İklim değişikliği TurSEFF’te masaya yatırıldı

Sibel ACAR-ANKARA

İEA Durum Raporu’na dikkati çeken Karaosmanoğlu, 2017 yılında küresel enerji ihtiyacının yüzde 2.1 büyüdüğünü, karbondioksit oranının ise yüzde 1.4 arttığını söyleyerek bu oranın tarihi en yüksek seviyede olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı TurSEFF, daha önce 4 ilde düzenlediği Yenilenebilir Enerji̇ ve Kaynak Verimliliği Seminerlerinin beşincisini Ankara’da düzenledi.

Potansiyel yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımlarının özellikleri, finansmanı, uygulama yöntemleri ve başarılı örneklerinin paylaşıldığı seminere yerel yönetim ve özel sektör temsilcileri katıldı. Seminerde, Yerel Yönetimler için Kaynak Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Potansiyelleri, Proje Finansmanı, Öncelikli Proje Alanları ve Fırsatları, Binalarda Çevreci Yaklaşımlar gibi başlıklar masaya yatırıldı.

Katılımcılara ‘Sürdürülebilir Kent Yönetimi ve Belediyeler’ sunumunu gerçekleştiren İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu; dünyada düşük karbon ekonomisine gidiş anlayışının giderek öne çıktığının altını çizdi.

“Kent hem iklim değişimine etki eder hem de iklim değişiminden etkilenir”

İnsanoğlunun karbon ekonomisiyle birlikte gelişerek bugünlere geldiğine vurgu yapan Karaosmanoğlu; “Dünya ölçeğinde sade yaşamdan teknoloji ile yaşama geçildiği için bunun bir bedeli var. Yaşam ilerlerken, dünyamız kirleniyor. Refahı sağlarken bunu nasıl yapacağımız çok önemli. Sera gazlarını sürekli salıyoruz ve sürekli iklim değişiyor. Yerküremizde iklim değişimi yaşandığı aşikar. Kentlerdeki hayat etkileniyor. Kent hem iklim değişimine etki eder hem de iklim değişiminden etkilenir. Konuya bu ikilem içinde bakmak gerekiyor. Gönlümüzden geçen yeşil ekonomiyle birlikte ilerlemek. Bununla ilgili farkındalığımız artık var” diye konuştu.

Mart 2018’de yayınlanan İEA Durum Raporu’na dikkati çeken Karaosmanoğlu, 2017 yılında küresel enerji ihtiyacının yüzde 2.1 büyüdüğünü, karbondioksit oranının ise yüzde 1.4 arttığını söyledi. Bu oranın tarihi en yüksek düzey olduğuna vurgu yapan Karaosmanoğlu, 2018 yılının bunun için çok kritik bir yıl olduğunu, konuyla ilgili bir şey yapılmazsa tehlikenin her yerde olduğunu ifade etti.

1.5 Derecelik Küresel Isınma Özel Raporu’na da değinen Karaosmanoğlu; “İklim değişikliği konuşulurken artık –cek,cak’lar konuşulmuyor. Geliyor diyoruz. Sera gazının bizi getirdiği durum açıkça ortada. Yapar mıyız denilecek bir durumda değiliz. Kentlerimizi büyük bir tehlike bekliyor” dedi.

“Zamanın da maliyeti var”

TurSEFF Finansal Kurumlar İlişkileri Müdürü Seyran Hatipoğlu ise ‘Yenilenebilir Enerji Ve Kaynak Verimliliği Yatırımları Proje Finasmanı’ sunumunda katılımcılara proje aşamaları hakkında bilgiler verdi.

Projede finansman konusunun en önemli ögelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Hatipoğlu; “Bizim saha ziyaretlerinde öne çıkardığımız en önemli şeylerden biri işletme maliyetleri konusudur. İşletme maliyetleri ile ilgili önlem alınması işletme açısından önemlidir. Yatırım projelerinde yatırım gelirleri ve maliyetlerini karşılaştırarak yatırımın uygulanabilir olup olmadığının karşılaştırmalar yapılarak belirlenmesidir. Maliyetlerde minimize, gelirlerde maksimize esasına dayanır” dedi.

Bazı işlerin zaman endeksli olduğunun altını çizen Hatipoğlu; “Zamanlama yönetimi yatırım projelerinde çok önemli. Zamanın da maliyeti var. Zamanı ve sezonu kaçırmamak gerekiyor” diye konuştu.