Enerjide iklim değişikliği projesi resmen başladı

ELDER’in proje ortağı olduğu Elektrik Sektöründe SF6 Gazı Kullanımı ile İlgili İklim Projesi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Avrupa Birliği Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi destekleriyle hayata geçirilen Elektrik Sektöründe SF6 Gazı Kullanımı ile İlgili İklim Projesi için ilk adım atıldı. Projenin tanıtım toplantısı, Atık ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AGED), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Romanya’dan Sürdürülebilir Bir Kalkınma için İnsan ve Çevrenin Korunması Derneği (ECOM)’un ortaklığında Ankara’da düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmalarını, Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, AGED Başkanı Mesut Özer, ELDER Hukuk Müşaviri Şadi Büyükkeçeci, ECOM Genel Başkanı Maria Nastac ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan, 500 proje arasında son 40 projeye kalan ve hibe almaya hak kazanan projenin paydaşlarına teşekkürlerini iletti. Avrupa Birliği ve Türkiye diyaloğu açısından önemli projelerden biri olduğuna dikkati çeken Özcan, 220 bin avroluk bütçesi olan söz konusu projenin iklim değişikliği konusunda önemli farkındalık yaratacağını dile getirdi. Özcan, “Biz bu projeye ihtiyacınız olduğu noktada her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

AGED Başkanı Mesut Özer, 1 Nisan 2019 tarihinde proje faaliyetlerine başladıklarını söyleyerek, projenin özellikle elektrik sektöründe SF6 gazının toplanması, geri dönüşümü ve yeniden kullanılmasıyla alakalı mevzuatların oluşturulmasını ikili iş birliği yoluyla geliştirilmesini amaçladıklarını belirtti.

ELDER Hukuk Müşaviri Şadi Büyükkeçeci, sektörün tamamını temsil eden çatı kuruluş olarak ELDER’in sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini vurguladı. Büyükkeçeci, Hizmet kalitesini daha da artırmak için gerek ulusal gerekse uluslararası birçok projede aktif rol oynadıklarını söyledi. Büyükkeçeci şöyle konuştu: “Proje ile SF6 gazının taşınması, izlenmesi ve geri dönüşümünün standartlaştırılması ve bizler gibi STK’ların katılımıyla AB’ye katılım sürecine katkıda bulunmak için Türkiye ile AB arasında iş birliğinin sağlanmasını amaçlayan projemizin herkes için hayırlı olmasını diliyorum.”

ECOM Genel Başkanı Maria Nastac, proje kapsamında özel hedeflere bakıldığında SF6 gazının elektrik sektöründe yeni mevzuata uygun olarak geri dönüştürülmesi ve paydaşlar arasında farkındalığın artırılmasının hedefleri arasında olduklarını kaydetti. Bilgi, deneyim paylaşımının da bu kapsamda çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getiren Nastac, elektrik dağıtım şirketlerinin projeye desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Her çevre probleminin kendince önemli olduğunu ve sera gazı salınımının dünyanın geleceği için bir an önce önlem alınması gereken bir sorun olduğuna işaret eden Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, sera gazlarının azaltılması için yapılan çalışmalardan memnun olduğuna değindi. Bozoğlu, “SF6 gazı doğrudan zararlı olmasa da iklim değişikliğine karbondioksitten daha fazla zararı olduğu biliniyor. Bu gazın kontrol altına alınması gerekiyor. Çevre Mühendisleri Odası olarak bilgi, birikimimiz ve kurumsal kimliğimizle SF6 konusunda da katkı sağlamak için elimizden geleni yapacağız.”

Türkiye enerji arz güvenliğinde “çok iyi ilerleme” gösterdi