Bakan Dönmez, YEKA GES-2 yarışmasına ilişkin açıklamada bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, YEKA GES-2 yarışmasına ilişkin bir değerlendirme yaptı. Bakan Dönmez yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“İkinci güneş enerjisine dayalı YEKA yarışmalarımız Resmi Gazete’de yayımlandı.Milli Enerji ve Maden Politikamız kapsamında yenilenebilir enerjiyle ilgili koyduğumuz hedeflere adım adım ilerliyoruz. 2017 yılı içerisinde hem rüzgâr hem de güneş de 1000’er MW’lık YEKA yarışmalarımızı dünya rekoru fiyatlarla tamamladık. Ayrıca rüzgârda kapasite yarışmalarıyla da 2 bin 950 MW tahsis yaparak, toplamda 4 bin 950 MW yenilenebilir enerji bağlantı tahsisiyle Avrupa’da bu alanda birinci sırada yer aldık.

Milli Enerji ve Maden Politikamızı açıklarken “Daha Fazla Yerli, Daha Fazla Yenilenebilir” dedik. Rüzgâr ve güneş santrallarında 10 yıl içinde 10.000 MW kurulu güç ilave edilmesi hedefini ortaya koyduk. Bu politikalar çerçevesinde yerli üretim ve AR-GE’yi temel alan ve Türkiye’yi bu alanda bir üs yapacak çalışmaları titizlikle devam ettiriyoruz. İstihdam ve AR-GE ile yatırımlar sürerken, cari açığın düşürülmesine ve Türkiye’nin enerji teknolojileri ihracatının artırılmasına dair Bakanlığımız yoğun bir mesai harcıyor.

YEKA yarışmaları kapsamında ortaya koyduğumuz yerli üretim için fabrika ve teknoloji transferi noktasında Ar-Ge Merkezleri kurulumları devam ediyor. Ayrıca Türkiye’nin ilki olacak 1200 MW’lık deniz üstü rüzgâr yarışması çalışmalarımız da devam ediyor.

Bugün, ikinci güneş enerjisine dayalı YEKA GES-2 yarışması sürecini başlattık. Yerli Malı kullanım karşılığı yöntemiyle hazırladığımız yarışmada, fotovoltaik güneş modülleri yüzde 60 yerlilik oranıyla üretilecek. Yarışmaları kazanan firmalar Şanlıurfa’da 500 MW, Niğde’de 300 MW ve Hatay’da 200 MW olacak şekilde santralleri kuracak ve 30 yıl lisans süresi boyunca da işletecek. Bu sürecin istihdama da pozitif etkisi olacak. YEKA GES ile 700 kişilik bir istihdam olanağı da sağlanacak.

1000 MW’lık güneş enerjisi santralini 1 milyar doların üzerinde bir yatırımla gerçekleştireceğiz. Yüksek verimli güneş modüllerinin kullanılacağı santrallerde yıllık 1,9 milyar KWh elektrik üreteceğiz.
Bu YEKA ile birlikte 110 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçerek cari açığın kapanmasına önemli bir katkı sunacağız.

31 Ocak 2019’a kadar başvuruları alacağız. YEKA GES-2’yi diğer YEKA güneş yarışmasından ayıran en önemli faktör yüksek verimlilik olacak. Ayrıca, bataryalı elektrik depolama stratejimiz doğrultusunda depolama ihalelerine de çıkacağız.

Burada yüzde 21 ve daha üzeri yüksek verimlilikte, yerli üretim fotovoltaik paneller ve tesis bileşenleri kullanacağız. Üreteceğimiz enerjiyle 600 binden fazla evin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Ayrıca 800 bin ton CO2 emisyon salım azaltımı ile de sürdürülebilir çevre ve enerji politikalarımızda önemli bir adım daha atmış olacağız.

Enerjide arz güvenliği açısından yerli ve yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılması, kaynak çeşitliliği, verimlilik ve enerji piyasalarında serbestleşme çabalarımız devam edecek.

Yerli ve yenilenebilir enerjide kapasitemizi en verimli, en ekonomik ve en akılcı şekilde hayata geçirmeye kararlıyız.”