“Değişimin ve dönüşümün olduğu bir süreç içerisindeyiz”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK) 2. Gününde Ankara JW Marriott Otel’de devam ediyor.
“Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir” temasıyla düzenlenen kongrede sektörün son durumu, gelecekteki yatırımlar, yurtdışı gelişmeler sektör paydaşlarıyla birlikte masaya yatırılmaya devam ediyor.
Kongrenin ikinci gününde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can ve TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven açılış konuşmalarıyla sektör paydaşlarına seslendi.

“MALİYETLERİN VE TEKNİK SÜRECİN HIZLA DEĞİŞTİĞİ ZOR BİR DÖNEMDEYİZ”

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can yaptığı konuşmasında değişimin ve dönüşümün olduğu bir süreç içerisinde olduğumuzu ifade ederek sözlerine başladı. Can; “2005-2015 yılları arasında yatırım maliyetlerinde yüzde 80 düşüş gerçekleşti. 2015-2025 yılları arasında güneşte yüzde 59, yüzde 25-35 rüzgarda da ilave maliyet düşüşü beklenmekte. Son 3 yıl içinde yenilenebilirle birlikte elektrik maliyetlerinin düştüğünü görüyoruz. Bu düşüşün de devam edeceği bekleniyor. Bu yüzden bu beklentilerle birlikte bir değişim sürecinin içerisindeyiz. Mart ve Temmuz’da YEKA’ları gerçekleştirdik. Yenilenebilir enerjide yerli aksam desteklerinde bir yönetmelik değişikliği gerçekleştirdik. Yerli aksamda 2.0’a doğru evrilmeye başladık. YEKDEM 2020 itibariyle bitiyor. Bazı ülkeler kota uygulamasına devam etmekle birlikte bazı ülkeler yarışma sonrası uygulanan sistemlere geçtiler. Bizlerde bunlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maliyetlerin ve teknik sürecin hızla değiştiği zor bir dönemdeyiz. Önümüzdeki dönem birbirimize daha fazla tutunmamız gerekiyor” dedi.

“YARIŞMADA TEK UNSUR FİYAT AVANTAJI DEĞİLDİR”

Açılış konuşmalarından sonra “RES YEKA’ları ve Yerli Üretim” özel oturumda konuşan Türkerler Holding Enerji Grubu Başkan Yardımcısı Saygın Oytan; “Şu an elimizde 550 MW’lık portföy bulunuyor. Ağustos ayındaki YEKA’yı konsorsiyum olarak kazandık. Bu şeffaf yarışma ortamı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Çıkan fiyat rekor bir fiyattı. Bu fiyata rağmen tüm çalışmalarımız aksamadan devam ediyor. Bir yarışmada bizce 4 unsur bulunuyor. Fiyat, işletme, yatırım maliyeti ve elektrik üretim miktarı. Biz konsorsiyum olarak elektrik satış fiyatımızda yatırım ve işletme maliyetlerinde son derece düşük, kapasitede ise yüksek seviyedeyiz. Bu faktörlerin 3’ünde avantajlı olduğumuzu söyleyebiliriz. Bir projenin finanse edildiği bu 4 unsuru göz önüne aldığımızda sadece fiyatın düşük olması onun haricinde bizim diğer unsurlarda çok avantajlı olduğumuz gerçeğinin de altını çizmek isterim. Projelerimiz büyük ölçüde tamamlandı. 1000 MW’ı 4 projeye bölmüş bulunmaktayız. Tribünlerde yüksek motor gücü ve göbek çapını büyütüp kapasiteyi maksimum noktaya taşımayı hedefliyoruz. Bu fiyat tesadüfü bir şekilde oluşmadı. Bu konudaçok kapsamlı araştırmalar yaptık ve yapıyoruz” diye konuştu.

“SEKTÖRDE GELİNEN NOKTA İNANILMAZ”

Siemens Gamesa Yenilenebilir Enerji Türkiye CEO’su Hakan Yıldırım ise; “Çok yoğun bir ilgiyle karşı karşıyayız. Bu ilginin içinde bulunduğumuz dönüşümle ilgili olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de rüzgar sektörünün yaşadığı süreçte gelinen nokta inanılmaz. Biz de başından beri bu işte çok motiveyiz. YEKA’yı kısaca değerlendirirsem; çok profesyonel bir süreç yaşadık. İnilen fiyat bizim arzu ettiğimiz bir fiyat değildi fakat bunlar oluyor. Değer sadece fiyatta değil teknolojide de yaşanıyor. İki tane kelime çok önemli; dönüşüm ve değişim. Değişim; teknolojide rüzgarda inanılmaz seviyede. Her gün yeni bir teknolojiyle karşı karşıya kalıyoruz. Kanat çapı, tedarik zinciri tarafında da değişim yaşanıyor. Ölçeği belli bir noktaya getirmekten sonra rekabetçi olamayız. Artan ölçekle birlikte tedarikçilerle birlikte satın alma gücü artıyor. Bu en fazla bizi ve sonra bizle çalışan firmaları etkiliyor. Dönüşüm tarafında ise global bir süreçteyiz. Türkiye doğru aşamalardan geçiyor bence. İhaleler yapılıyor ve lokal imalat zorunlu tutularak fiyatlar düşüyor. Almanya’da en son yapılan ihalede ortalama 428 KW/Saat çıktı. Türkiye’de karar vericilerin bu noktada doğru davrandığını düşünüyorum” diye belirtti.

“SEKTÖR OLARAK GÜZEL BİR RÜZGAR YAKALADIK”

TPI Composites EMEA Bölgesi CFO Gökhan Serdar; “Sektör olarak güzel bir rüzgar yakaladık. Dünyanın en büyük bağımsız kanat üreticisiyiz. Sektörde resim YEKA ile birlikte Türkiye’de daha da değişecek. YEKA şartname çalışmasında gerçekten sayın Bakanımızın ifade ettiği gibi masanın karşı tarafı anlaşılmaya çalışıldı. Ciddi bir değişim, dönüşüm sürecindeyiz. Fakat bu süreçte rekabetçi olmak da zorundayız. Bence en önemli kısım bu. Satış fiyatları rekabetçi oldukça tedarik de buna uymak zorunda. Ufak bir riske de değinmek istiyorum; yerlileşme güzel bir hedef. Sadece bunu çok aşırıya zorlarsanız rekabetçiliği kaybedecek maliyetlere doğru evrilebiliriz. Çok zorlarsak rekabet şansımızı yitirebiliriz” dedi.

“YATIRIMCILARA TAVSİYEMİZ TABLOLARLA YANILMASINLAR”

Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan; “1 yıl öncesindeki kongreden bu yana çok yol kat edildiğini görüyorum. Sektördeki karamsarlık dağılmış ve herkes gelecekten umutlu. Sadece rüzgar olarak değil ülke olarak istihdam, ihracat, bilgi ve teknoloji transferi istiyoruz. Burada hepimizin yanıtlamaya çalıştığı soru şu; bu beklentiler doğrultusunda sektörü nasıl değiştirebiliriz? Fiyatlar hızlı ve sert düştü. Biz bu gelişmeyi büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Birkaç açıdan değerlendirmek gerekirse; rüzgar çok ucuzladı. Ekonomisi düşük ülkeler bunu kullanıyor ve bu bizim için bir fırsat. Petrol ithal eden ülke olarak enerjinin ucuzlaması tüm ülkeyi etkileyecek diye düşünüyoruz. Genelde hep hazırlıksızlıktan şikayetçiyiz. Bu sefer durum farklı. Rüzgarda çok hazırlıklıyız.6500 MW kurulu gücümüz, 10 bin MW hedefimiz var. Sürdürülebilir ve lojistik açıdan müthiş avantajlı bir döneme girmiş bulunmaktayız. Rüzgar tribünü komponentlerinin arttığı müthiş bir sürecin içerisindeyiz. Son 4-5 yıldaki zorluklara baktığımızda; bugün geldiğimiz noktadan çok memnunuz. Bizim yeni yatırımcılara önerimiz çok hesap yapmamalı. Tablolar bazen yanıltabiliyor. Çok uzun vadeli planlar için Türkiye verimli bir ülkedir bunun sorgulanacak bir yeri yok” dedi.