Gıda enflasyonu jeotermal seralarla düşecek

Jeotermal İhtisas Sera Bölgelerinin gıda enflasyonuyla mücadeleye önemli katkı yapması bekleniyor. Denizli ve Aydın’dan Ziraat Odası Başkanları, seraların ısıtılmasında fosil yakıt yerine jeotermal kaynak kullanılmasının maliyeti yüzde 50’ye yakın oranda düşüreceğini belirtiyorlar.

Denizli, Aydın ve Manisa şehirlerinde kurulmakta olan Jeotermal İhtisas Sera Bölgelerinin çiftçinin ısıtma maliyetini düşürerek tarımsal ürün fiyatlarını aşağıya çekmesi bekleniyor. Çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ilgili kamu kurumları ve Jeotermal Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından sürdürülen seralar, jeotermal santral santrallerinin tedarik ettiği sıcak suyla ısınacak.

Türkiye’nin başlıca tarım merkezlerinden biri olan Aydın’ın ilçelerinden Efeler’in Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, ısıtmanın şu anda toplam maliyetler içinde yüzde 40’a kadar yükseldiğini belirterek, jeotermalin kullanılması durumunda bu oranın yüzde 10’un da altına düşeceğini belirtti. Kendirlioğlu, jeotermal seralar sayesinde hem ucuz hem daha lezzetli ürün elde etmenin mümkün olacağını vurguladı.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de yaptığı değerlendirmede, gıda ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışların arkasında girdi fiyatlarındaki artış olduğunu vurgulayarak, sera ısıtmasında jeotermal kullanılmasının gıda enflasyonuyla mücadeleye önemli destek sağlayacağını belirtti. Hamdi Gemici, seralar ve örtü altında ısıtma için genellikle doğal gaz ve katı yakıtların kullanıldığını belirterek, jeotermalin devreye girmesinin maliyeti en az yüzde 30-40 düşüreceğini ifade etti.

Jeotermal kaynaklı sera proje danışmanı, jeoloji mühendisi Fatih Üçgün ise jeotermal ile seraların ısınma maliyetinin, yetiştirilen ürün çeşidine bağlı olarak yüzde 60’a kadar düşebileceği bilgisini verdi.

Jeotermal seracılığın Aydın’da yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, il genelinde tarımın gelişmesi için jeotermal seraların kurulması gerektiğini belirterek Aydın Valiliği önderliğinde Efeler Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası işbirliğiyle Organize Sera Bölgesi oluşturmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kendirlioğlu, “Bu alan takriben 700 dönüm. Hem çiftçimize örnek oluşturma hem de maliyetleri en aza düşürmeyi hedefliyoruz. Çiftçilerimiz en az maliyetle yüksek verim elde edecek. Son günlerde ülkemizde sebze ve meyve fiyatları çok yüksek seyrediyor. Aydın’da jeotermal ile ısınan sera sayısını arttırırsak hem çiftçilerimizin en büyük gideri ısıtma maliyetini düşürür hem de ürün fiyatlarının düşmesine katkıda bulunuruz” diye konuştu. Kendirlioğlu, jeotermal seraların yılın 12 ayı üretim imkanı sağlayacağını, böylece çiftçinin gelirinin artacağını da belirtti.

Jeotermal kaynaklı seraların bir başka özelliği, yüksek istihdam sağlamaları. Ege’de kurulan 3 Jeotermal Sera İhtisas Bölgesi’nde 3 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Uzmanlar,  jeotermal ısıtmalı seracılık için uygun kentleri şöyle sayıyorlar: Ege Bölgesinde Afyonkarahisar, Manisa, Denizli, Aydın, Uşak, İzmir, Doğu Anadolu bölgesinde Ağrı ve Van, İç Anadolu Bölgesinde Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Eskişehir, Yozgat, Marmara Bölgesinde Balıkesir ve Çanakkale…

Aliağa LNG terminali KUE’nda değişiklik yapılmasına ilişkin duyuru