1 Temmuz’a kadar SSB için başvuru yapanlara ceza yok

GÜNDER, Sanayi Sicil Belgesi başvurusu yapacaklara duyuruda bulundu. Açıklamada, sanayi işletmelerinin tescilini yapmak, onların ekonomik ve sınai faaliyetlerini takip ederek gerekli veriyi toplamak ve bu verilerden elde edilecek bilginin, sanayi politikasının oluşturulmasında ve diğer birçok alanda kullanılmasını sağlamak açısından büyük önem arz eden “Sanayi Sicil Belgesi” 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereğince sanayi işletmeleri tarafından alınması zorunlu bir belge olduğu belirtildi.

Elektrik üretim santralleri 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1’inci maddesinde sanayi işletmesi olarak tanımlandığı bildirildi. Bu kapsamda, sanayi siciline kayıt aşamasında sorun yaşanmaması ve uygulamada birliğin sağlanması bakımından mesken ve işyeri (aynı adreste sanayi faaliyeti dışında faaliyette bulunan işyerleri) çatılarındaki GES uygulamaları hariç olmak üzere, elektrik üretiminin ve satışının yapıldığı GES’ler sanayi sicil belgesi almak zorunda olacak denildi.

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği sanayi işletmeleri üretim faaliyetlerine başladıkları tarihten itibaren iki ay içinde Sanayi Sicil Belgesi müracaatında bulunmakla mükellef olduğu belirtildi. Kanunda belirtilen süre içinde Sanayi Siciline tescil başvurusu yapmayan sanayi işletmelerine idari para cezası uygulandığı bildirildi. Ancak, 01 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayısı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7033 sayılı kanun ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununa Geçici 3. Madde eklenmişti. Bu maddeye göre 01 Temmuz 2017 – 01 Temmuz 2018 tarihleri arasında sanayi sicil belgesini alan sanayi işletmelerine idari para cezası uygulanmayacak denildi.

1 MWp altı lisansız GES’ler Mikro işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmeleri olduğundan (dönem cirosu 1 milyon TL altında ve istihdamı 0-9 arasında olan işletmeler) Kapasite Raporu sunmaları mecbur olmayacak ve firma beyanı esas olacak.

https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden yeni kullanıcı kaydı yapılarak sisteme girilir;

• İlk Kayıt İşlemleri (İlk Defa Sisteme Kayıt Olacak İşletmeler) sekmesinden Şirket bilgileri girilir kayıt butonuna tıklanır.
• Sonarında sayfanın üstünde olan sekmeler (Üretim Yeri adresi, Tesis Bilgileri, Kapasite Bilgileri, Ar-Ge Faaliyetleri) doldurulur ONAY sekmesinde Onay Sürecini Başlat Butonuna tıklanır.
• Ek-1 deki firma beyanı,
• Ticaret sicil gazetesi veya esnaf sicil gazetesi yoksa vergi levhası,
• ve İl Müdürlüğü’ne hitaben Ek-2 deki dilekçe sayısal ortamda doldurularak sisteme yüklenir.

• Son olarak “işletme bilgilerini yazdır” butonuna tıklanarak çıkan beyan formu, dilekçe ve Bilgi Beyannamesi (Ek-3) Yetkili kişi tarafından imzalanmak kaydıyla T.C. Ankara Valiliği Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne getirilir.

Bir gün içinde Sanayi Sicil Belgesi yetkili kişiye teslim edilir.