GÜNDER ve GENSED, KDV muafiyetini destekliyor

TBMM’ye sevk edilen, Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’ndaki “Çatı elektriğine KDV muafiyeti” içeren madde ile ilgili GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan ve GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu Green Power’a özel değerlendirmelerde bulundu.

TBMM’de görüşülen, çatılarda kurulacak 10 kW altı güneş enerjisi santrallerinden gelir vergisi alınmamasına ilişkin düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldükten sonra yasalaşacak olan düzenlemeye göre;
Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında kiraladıkları veya sahibi oldukları meskenlerde kurulu gücü 10 kW ve dahili olan çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisinden ürettikleri elektrik enerjisini tedarik şirketine satanlara gelir vergisi ve KDV muafiyeti getirilecek.

“ÇATI ÜZERİNE KURULABİLECEK ENERJİ POTANSİYELİ 3,85 GW”

“Binaların çatı tiplerine bakıldığında konutların yüzde 25,3’ü, ticari binaların yüzde 60,2’si ve kamu binalarının yüzde 31,9’u teras tipinde diğerleri kiremit çatı tipindedir. Şebeke kapasitelerine bakıldığında ise kurulabilecek maksimum güneş enerjisi 6,5 GW’dır. Ayrıca hane halkı gelir düzeyi ve kredibilitesi açısından değerlendirildiğinde çatı üzerine kurulabilecek güneş enerjisi potansiyeli 3,85 GW’dır.”

“GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ KISALTILMALI”

“Çatı üzeri güneş enerjisi kurulumlarının önünü açacak en önemli faktör ekonomik faktörlerdi. Kurulum yapıldığında şu anki fiyatlara göre çatı için yapılan yatırımın bu günkü elektrik fiyatları ile geri dönüş süresi 12-15 yıldır. Bu çok uzun bir süredir ve tüketici/abone için yaklaşık 5-6 yıllık bir geri dönüşüm süreci bu tür yatırımları önemli ölçüde artıracaktır. Bunu destekleyen bir FIT (satın alma garantisi) ve destekler en önemli çekicilik kaynağı olacaktır. Yapılan anketlere göre farkındalık yaratılması konusunda en etkin yöntem radyo, TV ve sosyal medyanın kullanılmasıdır. Kurulumlarda tüketicilerin birinci önceliği yüzde 58 ile çevreyi koruma daha sonra elektrik giderlerini azaltma gelmektedir.”

“Uygun bir farkındalık yaratma politikası, tüketiciyi (aboneyi) sistem içine çekecek finansal satın alma fiyatı -hibeler-teşvikler gibi parasal araçların yanında uygun bir mevzuat düzenlemesi çatılarda güneş enerjisi kurulumlarını artıracak temel unsurlardır.”

“TORBA YASADAKİ VERGİ MUAFİYETİ ÇOK ÖNEMLİ”

“Torba yasa tasarısı ile getirilecek vergi muafiyeti bu alandaki en büyük engellerden birinin kaldırılmasında çok önemli bir adımdır. Gelir vergisi muafiyeti, beyan etme ve fatura kesme zorunluluğunun olması kendi tükettiği elektriğini üretecek olanlar için tarihi bir adımdır. Bütün bu kolaylığın yanına 18 Ocak’ta resmi gazetede yayınlanan başvuru işlemlerinin son derece basit hale getirilmesi ile konutların satışı veya kiralama durumunda tesise ait işlemlerin olmaması da önemli bir kolaylıktır. Şimdi beklediğimiz ise TİP PROJE şeklinde uygulamaya geçilmesi ve başvuru ve onay bedelleri ile KDV’nin kaldırılmasıdır. Yaklaşık 3 bin 500 Euro tutarındaki bu bedeller yatırımların önündeki en büyük engeldir.”

GENSED: YAPILAN DÜZENLEMELER SEKTÖRE HAREKET GETİRDİ

Yapılan düzenlemelerin sektöre hareket getirdiğini ifade den GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan şöyle konuştu, “3 kW’a kadar herkese kapasite verilecek. Abonelik ile ilgili konular güzel gelişmeler. Burada ödenecek olan TEDAŞ parasının maliyeti çok yüksek bunun sıfırlanması gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte kurulum bedeli kadar ödenen harç ve pul bedeli de var. Bunlar önemli ek maliyetler. Maliye bakanlığının Torba yasada olan düzenlemeler de çok önemli düzenlemeler. Bunlar gerçekleşirse sektör açısından yararlı olacak. Orta ve büyük ölçekli çatılarla ilgili de çeşitli düzenlemelere ihtiyaç var. Burada özellikle öz tüketim ile ilgili bazı düzenlemelere ihtiyaç duyacağız. Mesela kiralama ve satış gibi hususlarda düzenlemeler olması lazım. Bununla orta ve büyük ölçekli çatılarda öz tüketimde neler yapılabilir bunların çerçevesinde olması lazım. Bildiğiniz üzere çatılar boş duruyor bu düzenlemelerin hayata geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kiralama ve satışların YEKDEM’e yük getirmeden yapılması gerekiyor. Çatılarda 10 yıllık süreçte 20 GW kapasite olduğunu düşünüyoruz. Burada en önemli konu ise öz tüketim modelidir. Bunu yaparken yaptığımız yatırımın geleceğe dönük bir sosyal sorumluluk görevi ve karbon azaltımına yardımcı olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Bu da en önemli konulardan birisi.”

GÜNDER: TÜM HANE HALKLARINA YATIRIMCI OLMA İMKANI

Türkiye’deki 10 milyona yakın binanın çatısının potansiyel enerji yatırım alanı olduğunu ifade eden GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu tüm hane halklarına enerji yatırımcısı olma imkanı getirecek yasal çerçevenin bu yıl tamamlanmasının beklendiğini belirtti. Telemcioğlu şöyle konuştu, “Türkiye güneş enerjisi sektörü son yıllarda yakaladığı hızlı gelişme ile güneş enerjisi santralleri inşası açısından da önemli bilgi birikimi ve deneyimi elde edilmiş, bu alanda yetişmiş nitelikli insan gücü oluştu. 2018’de tamamlanması öngörülen çatı üstü düzenlemeleri ile de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Fatih Dönmez’in de ifade ettiği gibi vatandaşlarımızın çatılarında güneş enerjisi sistemleri kurmaları uydu anten takmak kadar kolaylaşması hedefleniyor. Çatılarla ilgili gelişmeleri Enerji Arz Güvenliği, İstihdam, Yerli Sanayinin Gelişimi ve Enerjinin Toplumsal olarak yaygınlaşması açısından değerlendirmek gerekir. Dünya Bankasının ülkemizdeki çatıların Güneş Enerjisi kurulumu konusunda yaptırdığı ve 2018 Ocak ayında tamamlanan çalışmaya göre ülkemizdeki toplam bina adedi 9 milyon 248 bindir. Toplam temel alanı 2 milyar 237 milyon m2 olan bu binaların kullanılabilir çatı alanı 1 milyar 137 milyon m2’dir. Çevre binaların gölgesi, çatı üzerinde bulunan diğer çatı yapıların (baca, asansör kulesi vb) gölgelemeleri düşünüldüğünde sistemin kullanılabileceği alan 460 milyon m2’dir. Ortalama bir 1 kW’lık bir sistem için ortalama 10 m2 alan gerektiğinden hareket edersek toplam kapasite 46 GW oluyor.”