“Milli Enerji hedefleri doğrultusunda çalışmaları sürdürüyoruz”

 Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı’nda yenilenebilir enerji finansmanları konusu masaya yatırıldı. Gündem Borusan EnBW, Garanti Bankası EBRD’den gelen temsilcilerle tartışıldı.

Yenilenebilir enerjinin gündeminin konuşulduğu Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı’nda Garanti Bankası Proje Finansmanı Bölümü Enerji Ekibinden Fatih Emre Bildirici, Borusan EnBW Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Yalçın Altuntaş ve EBRD İstanbul Ofisi Enerji Birimi Temsilcisi Mehmet Erdem Yaşar ‘Yenilenebilir Enerji Finansmanı – Fırsatlar ve Zorluklar’ konusunu masaya yatırdı. Oturumda konuşan Bildirici, “Milli Enerji Hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“RES PROJELERİ SAYESİNDE DOĞALGAZ İTHALATINI 4 MİLYAR DOLAR AZALTTIK”

 

Garanti Bankası Proje Finansmanı Bölümü Enerji Ekibinden Fatih Emre Bildirici, enerji finansmanlarının gelişim süreçlerine değinerek şu açıklamalarda bulundu: “Yenilenebilir enerjinin gelişim sürecini incelemek istersek öncelikle 2002 yılına bakmamız gerekiyor. Bu yıl yenilenebilir enerjiye dair kapsamlı kararların çıkarılmaya başladığı yıldı. O günden bu yana çok fazla mesafe kat ettik. Yenilenebilirde kurulu güç 35 GW arttı. Yenilenebilir enerjide çok büyük yatırımlar yapıldı. Son 10 yılda RES projeleri sayesinde 4 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etik. Bu önemli bir miktardır. Bu dönem içerisinde hem başarılı bir hikâye yazıldı, hem de birçok sıkıntı yaşandı. Yenebilir enerjide toplamda 35 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. İleriye dönük planlar da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Milli Enerji Stratejisi dahilinde çildi. Buna göre 10 bin megavat GES, 16 bin MW RES hedefimiz var ve doğru yatırımlar, yatırımcılar ve düzenlemeler ile yenilenebilirde hedeflerimizi gerçekleştireceğiz. Milli Enerji hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

 

“BÜROKRATİK SÜREÇLER BİZİ ZORLUYOR”

 

Yenilenebilir enerjinin her alanında büyümek istediklerini ifade eden Borusan EnBW Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Yalçın Altuntaş, “Biz rüzgârda birinci oyuncu olmak istiyoruz. Bu alanda büyük bir kurulu gücümüz mevcut, ancak ne yazık ki daha kurulum büyüklüğü olarak yenilenebilir enerji santrallerimiz; doğalgaz ve kömür santralleri ile karşılaştırılabilir düzeyde değil. Genel sürece bakıldığında projeniz 1 MW olsa dahi kat etmeniz gereken bürokratik zorlu bir süreç var. Yani bu işi severek yapıyor olsak da bazen bizi de zora sokuyor. Yenilenebilir enerji santrallerinde ihaleler yoluyla yatırım ve finansman konusunda bir çerçeve ortaya çıkıyor. 2007’de bu konuda adımlar atılırken bir anda çok büyük başvuru oldu. O yoğunluk ihalelerin 2011’e kadar sarkmasına sebep oldu ve sonuç olarak istenilen kapasitede miktarında proje hayata geçirilemedi. YEKA’da 6,5 GW’lık bir kapasite gösterilirken şu anda toplam güneş enerji yatırımımız 1 GW’ı ancak geçebildi. Doğru yatırımlarla bu kapasite çok rahat doldurulabilir” diye konuştu.

“PROJELERİ ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRMALAR SONUCU FİNANSE EDİYORUZ”

 

EBRD’nin yenilenebilir enerjideki finansman destlerinden bahseden EBRD İstanbul Ofisi Enerji Birimi Temsilcisi Mehmet Erdem Yaşar ise “Türkiye’de yaptığımız ilk proje enerji üzerineydi. EBRD iki farklı finansman sağlıyor. Bir tanesi Türk bankaları üzerinden, ki böylelikle çok hızlı bir finans akışı sağlayabiliyoruz ve şu ana kadar Türk bankaları üzerinden 1,5 milyar euro yatırım finansmanı sağlanmış durumda. Diğer finansman akışı ise direk olarak Avrupa’dan geliyor. Avrupa’dan direk olarak gelen finansal destek 1 milyar euroya ulaştı. Böylelikle Türkiye’ye yaklaşık 2,5 milyar euro yatırım sağladık. Bizim gibi uluslararası finansman kuruluşları ile çalışmak başta sıkıntı gibi görünebilir ve süreç biraz daha uzundur. Ancak bu uzatılan süreç ve belgeler EBRD’nin 1991 yılından bu yana gelen tecrübelerinin bir tezahürüdür. Ancak bu şekilde doğru finansman ve doğru bir yapı kurmak için önemli yol kat edebiliyoruz. Çünkü yatırımlarda çok yönlü araştırmalar yapıyoruz, ekonomik, ticari fizibiliteler bir yana yatırım yapılacak bölgedeki insanların tepkisini bile hesaplamaya çalışıyoruz. Daha önce bir santralde benzer bir durumla karşılaşmıştık, bölge halkının tepkisiyle 2 aylık bir duraksamaya neden oldu. Zararı ise yatırımcıya yansıdı tabi ki. Bizim amacımız en doğru ve kabul edilebilir yatırımı oluşturmaktır” diye konuştu.