Zirvede 8. Yıl

 Türkiye Enerji Zirvesi’nin sekizincisi bu yıl Antalya’da yapıldı.

 

Her yıl gerek içerik gerekse katılım olarak üzerine koyarak devam eden Zirve, bu yıl biraz daha farklılaşmaya başladı.

 

Geleneksel konuların yanı sıra, özellikle su ve teknoloji ile ilgili konular ve jeopolitik konularda yabancı katılımcılar zirveye ciddi zenginlik kattı.

 

Enerji piyasalarında bir şeklide aktif olup da Zirve’de olmayan firma sayısı gerçekten de çok azdı bu yıl. Sektörün yaşadığı sorunlardan kaynaklanan eksiklikleri ise nispeten hissettik. Örneğin ticaret şirketlerinin yoğun katılımından bahsetmek pek mümkün olmadı. Diğer taraftan ticaret ve bunun türevleri fonksiyonlarda çalışan şirketler daha ziyade Türkiye Enerji Zirvesi bünyesinde gerçekleştirilen İSTRADE etkinliğine yoğun katılım gösteriyorlar.

 

Ancak yine de 50’den fazla sponsor ve 1300’ün üzerinde katılımcı sayısı bu yıl Zirve adına yeni bir rekor olarak kayıtlara geçti.

 

Tüm iniş çıkılara rağmen enerji piyasalarına olan güvenin halen yüksek olduğu algısı bir kez daha Antalya’da pekişmiş gözüktü. Sektörün kamu, özel ve tüm Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte yan yana görüntü verebiliyor olması gerçekten de kayda değer.

 

Diğer taraftan Antalya’nın bir turizm şehri olarak sunduğu avantajları da yadsımak mümkün değil. Zira gerek kalınan otellerin kalitesi gerekse toplantı salonları ve ikramların kalitesi açısından da bu yıl bir zirve yaşandı demek yanlış olmaz.

 

TÜRKİYE ENERJİ ZİRVESİ GOLF TURNUVASI

 

Bu yıl ilk kez düzenlenen Golf Turnuvası bize gösterdi ki doğa içerisinde iyi vakit geçirilmesini sağlayan bir aktivite olarak golf sporu enerji sektörünün en gözde spor dallarından birisi olmaya aday.

 

Zirve bu bakımdan da önemli bir katkıda bulundu. Özellikle amatör katılımın artması yönünde daha aktif çalışma yapılması gerekirken, profesyonel katılımın da artarak turnuvanın uluslararası düzeyde tanınan bir yarışma haline getirilmesi hedeflenmelidir. Zira golf sporu Türkiye’nin tanıtımında çok önemli bir yere sahiptir.

 

ZİRVENİN ÖNEMLİ MESAJLARI

 

Bu yıl da Zirve’ye aynen Adana’da olduğu gibi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Dr. Berat Albayrak’ın açıklamaları damga vurdu desek yanılmış olmayız.

 

Özellikle elektrik tarafında kapasite mekanizmasının müjdesi verilirken, jeopolitik hedefler, yenilenebilir enerji konusunda gelecek ile ilgili prosedürler biraz daha netleşmiş oldu.

 

Diğer taraftan EPİAŞ’ın doğal gaz piyasası konusundaki çalışmaları yanında, özellikle enerji piyasalarını ilgilendirecek dijital eğilimler üzerinde önemli oturumlara şahit olduk.

 

Jeopolitik tarafta ise bölgesel oyunculardan kritik ancak ciddi anlamda pozitif mesajlar duyduk.

 

KKTC, bu yıl da Zirve’ye Bakan düzeyinde katılarak ciddi bir katkı sunmuş oldu. Sayın Sunat Atun konuşmasında Türkiye ile gelişen işbirliği ve bölgedeki petrol ve doğal gaz arama çalışmaları hakkında önemli ipuçları paylaştı.

 

Tüm bunların yanında gerek TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Sayın Ziya Altunyaldız, gerek ETKB Müsteşarı Sayın Fatih Dönmez, gerekse EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz sadece piyasa ile görüşlerini paylaşmakla yetinmedi, Zirve boyunca farklı paydaşlarla tüm konuları detayları ile değerlendirdi.

 

Elbette, en önemlisi ‘4 piyasa tek zirve’ sloganı altında bir araya gelen sektörün temsilcileri 3 gün boyunca birlikte vakit geçirme şansına sahip oldular. Bu kadar büyük ve etkin bir kalabalığı bir araya getirmek gerçekten de önemli bir işti. Bu sebeple hem organizasyona hem de etkinliğin esas mimarı olan Danışma Kuruluna büyük bir teşekkür etmek gerekiyor.

 

Bu kadar büyük organizasyonlarda bazı aksaklıklar mutlaka olmuştur. Ancak bu aksaklıklar organizasyonun geneline pek bir etkide bulunmadı. Yine de bu aksaklıklar ve katılımcıların düşünceleri-geri bildirimleri organizasyonun geleceği açısından son derece önemlidir ve mutlaka Danışma Kurulu nezdinde dile getirilmelidir.

 

DİJİTALLEŞME VE TALEBİN ETKİN KATILIMI

 

Bu yıl tüm dünyada gördüğümüz üzere, gelecek yıl en çok konuşacağımız konular sektörde dijital uygulamalar ile birlikte talep tarafının enerji piyasalarına aktif katılımı olacak. Bu konularda yeni trendler henüz önümüzdeyken ve gerisinde kalmadan hızla harekete geçmemiz gerekiyor. Gelecek yıl büyük ihtimalle blockchain, depolama ve gerek elektrik gerek gaz tarafında talep tarafı katılımının daha fazla konuşulacağı bir yıl olacak. Buna gerek özel sektörün gerekse kamu ve düzenleyici tarafın yeterince hazır olması ise en öncelikli konular olmalı.

 

Bu trendlerin gelişimini Türkiye Enerji Zirvesi bünyesinde İSTRADE ile birlikte görmeye başlayacağımızı sanıyorum…