GÜNDER, GENSED ve GÜYAD, Bakan Dönmez’i ziyaret etti

GÜNDER, GENSED ve GÜYAD, Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki son gelişmeleri, sektörün beklentilerini ve planlanan çalışmaları değerlendirmek üzere Enerji Bakanı Fatih Dönmez’i makamında ziyaret etti.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ ve Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, ülkemizde güneş enerjisi sektörünün geliştirilmesi ve yatırımların arttırılması için yapılacak çalışmalara ilişkin güncel konular hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

“YEKDEM, AYNI ŞARTLAR İLE UZATILMALI”

GÜNDER, GENSED ve GÜYAD Yönetim Kurulu Başkanları, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesi amacıyla getirilen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM)’in uzatılması yönünde görüşlerini gündeme taşıdı. Mevcut YEKDEM’in aynı şartlar ile uzatılması yönünde ortak görüşlerini ileten Dernek Başkanları, uygulamanın son senesi olan 2020’de ilgililerin karşılaşması muhtemel birtakım problemlere de değindi. Ayrıca, 10 yıllık işletim süresini dolduran lisanssız projelerin 10. yıldan sonra sisteme nasıl entegre edileceğine ilişkin olarak sektörün bilgilendirilmesi konusu da Bakan Dönmez’e iletildi.

Ziyarette Bakan Fatih Dönmez’e, sektörde tam rekabetçi ve serbest bir piyasa yapısının oluşması için çalışmaya devam ettiklerini aktaran Dernek Başkanları, yeni teknolojilerin yaygınlaştırılması ve mevzuatın geliştirilmesi konusunda da tüm kaynak ve bilgi birikimleriyle destek vereceklerini de dile getirdiler.

“MİNİ YEKA’LAR 2019’UN SON ÇEYREĞİNDE YAPILACAK” 

Ziyarette ayrıca, güneş enerjisi sektörünün uzun süredir beklediği YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı) projeleri de konuşuldu. Konuyla ilgili olarak yaklaşık 40 ilde, kapasiteleri 10 ile 50 megavat arasında değişecek kurulumlar için mini YEKA ihalelerinin, 2019 yılının son çeyreğinde yapılacağının müjdesi verildi. Küçük kapasiteler sayesinde yatırımcıların kendi öz kaynaklarıyla hayata geçirebileceği YEKA-3 projeleri kapsamında, her yatırımcı kendi arazisini bularak diğer süreçleri tamamlayabilecek. İptal edilen YEKA-2 için ise sektör derneklerinin ortak görüşü olan 20-30-50-100 MW’lık parçalar halinde bölünerek daha uygulanabilir hale getirilecek projeler, Bakanlık tarafından olumlu karşılandı.

“ÜÇ DERNEĞİN GÖRÜŞÜ ALINACAK”

Dernek başkanlarının sıkıntılarını dinleyen Enerji Bakanı Dönmez, güneş enerjisi projelerinin finansmanı konusunda bankalar ile sektör derneklerinin görüştürüleceğini ve özellikle çatı tipi kurulumlarda yaşanan finansman sıkıntılarının aşılması noktasında üç derneğin de birlikte hareket edeceğini vurguladı.

Ziyaret kapsamında, çatı tipi güneş enerjisi uygulamalarının önünü açan ve aylık mahsuplaşmanın hayata geçirildiği Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği de görüşüldü. Dernekler tarafından, son dönemde sektörde sorunların yaşandığı belirlenen 5. Maddenin 1. Fıkrasının ç bendine göre başvuru yapan projelerin, dağıtım bedelleri ödememesi konusundaki ortak görüş Bakan Dönmez’e iletildi.

Dernekler, çatısında gerekli yer olmayan tesis kurulumları için GES’lerin tarım arazisi olmayan sahaya yapılabilmesinin önünün açılması noktasında ortak görüşlerini sundu. Ziyarette tarım vasfı olmayan, çatıya göre yüzde 15 daha verimli ve fazla enerji üretebilecek arazilere GES yapılma imkanının tanınması için istişarelerde bulunuldu.