“Değişimin merkezinde olalım”

 Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın da katıldığı 23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı bugün kapılarını sektörün bütün paydaşlarına kapısını açtı.

Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, “değişimlerde kaybolmayalım. Bunları yöneten, değişimlerin merkezinde olan bir sektör olalım” diye konuştu.

“KANUNLAR DA TEKNOLOJİ İLE BİRLİKTE KENDİSİNİ GELİŞTİRMEK ZORUNDA”

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez açılışta yaptığı konuşmada “Enerji devriminde teknolojik dönüşüm her zaman yıkıcı değildir. Bu gün güneş santralleri 18 ayda kurulabiliyor. Yaşanan petrol krizleri en güvenilir enerji kaynaklarından kömüre hızlı bir dönüş yaşattı. Hiçbir kaynak ne tam olarak bitiyor, ne hep zirvede kalıyor. Ancak zamanla eskimeyen bir kavram var o da verimlilik. Elimizdeki kaynakları bu konuda sonuna kadar en iyi şekliyle kullanmalıyız. Biz elbette ki tüm enerjimizi kömürden üretmeyeceğiz ama var olan kaynaklarımızı da değerlendireceğiz. Yenilenebilir enerjiyi Türkiye için dönüşüm aracı olarak görüyoruz. Türkiye’de devlet olarak bu süreci tamamı ile destekleyeceğiz. Güneş için de rüzgâr için de akaryakıt ve maden için de sektörün gelişmesine en büyük engel sektörün standartlaşamaması. Akaryakıt bu anlamda daha hızlı bir standartlaşma yaşadı, diğer sektörleri de aynı seviye getirmek için çalışıyoruz. Enerji dönüşümlerinde en önemli sorunlardan irisi de yasal sorunlar. Mahkeme kararları bazen yatırmaları engelleyebiliyor. Mahkemeler dünyadaki gelişmeleri pekiyi takip edemiyorlar. Kanunlar teknolojiler ve inovasyonlar geliştikçe kendilerini geliştirmek zorunda. Kazanalar ve karyedenler yine olacak, petrol fiyatları, kömür tüketimleri düşecek artacak. Bu değişimlerde kaybolmayalım bunları yöneten, değişimlerin merkezinde olan bir sektör olalım” dedi

“KAMU ÖZEL İŞ BİRLİĞİ İLE DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”

Artık sadece düne ve bugüne değil, yarına odaklanılması gerektiğini ifade eden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Artık sadece düne ve bugüne değil yarına odaklanmayız. Yenilenebilir enerjideki çalışmalarımız ve Türkiye’nin doğalgaz ulaşmayan ilinin kalmaması bizim için de gurur verici bir tablo, ancak daha temiz ve hava kirliliği olmayan bir Türkiye için daha fazla çalışmamız gerekiyor. Kamu özel sektör iş birliği ile daha yapacak çok işimiz var. Ben dünyanın enerji gündeminde Türkiye’nin önemli, söz söyleyen aktör olacağına inanıyorum. Son 10 yılda ülkemize doğrudan yabancı yatırım 176 milyar doları aştı. Kurulu gücümüz 127 bin MW’ta ulaştı. Ancak asıl meziyet ise bu projeleri verimli enerji kaynaklarına dönüştürmek. Bunula alakalı fizibilite çalışmalarımızı yapıyoruz. Çevre ve enerji kavramına düşman kardeşler gibi bakılıyor. Ancak çevreyi korumak bizim asli görevimizdir. Çevreye duyarlı teknoloji ve akıllı sayaç dönüşümünü tamamlamış bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“DEĞİŞİMİ İYİ YÖNETENLER KAZANACAK”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız değişimin mütemadiyen olacağı bir gerçeğini vurgulayarak “Çevre politikaları, emisyonların azaltılması bir yandan kaya gazının yıkıcı değişimi diğer yandan sektörde önemli parametre değişimlerine yol açtı. Bu değişimi iyi yönetenler kazanacak. Biz de değişimi iyi yönetmenin gayretinde ve stratejinin yapma gayretindeyiz. Enerji sektörümüzün bu değişimi büyük ölçüde yönettiğini söyleyebiliriz. Bu dönüşümde maliyetlerin düşürmenin yanında yerli ve yenilenebilir kayaklarla projeleri yapma konusunda büyük bir başarı elde ettik. Elektrik enerjisinde yüzde 49’a gelen bir gelişme var. Hepinizin malumu üzere ülkemizin enerji talebinin her yıl 55 milyar dolar gibi bir faturası var. Sanayide büyümek istiyoruz. Büyüme oranlarımızla bilinen rakamları aşmak, yüksek teknolojilerle, markalı üretimi ve katma değer sağlayarak küresel ekonomide önemli bir yere getirmek istiyoruz. Bunun için enerjiye, paradigma değişimine kaliteli insan kaynağına ve iyi anlaşamaya ve kamu-özel sektör iş birliğine ihtiyacımız var. Gelişimde sanayinin altyapısını kuran teknolojisini üreten katma değerini arttıran bir mekanizma değişikliğine ihtiyacımız var” diye konuştu.