Arma Kontrol’den güneş enerjili mobil road broker

Güvenlik teknoloji ürünleri alanında faaliyet gösteren Arma Kontrol, Türkiye’de bir ilke imza atarak geliştirdikleri güneş enerjisiyle çalışan mobil road blocker ile sektörde adından söz ettirmeyi başardı.

Askeri tesislerden devlet binalarına, elçiliklerden petrol rafinerileri gibi stratejik noktalarda güvenlik sağlayan ürünler sunan Arma Kontrol’ün CEO’su Koray Kartal, koronavirüs salgını sonrası güvenlik sektöründe yaşanması beklenen değişimler ve şirket tarafından geliştirilen özel ürünler hakkında gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

Şirketiniz hakkında genel bir bilgi alabilir miyiz?

Arma Kontrol’ü 2006 yılında kurduk ve tamamı Türk mühendislerden oluşan Ar-Ge ekibimizle yüksek güvenlik önlemi gerektiren alanlara özel bariyer ve güvenlik teknoloji ürünleri geliştiriyoruz.

Bariyerlerimizi ve güvenlik sistemlerimizin büyük çoğunluğunu yapay zeka teknolojileri ile donatarak insan hatalarını ortadan kaldıran teknolojik çözümler sunuyoruz. Hastanelerden üretim tesislerine, holding binalarından okulların güvenlik ihtiyaçlarına cevap veren oldukça geniş bir ürün yelpazemiz bulunuyor. “Güvende olmanız için bariyer sistemleri üretiyoruz” sloganıyla yola çıktık ve bu doğrultuda bugün yıllık 2 bin adet mantar bariyer, 400 adet road blocker ve bin adetin üzerinde kollu bariyer üretiyoruz.

Ürün gruplarımız arasında; road blocker, mantar bariyer, kollu bariyerler, sel bariyerleri, yer tuzakları, otopark geçiş sistemleri, turnikeler, kayar kapı ve motorları, kişisel otopark direkleri ve trafik ekipmanları bulunuyor.

Ülkelerin savuma bütçelerinin her yıl artış gösterdiği dünyada, ülkemizin durumunu değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’de güvenlik sektörünün büyüklüğü 12 milyar TL’yi buluyor. Sektörün yıllık büyümesi de ortalama yüzde 10 ila 12 arasında gerçekleşiyor. Sektörde kaliteye ve teknolojiye yatırım yapan firmalar yön veriyor. Bu doğrultuda da rekabet dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça sert geçiyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de güvenliğe ve güvenlik sistemlerine sürekli artan bir talep var. Bu talep de teknoloji ile doğru orantılı oluyor. İnsanlar artık güvenliklerini insanların olası hatalarına bırakmak istemiyor. İnsanlar, yapay zeka teknolojileri ile hayatı daha hızlı ve daha daha net kurallarla belirlenmiş teknoloji ile kendilerini güvence altına almak istiyorlar.
Artan talebi karşılamak ve yeni pazarlara ulaşmak amacıyla yeni bir fabrika yatırımı gerçekleştirdiğinizi biliyoruz. Fabrikahakkındaki detayları öğrenebilir miyiz?

Fabrikamızı 20 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdik ve 2021 yılında üretime başlayacağız. Ar-Ge merkezi de kuracağız ve ciromuzun yüzde 20’sini Ar-Ge’ye ayıracağız. Merkezimizde yine tamamen Türk mühendisler ile çalışacağız. Güvenlik Bariyerleri Teknoloji Üssü olarak konumlandırdığımız fabrikamızda 120 kişi istihdam edeceğiz. Fabrikayla birlikte 5 yıl içinde üretimimizi yüzde 70 artıracağız. 5 bin metre karelin yeni fabrikamızda üretim kapasitemizi de artırarak, yıllık 2 bin 500 adet kollu bariyer, 3 bin adet mantar bariyer, 550 adet road blocker ve bir çok geçiş kontrol ürünleri üreteceğiz.

Şirketinizin geliştirdiği özel ürünler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Askeri tesislerden devlet binalarına, elçiliklerden petrol rafinerileri gibi stratejik noktalarda güvenlik sağlayan ürünler sunuyoruz. Özellikle savunma sanayisi odaklandığımız alanlar arasında. Böylesine riskli bölgeler için yenilikçi özel ürünler geliştiriyoruz.
Saatte 80 km hızla çarpan 12 tonluk bir kamyonu durdurduktan sonra sorunsuz çalışmaya devam eden road blockerımız en özel ürünlerimiz arasında bulunuyor. Bu güvenlik sistemimizle dünya çapında geçerliliği olan İngiltere standartları arasında olan PAS68 çarpışma testini geçerek P1 belgesini almaya hak kazanan ilk Türk firması olduk.

Yine çok özel bir ürünümüz olan ve bariyerleri yapay zeka teknolojisi ile donattığımız, yetkisiz kişilerin erişimini imkansız kılacak sürekli değişen şifre algoritmalı elektronik bariyer kartı geliştirdik. Tüm girişleri optik bağlayıcı ile izole ettiğimiz kart, elektrik kesintisi durumunda RTC teknolojisi ile kesintisiz çalışıyor. Eksi 40 ila artı 85 derece gibi olağanüstü hava koşullarında dahi çalışabilen sistem, jammer’dan etkilenmeyerek askeri tesisler, emniyet birimleri, lojmanlar, konsolosluklar ve kamu binaları gibi güvenliğin üst düzeyde tutulduğu alanlarda etkin koruma sağlıyor.

Askeri tesisler, emniyet birimleri ve kamu binaları gibi yüksek güvenlik önlemi gereken yerler için, Teleskopik Road Blocker Sistemleri’ni geliştirdik. Riskli ve altyapı problemi olan bölgelerde dahi kullanılabilen sistem, ihtiyaca uygun ölçülerde özel olarak üretiliyor. Olası bir elektrik kesintisinde yedek güç ünitesiyle kesintisiz olarak çalışmaya devam eden Teleskopik Road Blocker, -40C – +75C derecedeki zorlu hava koşullarında dahi güvenliğinden ödün vermiyor.

Projeniz hakkında detaylı bir bilgi alabilir miyiz?

Günümüzde artan güvenlik riskleri sebebiyle şehirlerin ve insanların güvenlik ihtiyacı artıyor ve anlık değişimlere uğrayabiliyor. Mobil road blocker’ımız da anlık ihtiyaç duyulan güvenlik alanlarının yaratılmasına yardımcı oluyor.

Mobil road blockerımız kazı ya da betonlama gibi işlemlere gerek duymayan birkaç dakika içinde kolayca kurulabiliyor. Olası bir araçlı saldırıda yüksek hızdaki bir araca ciddi oranda zarar vererek belirlenen güvenlik alanında geçmesini engelliyor. Örnek vermem gerekirse, bir parkı, bir şehrin meydanını ya da daha geniş bir alanı dakikalar içinde güvenlik alanı içine alabilirsiniz. Bu alan insanların ve araçların tüm sert müdahalelerine geçit vermeyecek üst düzey bir seviyeye ulaşıyor. Böylesine önemli ve hızlı sonuç veren bir ürün geliştirerek insanların hayatlarını koruyacağımız için son derece gururluyuz.

Mobil road blocker’ımız sadece güvenlik güçleri için değil, organizasyon ve festival alanı gibi geçici tesislerde kullanım sağlıyor. Eksi 35 derece gibi zorlu hava koşullarında çalışan mobil road blocker, güneş enerjisiyle çalıştığı için sürdürülebilir güvenlik önlemlerinde yeni bir dönem başlatıyor.

2020 yılı şirket hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Arma Kontrol’ü kurarken ilk hedefimiz güvenlik sektöründe bir Türk firmasının adını tüm dünyanın duymasını sağlamaktı. Bugün ürünlerimizde Türkiye’de ve dünyada birçok insanın hayatına dokunuyoruz ve bu hedefimizi gerçekleştiriyoruz. Arma Kontrol olarak 2019 yılını yüzde 22’lik bir büyüme ile kapattık. 2020 yıl sonu içinse yüzde 27’lik bir büyüme 28 milyon TL olan 2019 ciromuzu 2020 yılında 35 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Kurulduğumuz andan beri temellerimizi oluşturan Ar-Ge yatırımlarımıza 2020 yılında da hız kesmeden devam ettireceğiz.

‘GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ SAYESİNDE KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR’

Tamamı Türk mühendislerden oluşan Ar-Ge ekibiyle güneş enerjisiyle çalışan mobil road blocker geliştirdiniz. Bu ürünün öne çıkan özelliği nedir?

Mobil road blockerımızın en önemli özelliği geçici veya anlık güvenlik sınırı oluşturabilmesi. Yani herhangi bir kazı ya da inşaat kurulumuna gerek duymadan istediğiniz yeri son derece hızlı bir şekilde güvenlik altına alabiliyorsunuz. Son derece hafif ve kolay taşınabilir olan mobil road blocker’ımız standart bir otomobille istenilen yere taşınabiliyor. Ayrıca güneş enerjisi panelleri sayesinde de kendi enerjisini üreten mobil road blocker’ımız mobil teknolojiyle de son derece uyumlu çalışıyor.

Enerji sektöründe faaliyet gösterdiğiniz projeler nelerdir?

Arma Kontrol olarak, mantar bariyer, kollu bariyer ve güneş enerjisiyle çalışan mobil road blocker gibi ürünlerimizle birçok petrol ve enerji üretim tesisinde yer aldık. Son dönemde yer aldığımız projeler arasında BP’nin Körfez Yarımca Dolum Tesisi, Total’in Körfez Yarımca Dolum Tesisi, Türkiye Petrolleri’nin Ambarlı Dolum Tesisi, Habaş Petrol Dolum Tesisi, Shell Beylikdüzü Akaryakıt İstasyonu, Ankara TANAP bulunuyor.