InnoEnergy startup’ları 1.741 kişiye istihdam sağladı

InnoEnergy, ilk etki raporunu 17-18 Ekim tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde bu yıl 6’ncısı gerçekleşen The Business Booster etkinliğinde açıkladı. Rapor, Avrupa’nın temiz enerjiye geçişinde inovasyonun öncü rolüne dikkat çekiyor.

Sürdürülebilir enerji konusunda inovatif çalışmalar yapan startup’ları,endüstrinin güçlü oyuncuları, yatırımcıları ve kamu kurumlarını bir araya getiren uluslararası networking etkinliği The Business Booster’da açıklanan rapor, InnoEnergy’nin startup’ları destekleyen çalışmalarının, Avrupa’nın temiz enerji dönüşümünü doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor. Rapora göre, 2011’den bu yana startup’lar aracılığıyla Avrupa’da 1.741 kişiye istihdam, gelişmekte olan ülkelerde de 56 bin kişiye enerji erişimi sağlandı.

Rapordaki diğer önemli bulgular arasında; InnoEnergy varlıklarının temiz enerji kaynaklarından 1.147 GWh enerji üreteceği, enerji maliyetlerinden 809,5 milyon euro tasarruf sağlayacağı ve 25 yılda karbon emisyonlarını 5,5 milyon ton düşüreceği (47 bin aracın trafikten çekilmesine eşdeğer) yer alıyor.

InnoEnergy İnovasyon Direktörü Elena Bou, The Business Booster etkinliğinde düzenlenen özel basın toplantısında şunları ifade etti: “Birlikte yarattığımız etkiyi görmekten ve işletmelere yolculuklarında rehberlik eden, güvenilir bir inovasyon iş ortağı olarak konumumuzu güçlendirmekten dolayı çok mutluyuz. 200 startup’ımız, değişen toplumumuzun enerji sorunlarını ele alan yenilikçi teknolojilere hayat veriyor. Bu şirketler, sera gazı emisyonlarını azaltarak ya da istihdam yaratarak, Avrupa’nın sürdürülebilir enerjiyi algılama, geliştirme ve kullanma rotasında kayda değer bir etki oluşturuyor.”

Raporda yer alan en yeni startup başarı hikayelerinden biri, şamandıraların yardımıyla dalgaları elektriğe dönüştüren bir teknolojiyi geliştirip test eden İsveçli dalga enerjisi teknoloji şirketi CorPower Ocean’ı anlatıyor.

CorPower CEO’su Patrik Möller basın toplantısında, “Dalga enerjisi, Avrupa’nın büyük bir istihdam ve ihracat potansiyeline sahip yeni bir endüstri kurması için müthiş bir fırsat sunuyor. Kısa bir süre önce Orkney-İskoçya’da yaptığımız son uygulamada dirençlilik ve verimlilikte elde ettiğimiz temel iyileştirmeleri sergiledik” dedi. CorPower, 2021-2023 arasında ilk pilot alanları, 2023 itibarıyla ise ticari satış öncesi evrede, Ar-Ge için kullanılacak santralleri kurmayı planlıyor.

Öte yandan, rüzgâr türbini kanadı denetimleri yapan otomatik drone’ların lider geliştiricisi Pro-Drone da karasal rüzgâr türbinlerinin servis maliyetlerini, denetim başına 1.000 euro düşürüyor.

Pro-Drone Kurucusu ve CEO’su André Moura, şu açıklamada bulundu: “Ticari faaliyete geçtiğimiz ilk yıl, Avrupa ve Güney Amerika’da 2.300’den fazla türbin kanadının denetimini gerçekleştirdik. 2019 yılında iddialı küresel büyüme planları olan 15’in üzerinde müşterimize sağlam, kaliteli ve güvenli denetimler sunacak olmaktan gurur duyuyoruz.” Pro-Drone tarafından hayata geçirilen en yeni özellik, denetçilerin değerlendirme süresini kısaltırken, tespitlerin doğruluğunu ve sağlamlığını geliştirmeye yardımcı olan bir otomatik hasar tespit aracı.

Danimarka Enerji Derneği CEO’su Lars Aagaard ise basın toplantısında şunları ifade etti: “Danimarka’nın güçlü bir temiz enerji ve inovasyon geçmişi var. İlk modern yel değirmeni Danimarka’da doğdu ve aynı şekilde ilk deniz üstü rüzgâr santrallerini de biz kurduk. Bu yeşil kilometre taşları, endüstri ile devletin işbirliği sayesinde gerçekleşti ve yarının yeşil çözümleri için yatırımcılara istikrarlı bir sistem sundu.”

2 gün süren The Business Booster etkinliği, sürdürülebilir enerji konusunda inovatif çalışmalar yapanları, endüstrinin güçlü oyuncularını, yatırımcıları ve kamu kurumlarını bir araya getiren uluslararası tek etkinlik. 17-18 Ekim 2018 tarihlerinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleşen etkinlik, bu yıl “Gelecek Şimdi” temasına odaklandı. InnoEnergy etkinlikte 40’ı aşkın ülkeden 700’ün üzerinde katılımcıya, sürdürülebilir enerji konusunda en yeni 150 inovasyonu tanıttı.

EIT InnoEnergy’nin Türkiye’deki operasyonlarını ise Sabancı Üniversitesi’nin Teknoloji Tabanlı Girişimleri Hızlandırma Merkezi SUCool yürütüyor. Programa dair detaylı bilgiler için EIT InnoEnergy Türkiye Direktörlüğü’ne de ulaşılarak ihtiyaç duyulan noktalar hakkında destek alınabiliyor.