Jeotermalde yerli yatırımların devamı için destek talebi

Jeotermal sektör temsilcileri, yatırım maliyeti çok yüksek olan JES’ler (Jeotermal Elektrik Santralleri) için devletin verdiği alım garantisi süresinin bitmesine az bir zaman kala, devlet teşvikinin sürmesinin gerekliliğini, maliyet hesaplamaları yaparak dile getiriyor.

Dünya sıralamasında 870 Mega Watt’lık kurulu gücüyle 7’nci sırada bulunan Türkiye’de, Jeotermal kaynaklardan elde edilen elektrik üretimi son 5 yılda her yıl yüzde 50 artarak büyümeye devam ediyor. Milli, yerli ve çevre dostu bir kaynak olan jeotermalin ülke ekonomisine katkısının artması ve sektörel gelişiminin devamı için devlet tarafından desteklenmesinin şart olduğunu belirten sektör yetkilileri, konuyla ilgili olarak resmi makamlara gerekli bildirimleri yaptıklarını dile getirdi.

YATIRIM MALİYETİ OLARAK NÜKLEER ENERJİDEN SONRA JEOTERMAL ENERJİ GELİYOR

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ufuk Şentürk, konuyla ilgili, yetkililerle dernek olarak görüştüklerini ve sektörün beklentilerini aktardıklarını belirtti. Şentürk, özellikle 2020’de sona erecek teşvik sürecinin uzatılması ve mevcut alım garantisinin dolar bazında KiloWatt başına en az 10,5 Cent olarak devam etmesi gerektiğini işaret ederek, Jeotermal yatırımcılarının yatırım risklerinin ve maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Özellikle 140 derecenin altındaki jeotermal kaynakların ekonomiye katkı sağlayabilmesi için bir düzenleme beklediklerini söyleyen Ufuk Şentürk, “Nükleer santralden sonra yatırım maliyeti en yüksek santraller JES’lerdir” diye belirtti.

“SONDAJ MALİYETLERİ 300 DOLAR İLE 1500 DOLAR ARASINDA DEĞİŞİYOR”

En yüksek bedelin sondaj çalışmalarına harcandığını belirten Şentürk; “Şu anda jeotermal elektrik santrali kurmak için 1 kuyunun maliyeti yaklaşık 3 Milyon Dolar seviyelerinde. 1000 metrelik kuyunun metresi 300 Dolar’a mal olurken daha derine inildikçe örneğin 3000 metrede bu rakam metre başına 1000 Dolara çıkabiliyor. Artan giderlerle birlikte, 4 bin metrelik bir kuyunun maliyeti 6 Milyon Dolar’ı bulabilmekte” dedi.

YATIRIM HEDEFİ 7 MİLYAR DOLAR

Tümüyle yerli sermaye kullanan 30 yatırımcı üyesi bulunan JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, bu sektörde kazanılan paranın tekrar ülke ekonomisinde yatırıma dönüştüğünü söyleyerek, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bugüne kadar yapılan Jeotermal yatırımlar toplamı 3.2 Milyar Dolar’dır. 2020 yılına kadar lisanslanmış ve kurulumu planlanmış toplam 1.750 Mega Watt’lık Jeotermal Elektrik Santralleri tamamlandığında, bu rakam 7 Milyar Dolar’a ulaşacaktır. Bütün yenilenebilir enerji yatırımlarında Mega Watt maliyetleri azalırken, Jeotermalde yeni saha ve rezervuarların keşfedilmesi için Mega Watt maliyetleri artmıştır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynağımız Jeotermalin bekası için 10,5 Cent’lik alım garantisinin 2020 sonrası için de en az 5 yıl daha devam ettirilmesi elzemdir” şeklinde konuştu.