşma ile tüketici hangi santralden alındığını emisyon azaltımını görebilecek.

Çatıda 140 MW kurulu gücümüz var. Buradaki talep 1500 MW civarında. Çatı ile ilgili düzenlemeler devam ediyor. Böylelikle kendi enerjisini tüketen ya da satan üreticiler meydana çıkacak. Belki solar coinler ortaya çıkacak çünkü giderek dijitalleşiyoruz. Bunlar için ARGE inovasyon ve yerlileşme gerekiyor.

YEGM olarak iki konuyu yönetiyoruz. Bunlar yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konuları. Yenilenebilir enerjinin kendi içinde de sürdürülebilirliğini sağlamak adına da çalışmalar yapıyoruz. Rüzgarda yirmi bin güneşte 5 bin MW gibi projelerimiz var. Rüzgarda 48 bin Mw kapasitenin 6.500 Mw ini gerceklestirmisiz. Yıllık 1000’er MW’lık eklemeler yapma amacındayız.