10Kw altı yönetmelik ile çatı uygulamalarında neler değişir? 

GÜNDER, 10Kw altı sistemler için hazırlanan yönetmeliğin çatı uygulamalarında neleri değiştireceğine yönelik web semineri düzenledi.

 

Seminerde Günder Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu ve Boden Avukatlık’tan Değer Boden yeni taslağın usul ve esaslarına yönelik görüşlerini paylaştılar.

 

EPDK’nın Nisan ayında yayınladığı ‘Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı Ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına Ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslara İlişkin Taslak’ın neler getirdiğine yönelik genel değerlendirmelerle katılımcıların soru işaretleri giderilmeye çalışıldı.

 

EPDK’nın ilk yayınladığı taslağa göre yorum yapan ve iletilen görüşler neticesinde farklı düzenlemeler yapılarak yayınlanabilecek bir yönetmelikle karşılaşabileceklerini vurgulayan Değer Boden, taslağa ilişkin hukuki değerlendirmelerde bulundu.

 

Değer Boden, taslaktaki  “Kendi tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüne kadar doğrudan bağlı güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için başvuru ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi” ibaresinin karmaşıklığa sebep olabileceğini söyledi.

 

Boden, Lisansız Üretimin temelinde ikili anlaşma ile elektrik satışı olmadığı için ve Lisansız Üretim’in kanunda sadece Elektrik Enerjisi Üreten Kişilerin İhtiyacı üzerinde ürettiği elektriği sisteme satmasına izin verdiği için kullanılan ibarenin kişileri yanıltabileceğinin vurgusunu yaptı.

Boden, taslakla ilgili şu ifadeleri kullandı;

-Bir dağıtım transformatörüne birden fazla başvuru olması ve dağıtım transformatöründe yeterli kapasite olmaması halinde; olumlu bağlantı görüşünün oluşturulmasında başvuru sahibinin son bir yıl içindeki tüketim miktarının diğer başvurulardan yüksek olması kriteri uygulanır. Bir yıllık tüketimi olmayan başvuru sahiplerinin yıllık tüketimleri mevcut aylık tüketimlerinin ortalaması dikkate alınarak yıllık bazda, sadece bir aylık tüketiminin olması halinde bu tüketimi dikkate alınarak yıllık bazda hesap edilir,

-Bu projelerde ÇED gerekmeyecek,

-Proje onaylarının alınmasındaki usulü biraz daha basitleştirilmiş. Prosedür genel olarak aynı olmakla birlikte sürelerde bir kısalma görüyoruz. Lisanssızlarda görülen 180 gün ve talep edilirse 180 günlük ek sürenin yerini 90 gün ve talep edilirse 30 günlük ilave ek süre alabilir,

-İmar mevzuatı çerçevesinde sunulması gereken belgeler ibaresinden dolayı bu projeler için bir yapı ruhsatı mı gerekiyor sorusu akıllara geliyor. Normal Lisansız projelerin ilk başvurularında böyle bir belge aranmazken burada böyle bir ibare kullanılmış. Eğer böyle bir ruhsat gerekiyorsa bunun mevzuatta açıkça belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum,

-Bu düzenlemeyle konutlarda üretilen ihtiyaç fazlası enerjinin satışı mümkün olabilecek.

 

İHTİYAÇ DUYULAN DÜZENLEMELER

 

GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu bünyelerinde oluşturdukları ‘Çatı Komisyonu’ ile taslağa kendilerinin de katkı sağladıklarını belirtti. Telemcioğlu, yapılması gereken önemli başlıkları maddeler halinde sıraladı:

-Çatı kiralamanın önü açılmalı,

-Çatılardaki elektriğin alım fiyatı biraz daha cazip hale getirilmeli,

-Faturalama konusunda Maliye Bakanlığı’nın bir takım kolaylıkları sağlaması gerekiyor. Çatısına güneş enerjisi kurmak isteyenlerin çoğu herhangi bir ticari faaliyette bulunmayacak kişilerden oluşacak. Bu durum mutlaka masaya yatırılmalı,

-Çatıya kurulum yapacak kişilerin yetki belgesi ile ilgili çalışmalarımız tamamlandı. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde daha detaylı bilgi paylaşacağız.

 

Telemcioğlu, son olarak bu taslağın sadece elektriği sağlamaktan öte sosyal sorumluluk projesi kapsamında insanın cebindeki yatırımların güneş enerjisi yatırımına dönüşmesi açısından da önem arz ettiğini vurguladı.