güneş enerjisi

Güneş enerjisi sektörü YEKDEM’de erteleme istiyor

Güneş enerjisi sektörü dernekleri başkanları koronavirüs salgını dolayısıyla enerji sektöründe yaşanan gecikmelerin sektördeki 700-750 Milyon dolarlık projeyi risk altına aldığını ifade ederek, sektörde yaşanan başarı ivmesinin düşmemesi için YEKDEM’in 8 ila 12 ay ertelenmesini talep etti.

Güneş enerjisi sektörü dernekleri başkanları, sektörün mevcut durumunu ve koronavirüs salgını dolayısıyla yaşanan gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen online toplantıda buluştu.

Toplantı, GÜYAD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ ve GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak tanımlanan ve tüm dünyanın sağlık için teyakkuza geçtiği virüs salgınının, enerji sektörünü ve tüm ekonomiyi de etkisi altına aldığının bir kez daha altını çizen dernek başkanları, koronavirüssalgınının enerji sektöründeki etkileri dolayısıyla 31 Aralık 2020’de sona erecek Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması’nın (YEKDEM) ertelenmesinin 700-750 Milyon dolarlık projeyi risk altına girmekten kurtaracağını ifade etti.

“SEKTÖRE CAN SUYU VERMEMİZ LAZIM”

Sektörün genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, salgın dolayısıyla yaşanan süreçteöngörülebilirliğin çok önemli olduğunu söyledi.

Güneş enerjisi sektöründe ithal edilen malzeme tedariğindeciddi sıkıntılar yaşandığının altını çizen Başkan Demirağ, Türkiye’nin bu parçaları üretme gücünün olduğunu ve bu sebeple sektöre can suyu verilmesi gerektiğini ifade etti.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Demirağ; “Bütüne baktığımızda bütün sektörler iç içe. Dünyada olan sıkıntı, tüm sektörleri etkisi altına aldı. Çin’de Ocak ayından itibaren yaşanan virüs salgını dolayısıyla dünyanın diğer noktaları da kapanmaya başladı. Dolayısıyla sistemde domineetkisi oldu. Bir çok şey, bir çok şeyi etkiledi. Ülkemizde solar sektörü çok önemli aşamalar kaydetti. Önemli olan bu geniş noktaya gelmiş sektörü korumak. Bu sebeple güneşe verilen destek bu sektörü korumak demektir. Sektörün önünü açmak gerekiyor. Bu yüzden elimizdeki projeler çok önemli. Devletten bu konudaki desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

Yatırımcının işletme sermayesini güçlendirmesi durumunda başka sektör yatırımlarına girmekten de vazgeçeceğinin altını çizen Demirağ, devlet desteğinin sektör için olan hayati önemine dikkati çekti.

“YEKDEM’İN 8 İLA 12 AY ERTELENMESİ SEKTÖRÜN TOPARLANMASI İÇİN YETERLİDİR”

Kutay Kaleli Günder çatı tipi GES

Tüm dünyada oluşan kriz ortamının Türkiye’yi de etkisi altına aldığını ifade eden Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, Çin’deki kısıtlanan tedarik zinciri nedeniyle lojistik problemler yaşandığına vurgu yaptı.

Nakliye ve lojistik hizmetlerinin hacmindeki önemli azalmanın, projelerin şebeke bağlantılarında kaçınılmaz gecikmelere de yol açtığını belirten Kaleli; “Halen inşaatı devam eden lisanslı ve lisanssız 1.000 MW’ye yakın YEKDEM’den yararlanmak üzere işletmeye alınması planlanan güneş enerjisi santrali bulunmaktadır. Bu santraller de virüs kaynaklı piyasalarda oluşacak arz ve talep şoklarından etkilenerek finansman koşullarında da ortaya çıkabilecek belirsizlikler nedeniyle gecikmeler yaşanabilecektir. Tüm bu değerlendirmeler ışığında, YEKDEM bitiş tarihinin 2020 sonu yerine 8 ila 12 ay ertelenmesinin, sektördeki belirsizliği ortadan kaldıracağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

YEKDEM mekanizmasına göre en son Aralık 2020’de devreye girmesi gereken santraller için mücbir sebep kaynaklı mevcut gecikmeler göz önünde bulundurularak bu tarihin ötelenmesinin önemine dikkati çeken Kaleli; “Arz ve talep krizinde ortaya çıkan tablo YEKDEM’in ertelenmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bu konuda gerekli müracaatlarımızı yapmış bulunmaktayız. Devletimizden ve ilgili mercilerden bu konuda 8 ila 12 ay aralığında süre talep ediyoruz. Bu sürenin sektörün toparlanması için yeterli bir süre olduğunu düşünüyorum” dedi.

“SALGIN DAHA ÇOK YEŞİL ENERJİ YAPMAMIZ KONUSUNDA BİZE MESAJ VERDİ”

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök ise dünyada yaşanan virüs krizi sebebiyle ekonomide daralma yaşandığını söyleyerek sözlerine başladı.

Süreçten dolayı büyük bir belirsizliğin söz konusu olduğunu ifade eden Başkan Özkök, YEKDEM’in ertelenmesinin zor durumda olan sektörü rahatlatacağını ifade etti.

Salgının daha çok yeşil enerji yapılması konusunda tüm dünyaya mesajlar verdiğinin de altını çizen Özkök; “Almanya’ da 55 Bin MW güneş santrali var. Ülke olarak bu konuda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğumuz halde onlardan gerideyiz. İçerisinde bulunduğumuz kriz ortamını devlet desteğiyle birlikte en az zararla atlatıp, yeni yapılacak GES kapasitesi ihaleleriyle sektörün önünün daha da açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yenilenebilir enerji sektörü “mücbir sebep” ilanı bekliyor