“Kısa dönem düşünmenin cazibesine kapılmamalıyız”

Enerji sektöründe karar alıcıları, uzmanları ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) Ankara’da devam ediyor. GENSED  Başkanı Prof. Şener Oktik, ülkemizde yatırımcıların kısa dönem düşünmenin dayanılmaz cazibesine kapıldığını fakat bu cazibeden kurtularak işe uluslararası boyutta bakmamız gerektiğini söyledi.

EIF’in 2. gün açılış programı “Güneş Enerjili Çatılar Çalıştayı” ile başladı. Oturum başkanlığını Solarbaba kurucusu Ateş Uğurel’in yaptığı konferansta güneş enerjisi farklı boyutlarıyla ele alındı.

 

“FOTOVOLTAİKTE TERAWATT DÖNEMİNE GİRECEĞİZ”

 

GENSED Başkanı Prof. Şener Oktik; “Bir başkadır benim memleketim” diyerek başladığı konuşmasında sektörün dünya ile ilgili durumunu kıyaslayan bir konuşma gerçekleştirdi. Oktik konuyla ilgili; “İş yapmada da çoğu şeyde olduğu gibi bir başkadayız. Dünya ile durumumuz biraz değişiklik gösteriyor. Almanya örneğinde görüldüğü gibi dünya gibi çatılardan başlayarak daha büyük sistemlere doğru gitti. Biz ise ülkemizde bunu tersten izliyoruz. Dünyada bu yıl kurulu yılda kurulan güç 77 GW’ı buldu. Bunun 55 GW’i güneş, güneşin de 23’ü çatı üzerine kurulu. Dünyadaki kurulumun 160 GW’lara doğru kayacağı ve oranın yarı yarıya çatıya kayacağı düşünülüyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Çatı artık daha önem kazanan bir kulvar olarak ortaya çıkıyor. Biz 2020’lerde fotovoltaik adına Terawatt dönemine gireceğiz. Fakat dünyanın bu gidişini çok yakından izleyemiyoruz” diye konuştu.

 

“ARTIK KONSEPT DEĞİŞTİ”

 

Güneş enerjili çatıda başka bir evrim ve devrim olduğunu söyleyen Oktik; “Artık konsept sadece çatıya tesis kurmak değil. Türkiye’de yatırımcıların genel olarak düştüğü bir hata var. Kısa dönem düşünmenin dayanılmaz cazibesine kapılıyoruz. Bugünün şartlarına bakıyoruz. İş ticari olarak maksimum gelire geliyor. Oysa güneş ve rüzgar bu ülkenin temiz enerjide daha uzun vadeli planlarında önemli kaynaklar. Enerji sektöründe fotovoltaik gerçekten oyun değiştirici olacak mı? Bunu kendimize sormamız gerekiyor. Dünya buna inanıyor. Fotovoltaik diğer kaynaklardan farklı bir şey. Endüstri 4.0’da bu sistemlerin birbiriyle konuştuğu bir döneme girmemiz gerekiyor. Bu kaynakların yönetilebileceği akıllı bir sisteme geçiliyor artık. Girişimci arkadaşlar çoğunlukla işin ticari kısmıyla ilgileniyor. Biz bütüne bakmalıyız. Fotovoltaiğin oyun değiştirici olduğuna inanmamız gerekiyor.  Burada bizden daha çok ülke ne kazanır? Olaya buradan bakmalıyız. Biz bu konuyu ulusal değil uluslararası düşünmeliyiz” dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN GÜNEŞTE PLANLAMASI GEREKİYOR”

 

Oturumda söz alan GÜYAD  Başkanı Cem Özkök;  geldiğimiz noktanın iyi olduğunu fakat potansiyelimizin daha iyileri hak ettiğini sözlerine ekledi.  Özkök; “Ekim itibariyle 2 Milyar Kilowatt saat üretim yapmışız. Bence geldiğimiz nokta kötü bir nokta değil. Teşviklerin sonradan kalkması nedeniyle bazı projeler atıl gibi duruyor. Fakat görüşmelerimize göre bu konuyu en kısa zamanda aşacağımıza inanıyorum. O süreç içerisindeyiz. Türkiye’ye 600 KW’ı kazandırmamız lazım. Türkiye olarak güneşte 5000 MW olan 2023 hedefini güneşte az buluyorum. Türkiye’nin planlaması gerekiyor. Güneş yatırımcısı 2018,2019 falan gibi yıllarda ne kadar üretim yapacak? Yatırımcının bunu görmesi gerekiyor. Ukrayna’da Macaristan’da her yerde Türk yatırımcı var.20 milyon genç nüfusumuz var, bunları kimse tutamaz. Sektörü daha da netleştirerek s önünü açmamız lazım. Hep beraber 2023 hedeflerine ulaşacağız. Buna inanıyorum.” dedi.

 

“BAŞTAN İŞİ DOĞRU YAPMALIYIZ”

 

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli Kasım ayında çıkması beklenen yönetmelik hakkında sektörün merak ettiği soruları cevapladı. Kaleli konuyla ilgili; “0,10 KW’ta çıkan mayıs taslağı yürürlüğe girerse çatısında ufacık tesis kurmak isteyenlerin bile uzun süreler beklemesi gerekiyor. O taslak yönetmelik olarak çıkarsa bu çocuk ölü doğar. Baştan işi doğru yapmalıyız. Biz bu süreleri kısaltmaya ve bu tarz sorunları aşmaya çalışıyoruz. Almanya’da aynı anda 1,5 milyon santral çalışıyor. Bu işe geniş perspektiften bakmalıyız. Eski mevzuattan kaynaklanan çeşitli sorunlar var. Bu taslak yürürlüğe girerse vatandaş küçük bir üretimde bile vergi pozisyonu durumuna düşüyor fakat fatura kesemiyor. Çatı pazarı için bu tür sorunların aşılması gerekiyor” diye ifade etti.

 

“GES’LER SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ HALİNE GELMELİ”

 

Güneş sektörünün gelişmesi için halkın daha da bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kaleli; “Bizim asıl amacımız işi kitlesel boyutta hane halkına yaymak. Bunu sektörle sınırlı tuttuğumuz ve sosyal sorumluluk haline dönüştürmediğimiz sürece çatılarda GES’leri geliştiremeyiz. Bu konuda halkı bilinçlendirmek ve çeşitli eğitimler verilmesi gerekiyor. Biz bu konu hakkında çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu konu bizim için çok önemli” dedi.