GÜYAD Özel Oturumu gerçekleştirildi

10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde ikinci günün oturumlarından biri “GÜYAD Özel Oturumu” oldu.

10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde ikinci günün açılışı “GÜYAD Özel Oturumu” ile yapıldı. Oturumun moderatörlüğünü GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün üstlendi.

GÜYAD Özel Oturumu’nda Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Birol Ergüven, Zorlu Enerji Solar ve Yurtdışı Yatırımlar Direktörü Evren Evcit, Kalyon Enerji Başkan Yardımcısı İbrahim Erden, ETKB Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Öz ve Garanti BBVA Enerji Proje Finansmanı Yöneticisi Yiğit Emre Bilmiş, konuşmacı olarak yer aldı.

Oturumda Türkiye’deki rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarından ve kurulu güç potansiyelinden bahsedildi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve mini YEKA’lardaki durumunun da konuşulduğu oturumda güneş enerjisinin gelecek için öneminin ve farklı bir strateji ile ele alınması gerektiğinin de altı çizildi.

Yeni güneş fabrikası ve santrali yatırımları hakkında bilgiler veren İbrahim Erden “Çin tek bir fabrikasında 23 GW’lık ingot üretimi yapabiliyor. Soru şu: Bununla nasıl rekabet edeceğiz? Güneş stratejik bir sektör olmalı çünkü burada dünya çapında ciddi bir dönüşüm var” dedi.

Türkiye’nin güneş enerjisi üretim teknolojisini üretip kullanmanın dışında ülke olarak dünyada da pazarlayıp satabileceğimizi ve bunun çok önemli bir fırsat olduğunu dile getiren  Birol Ergüven de mevcut yatırımcıların sorunlarını görmezden gelip yeni yatırımlara yönelmenin doğru adım olmayacağını söyledi. Ergüven, “Şimdi durup, sakince düşünüp sistemi gözden geçirmemiz ve teknolojik dönüşümü nasıl sağlarız diye bakmamız gerek” şeklinde konuştu.

Mini YEKA’larla ilgili bilgi veren Sebahattin Öz ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de açıkladığı gibi mini YEKA yarışmalarının 2020 ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesinin planlandığını belirtti.

Yenilenebilir enerjide finansman konusunda açıklamalara yapan Garanti BBVA’dan Yiğit Emre Bilmiş ise “Bankalar için yenilenebilir enerjide bir taban fiyatı olması çok önemli. Mevcut yapılandırma stokunun ciddiyetine bakarsak ‘merchant finance’ modeli ile artık daha fazla ilerleyemeyiz” şeklinde konuştu.

Evren Evcit de yurt dışında bazı ülkelerde Türkiye’deki ISPAT gibi yabancı yatırımcı çeken kurumsal yapılanmalar ve düzenli bir metot bulamamalarına karşın ihtiyaçtan dolayı kendilerini daha rahat anlatabildiklerini ve daha hızlı ilerleyebildiklerini kaydetti.”