‘Blockchain ile insanlar kendi ürettikleri enerjileri satabilirler’

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Enerji Sektöründe Risk Yönetimi Çalışma Grubu, Türkiye enerji sektöründe ilk kez Enerji Sektöründe Kayıt Zinciri (Blockchain) Teknolojisi Çalıştayını gerçekleştirdi.

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Enerji Sektöründe Risk Yönetimi Çalışma Grubu, Türkiye enerji sektöründe ilk kez Enerji Sektöründe Kayıt Zinciri (Blockchain) Teknolojisi Çalıştayını gerçekleştirdi. Çalıştayda, toptan enerji ticaretinde kayıt zinciri teknolojisi tartışıldı. Bugün Türkiye’deki toptan enerji ticaretinde verilerin analizi, takas, bağımsız piyasa izleme, risk gibi alanlarda kayıt zinciri teknolojisinin nasıl kullanılabileceği masaya yatırıldı.

Çalıştayın ilk bölümünde finans sektöründe kayıt zinciri ile ilgili bilgiler veren Akbank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Bölümü’nden Ayşe Banu Battal Akbank’ın Ripple ile yaptığı uygulama örneğini ve finans sektöründe kullanılan kayıt zinciri örneklerini anlattı. Bununla birlikte Takasbank Kayıt Zinciri ve enerji sektöründe kayıt zinciri uygulamaları, TEB Dijital Bankacılık uygulamaları ile ilk Türk kayıt zinciri girişimi olan ve bu konuda ödüle de layık görülen Copyrobo konularında sunumlar gerçekleştirildi.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE KAYIT ZİNCİRİ TEKNOLOJİSİ

Günümüzde enerji sektöründe Toptan Ticaret, Dağıtık Şebekeler ve Yenilenebilir Kaynakların Sertifikalandırılma Mekanizmaları alanlarında kayıt zinciri teknolojileri uygulanmaya başlandı. Bu uygulamalar ve temel prensiplere bakıldığında karşımıza enerji sektörü ile ilgili 3 faktör çıkıyor. Bunlar, Toptan Enerji Ticaretinde Kayıt Zinciri Teknolojisi, Dağıtık Şebekelerde Kayıt Zinciri Teknolojisi ve Yenilenebilir Sertifikaların Kaynaklandırılmasında Kayıt Zinciri Teknolojisi diye üçe ayrılıyor.

ÇALIŞTAYDA ENERJİ SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ UYGULAMALAR YAPILDI

Çalıştayda daha sonra ‘Enerji Sektöründe İkili Anlaşmaların Operasyonunda Kayıt Zinciri Teknolojisinin Etkileri’ üzerine çalışmaları istendi ve 6 kişilik gruplar oluşturuldu. Daha sonra ise çıkarılan özeti 10 dakikalık sunumlarla anlattılar. İkinci bölümde ise yine 6 kişilik gruplar halinde ‘Enerji Sektöründe Tezgah Üstü Piyasalar için Kayıt Zinciri Tabanlı Takas Bankası Oluşturulması’ ile ilgili çalışma yapmaları istendi. Katılımcılar yaptıkları çalışmaları sunum şeklinde özetlediler.

 

‘BLOCKCHAİN İNSANLIK TARİHİNİN BİRÇOK PROBLEMİNİ ÇÖZEBİLİR’

 

Konuşmasında Kayıt Zinciri’nden bahseden Blockchain 101 yazarı Ahmet Usta Blockchain çözümünü anlamak için 3 temel teknolojiye göz atmak gerektiğini dile getirdi. Usta, Blockchain’de sisteme girmek için izin olması gerekir. Eğer enerji piyasası ile ilgili bir blockchainden bahsediyorsak burada enerji piyasasında olmanız gerekiyor. Eğer bankalar ile ilgili bir sistemse o zaman da bir banka ya da çalışanı olmanız şart. Blockchain insanlık tarihinin çok temel bir problemini çözer. Bu problem birbirini tanımayan insanların herhangi bir aracıya ihtiyaç duymaksızın birbirlerine güvenmesini sağlamak ve bunu yaparken de teknik alt yapıyı sunmak. Ayrıca, Blockchain merkezi yapılara olan ihtiyacı ortadan kaldıracak. İnsanlar kendi enerji ve güneş panellerini üretebileceklerse ve her enerji üreten kişi sahip olduğu blockchain ağı ile bu enerjiyi satabilecek ve satın alabilecekse bunun kaydını tutacaksa bunu denetleyecek bir kuruma ihtiyaç kalmıyor. Çünkü herhangi birinin manipülasyon yapma ihtimali ortadan kalkıyor. Çünkü sistemin genelinin bütünselliği bu kolaylığı sistemin kullanıcılarına sağlıyor. Kalifornia ve Avustralya’da güneş enerjisi ve farklı enerji kaynakları ile enerji üretenlerin enerji satmasının, blockchain üzerinden kaydının tutulmasının ve bununla birlikte bu faaliyetlerin faturalandırılmasına yönelik yapılan çalışmalar var.