Enerji sektörü “Güriş Energy Talks” webinarında buluştu

GÜRİŞ tarafından düzenlenen “GÜRİŞ Energy Talks” başlıklı çevirimiçi toplantıda “2020 sonrası YEKDEM beklentileri” ve “Yenilenebilir enerjinin dünü, bugünü ve yarını” konuları ayrıntılarıyla ele alındı.

Sibel ACAR-ANKARA/ ENERCON Türkiye Genel Müdürü Arif Günyar moderatörlüğünde gerçekleşen webinar etkinliğinde, GÜRİŞ Enerji Grup CEO’su Ali Karaduman, TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, HESİAD Başkanı Fahrettin Amir Arman, Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finans Müdürü Emre Hatem, ve GÜYAD Başkanı Cem Özkök konuşmacı olarak yer aldı.

“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN GELECEĞİ İÇİN DEVLET DESTEK MEKANİZMASINA İHTİYACIMIZ VAR”

Programın açılışında konuşan GÜRİŞ Enerji Grup Ceo’su Ali Karaduman, yenilenebilir enerjinin dünü, bugünü ve yarınını değerlendirerek; “Biz GÜRİŞ inşaat olarak nükleer enerji hariç her türlü projeye imza atmış büyük bir kuruluşuz. Holding olarak toplamda 958 MW güç ile dünyaya temiz enerji ile dünyaya katkı sağlıyoruz. Bu sağlam mekanizmayı YEKDEM sayesinde kurduk. Bu mekanizmanın katkısıyla yapılan Türkiye’de yapılan yatırımlar bize çok büyük güç sağladı. Kendi potansiyelimizi kendi imkanlarımızla işlemek için devletimizin desteğine ihtiyaç duymaktayız. Bu sebeple devletimize çok güveniyoruz. Çünkü yenilebilir enerjide devlet desteğinin olması demek yatırımların önünün açılması demek. Desteğin devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

TÜREB BAŞKANI YILDIRIM’DAN ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım ise toplantıda yaptığı konuşmada öngörülebilirliğin sektör için olan hayati önemine değinerek; “Geleceği planlayabilmek için 5-10 yıl sonrasını görebilmemiz gerekiyor. Fizibilite için proje süresi, kapasitesi, kur bilgisi gibi unsurları bilmemiz gerekiyor. Rüzgar sektörü ülkemizde ve dünyada olan yükselişini aralıksız sürdürüyor. Pandemi sürecinde tüm kaynaklar gerilerken sadece ama sadece yenilenebilir enerjinin yükselişini sürdürmesi herkese bu sektörün geleceğinin olduğunu bir kez daha ispatladı. Bu sebeple sadece kapasite artışı olarak değil işin sanayi kısmını da değerlendirmelerimize almamız gerekiyor. Türkiye’de yerli üretimin yapıldığı bir rüzgar enerjisi sanayisi var. Sanayi tarafında 15 bin kişilik bir istihdam söz konusu. Bir işin sanayisine girdiyseniz o sektörün devamlılığı şart. Bu sebeple uzun vadeli planlamalar ve stratejiler sektör için gereklidir” ifadelerini kullandı.

ARMAN: “YEKDEM UZATILMALI”

HESİAD Başkanı Fahrettin Amir Arman, pandemi sürecinin enerji sektörüne olan etkilerini değerlendirdiği konuşmasında, sektörde 3 aylık bir yavaşlama yaşanması sebebiyle yatırımcıların YEKDEM’in uzatılması isteğine dikkat çekti.

Enerji üretiminde santrallerde minumum elemanla maksimum vardiya sistemine geçildiğini belirten Arman; “Devletin verdiği destekler sektörü bir nebze olsun rahatlattı. Fakat bizim için esas olan konu yatırımları yıl sonuna kadar tamamlayabilmemiz için bizlere ek süre verilmesidir. Bu süre sektördeki mağduriyeti giderecektir” dedi.

“TEŞVİK MEKANİZMASINDA PARA BİRİMİ DEĞİL PARANIN FAİZİ ÖNEMLİ”

Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finans Müdürü Emre Hatem, Türkiye’deki bankaların yeşil enerjnin gelişmesi noktasında taşın altına elini fazlasıyla koyduğunu ifade etti.

Banka olarak yaptıkları simülasyonlarda YEKDEM’in fiyatları önemli ölçüde düşürdüğüne dikkati çeken Hatem, yeni oluşturulacak mekanizmalar hakkındaki görüşlerini; “Türkiye’de ve uluslararası piyasalarda elektrik fiyatlarını öngörmek çok zor. Çünkü bu fiyatlamalar çok bilinmeyenli denklemlerden oluşuyor. Bu sebeple bizim için fiyatın ne olduğu değil, öngörülebilir olması önemli. Yeni oluşturulacak mekanizmadaki para birimi konusunda, o paranın cinsinden çok faiz oranı bizler için en kritik unsurdur” şeklinde konuştu.

“YEKDEM YERLİ VE MİLLİ SANAYİNİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLADI”

GÜYAD Başkanı Cem Özkök ise YEKDEM’in yerli ve milli sanayinin gelişmesine katkı sağladığının altını çizerek; “YEKDEM bir alım garantisidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu böyledir. Bu mekanizma sayesinde ülkemizde çok büyük yeşil enerji santralleri yapılarak ülkemizin enerjide daha az bağımlı olması sağlanmıştır. YEKDEM yerli ve milli sanayinin gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu sebeple Türkiye bundan sonra YEKDEM’e benzer bir mekanizma olan YEKA’larla devam edecektir. Biz bu kapasitenin 2000 MW’a artırılması için kamuya gerekli başvurularımızı yapacağız. Ülkemizin ve sanayinin geldiği başarılı noktanın devamının bu mekanizmaların varlığına ihtiyacı vardır” dedi.