Rüzgar endüstrimizdeki heyecan

Değerli Okuyucularım,

Güneşli ve efil efil esen rüzgârlı ve serin günlerde, 1-2 Kasım 2017 tarihlerinde, 6. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’nde, Ankara’da bir araya gelen rüzgâr endüstrimizin heyecanı yüksekti. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) bu yıl geniş katılımlı kongre başarısını, 25. Kuruluş Yılı kutlamasıyla taçlandırdı.

Yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi için bir yanda Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM), bir yanda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği’ne göre yapılan rüzgâr ihalesi gidişatı merak edilirken, öne çıkan konular oldu.

Yenilenebilir kaynakların süreksizlik niteliğinin teknik çözümü “Enerji Depolama” başlığı oturumlarda dikkat çekti. Rüzgâr Enerjisi Santralı (RES) için eş güdümündeki enerji depolama bir gereklilik ve üzerinde yoğun ar-ge yapılan bir alan. “RES’lerde Enerji Depolama” oturumunda konuyu yerli ve küresel iki şirketin teknolojilerinden dinledik. Aspilsan Enerji Ar-Ge Mühendisi Taner Çarkıt ve Siemens Enerji Depolama Bölgesel Satış Müdürü Stamoulis Panagiotis teknoloji çözümleri anlatırken, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Baş Uzmanı Dr. Gülşah Yaman Uzunoğlu, enstitünün projelerini, Ar-Ge ile sanayi iş birliği için hazır altyapılarını sundu.

Anadolu Ajansı Enerji Haberleri Editörü Ali Berat Meriç kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen “Enerji Politikalarında Rüzgâr Enerjisi” başlıklı özel oturumunda 63. Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “Rüzgâr enerjisine baktığımızda, rüzgârın gece daha çok estiğini düşündüğümüzde gece sanayide kullanamıyoruz. Bu kapsamda rüzgâr teşviklerinin özellikle depolama ile birlikte düşünülmesi şarttır. Bizim depolama alanlarına da yönelmemiz lazım. Bakanlığın ve TÜBİTAK’ın çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum” diyerek enerjinin depolanmasına vurgu yaptı. Bu vurguyu, açılış konuşmasında ve kolaylaştırıcılığını yaptığı “RES YEKA’ları ve Yerli Üretim” başlıklı kongrenin ikinci özel oturumunda Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü (YEGM) Dr. Oğuz Can da yaptı.

TÜREK 2017’de yuvarlak masa toplantılarıyla bir yenilik yapıldı. 20 farklı konu için masalarda çalıştık. Birbirimizi dinledik. Enerji yarattık. “Rüzgâr Enerjisi ve İstihdam” masamız için davetime YEGM Rüzgâr Enerjisi Grup Koordinatörü Özlem Önenç, Nordex Acciona Windpower Kıdemli Proje Müdürü Güray Diker, Vestas Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Meltem Daçe, Zorlu Enerji İnsan Kaynakları Müdürü Deniz Bilgin ve Zorlu Enerji İş Geliştirme Mühendisi Nurdan Serçe icabet ederken, masamıza Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Selahattin Alp Erkurtulmuş ve Faal Enerji Dergisi Editörü Adnan Şerif Yüksel de katıldılar.

Kıdemli Proje Müdürü Güray Diker’den yatırım kararı ardından hangi elemanlara, hangi aşamalarda, nerede ihtiyaç duyulduğunu dinleyerek başladık. Elemanlardan beklenenleri, dış tedarik, proje yönetme yetkinliği ile firma içi eğitim-yetiştirme konularını inceledik. İnsan Kaynakları Müdürlerimiz Meltem Daçe ve Deniz Bilgin işe alım süreçlerini, saha için eleman bulma, üst düzey istihdam ve mavi yakalı istihdamını açıkladı. Kadın istihdamına özel olarak odaklandık. İş Geliştirme Mühendisi Nurdan Serçe, İTÜ’ lü taze mühendis, bizlerle genç bakışını paylaştı. YEGM Rüzgâr Enerjisi Grup Koordinatörü Özlem Önenç ile kamuda eleman istihdamı, kurum içinde elemanlara yetkinlik kazandırmayı dinlerken, geçmişi 80’li yıllara dayanan grupla gurur duyduk. Editör Adnan Şerif Yüksel ise enerji medyasındaki istihdamı değerlendirdi.

2018 rüzgâr endüstrimiz için mühim. Bakanımız Dr. Berat Albayrak “Elektrik üretimi portföyünde rüzgâr enerjisinin önemli bir noktaya getirilmesi” hedefini bütçe görüşmelerinde belirtirken, TÜREK 2017 konuşmasında rüzgâr ile endüstri kelimelerini vurgu yaparak yan yana getirmişti. Türkiye rüzgâr endüstrimizin yaratacağı istihdam çok mühim. YEKA ihalesi ile rüzgâr endüstrimizde gerçekleşecek ar-ge istihdamını merakla bekliyoruz.
Enerjinize ve çevrenize iyi bakınız değerli okuyucularım.