Otomasyon 2.0

EPDK’nın  otomasyon sisteminin etkinliğini arttıracak ve sisteme yeni işlevler kazandıracak düzenlemeleri yakında yürürlüğe girecek.

1240 sayılı Kurul Kararı, belki de petrol piyasası mevzuatının en çok bilinen, tanınan ve ismi zikredilen kurul kararıdır. Çünkü otomasyon uygulamasına ilişkin düzenlemeleri içerir. Otomasyon uygulaması gerçek manada, Türkiye petrol piyasasının yüz akı bir projesi, dünyaya örnek olarak gösterilen ve benzeri olmayan bir denetim yöntemidir. Halen bir takım eksikliklerinin olduğunu bilsek de uygulama genel olarak tıkır tıkır işliyor ve daha da geliştiriliyor.

EPDK şimdi bu sistemi daha etkin bir hale getirmek ve denetimin etkinliğini arttırmak için sistemi daha da geliştiriyor. Petroleum İstanbul Fuarı’nda düzenlenen Petroleum Istanbul Akademi’de konu hakkında bir sunum yapan EPDK Enerji Uzmanı Oray B. Güngör yapılacak düzenlemelere ilişkin önemli bilgiler verdi. Buna göre “UE-4 Detaylı Günlük Bayi Raporu” ile hem dağıtıcıların, hem Kurum’un hem de kolluk kuvvetlerinin bayileri uzaktan denetleyebileceği sistem geliştirilerek daha da etkin bir rapor oluşturulacak. Bu sistemle birlikte denetçi, istasyona gitmeden uzaktan bir denetim kapasitesine sahip olacak. Otomatik oluşan raporun ardından sahada yerinde bir denetimle çok daha etkin bir sisteme kavuşulacak.

Sistemin Temmuz’da yürürlüğe girmesi bekleniyor

Düzenlemenin bir başka yönü de dağıtıcı lisans sahiplerine avantaj sağlıyor. Dağıtıcılar, bu rapor üzerinden tank bazlı olacak şekilde, tank, pompa ve satış verileri arası çapraz kontrol, uyumsuzluklar durumunda farkların doğrudan listelenmesi, gün gün bayi otomasyon sistemini analiz edebilme gibi yeni yetkinliklere sahip olacak. Sistemin Temmuz ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Daha etkin izleme ve denetim imkânının sağlanması hedefleniyor

Sistemin bayi tarafında da değişiklikler söz konusu. Planlanan yeni sistemle birlikte; yüzdesel ve mutlak satış ile tanktaki azalma oranları ve farklarının değerlendirilmesi, dolum sırasındaki satışın da hesaba katılması, tamamen tank bazlı hale getirilmesi, UE-4 raporunun sadece kurum tarafından alınacak şekilde toplu hale getirilmesi, bazı tabloların çıkarılarak sadeleştirilmesi ve mükerrer tabloların birleştirilmesi, UE-2 Aylık Satış Takip Raporunun A kodlu web servis üzerinden alınacak şekilde yenilenmesi, satışlarda ‘Çıkış Tesis’ ile ‘Sevk Edildiği Yer’ gibi daha detaylı bilgilerin alınarak daha etkin izleme ve denetim imkânının sağlanması hedefleniyor.

Yeni düzenleme ve uygulamalarla birlikte otomasyon sisteminin başarısının ve etkinliğinin artması kaçınılmaz. Uzun yıllardır büyük çaba ve gayretlerle oluşturulan sistemin bu noktaya gelmesi hiç de kolay olmadı. Ancak gelinen noktada sistem yalnızca illegal faaliyetlerin önlenmesi misyonunun da dışına çıkarak, veri toplama ve analiz işlevleriyle, gerek bayiler gerekse şirketler için iş geliştirme ve inovasyon alanlarında da öncü roller üstlenebilir. Otomasyon sistemine bu yönüyle de bakmak gerekir.

Büyük Bayi Buluşması