Atık yönetiminde yerli ve milli üretimin önemi anlatıldı

TAYÇED tarafından düzenlenen sempozyumda atık yönetimine ve atıktan enerji üretiminin önemine dikkat çekildi.

Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği (TAYÇED) tarafından bugün İstanbul’da Atık Yönetiminde Millileşme ve Yerlileşme Sempozyumu gerçekleşti. Yerli ve Milli üretimi desteklemek amacıyla düzenlenen sempozyum tüm atık yönetimi firmalarını ve üretici firmaları bir araya getirdi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TAYÇED Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Saraç, atık yönetim sektöründe yerlileşme ve millileşmeyi önemsediklerini belirterek “Yerli ve milli sektörü atık sektörü ile birleştirmeyi hedefliyoruz. Sektör her türlü gelişmeye açık durumda. Sektörün yerli ve milli üretimine devletinde katkısı gereklidir. Kamu ve özel sektörün temsilcileri bu konuda çok istekli. Yerli ve milli üretimi arttırarak uluslararası arenada rekabet gücümüzü yükseltmeliyiz. Yerli üretim ekonomimizi güçlendirecektir ve tek tedarikçi durumundan kaldıracaktır” dedi.

Çevresel Etki Değerlendirilmesi İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Yahya Kesimal, sempozyumda yaptığı konuşmada attıkların atık yönetim sisteminde kaydı alınması ve testlerinin yapılması gerektiğine dikkat çekerek “Endüstriyel atıkların kaydında çok büyük sorunlar var. Atık yönetim sistemini kullanan 10 bin kullanıcı var. 30 – 35 milyon çöpümüz var. Bunların geri kazanılıp ülkemize katkı sağlamasını istiyoruz. Atıkların iyi yönetilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise “Katma değeri yüksek ve inovasyonu olan ürünlere geçmemiz lazım. Bunlar için ülkemizde destekler var. Atık tesislerinin yerleşmesi de cari açığımızın kapanmasında önemli” ifadelerini kullandı.

TAYÇED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Tombul, sempozyumda atık yönetiminde sektör analizi hakkında bir sunum yaptı. Tombul, atıklarla ilgili gerekli altyapı ve tesislerin kurulması gerektiğini söyleyerek “Evsel atık olarak Avrupa’da 240 milyon ton atık tüketiliyor. Türkiye’de ise 31 milyon ton atık tüketiliyor. Endüstriyel atıksa dünya genelinde 148 milyon tondur. Türkiye’de endüstriyel atık konusunda sıkıntılar var. 2,4 milyon ton civarında bir rakam görünüyor. Üretim sektörü ile atık sektörünün birlikte çalışması gerek” dedi.

“ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ SEKTÖRÜ GİDEREK GELİŞMEKTEDİR”

Sempozyumda konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu Atık Yönetiminde Millileşme ve Yerlileşme Sempozyumu hakkında söyle konuştu:

“Bugün burada ülkemizin 2023 kalkınma hedefleri doğrultusunda, atık yönetim sektörü olarak bir araya geldik. Atık yönetiminde atıktan enerji üretilmesi çok önemlidir. Atıktan katı, sıvı, gaz yakıtlar üretilebildiği gibi atık yönetimi öncelik sırasına göre tehlikeli ve tehlikesiz atıklar termal bertaraf yapılarak enerjiye, elektriğe, ısıya, soğuya dönüştürülebilir. Ülkemizde atıktan enerji üretimi sektörü de giderek gelişmekte ve ekonomik değer yaratmaktadır.”

TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Doç Dr. Murat Makaracı oturumda yaptığı konuşmada ülkemizin kalkınma hedeflerinden bahsederken “Ar-ge’ye önem vermemiz lazım. İnovasyon kelimesini artık duymaya başladık. Atık sektöründe en çok duymamız gereken konu da verimliliktir. İsrafı önleyecek tedbirler almamız gerek. Bizim Ar-ge ve tasarıma odaklanmamız lazım, sadece üretme ile olmaz. Bu sektörde markalaşmak da önemli. Yüksek teknolojiye yatırım yapmalıyız” dedi. Makaracı ayrıca, bu sektörde en büyük sorunun sertifikasyon olduğunu da sözlerine ekledi.