Göldeki biyogaz

Yenilikçi ve yerinde özel bir çözüm için mükemmel örnek bu enerji projesinin kritik hususu metanın ekstraksiyonu. Metan ve karbondioksit gaz karışımından metan ayrılıyor ve yüzde 85 oranında metan içeren biyogaz jeneratörlere alınıyor.

 

KivuWatt

 

Değerli Okuyucularım,

 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ruanda arasında yer alan ve yakınında Virunga Ulusal Parkı’ndaki volkanik sıra dağların bulunduğu Kivu Gölü kıyısında kahvemi yudumlarken, uzakta ilk anda petrol platformu sandığım yapıyı gördüm. Hemen hızlı okuma yaptım ve KivuWatt Biyogazdan Elektrik Üretim projesine ulaştım. Kivu Gölü’nde metan ve karbondioksit miktarı yüksek. Bu durum toksik salım potansiyelinin yüksekliğinin yaratacağı tehlikeyi ve olası bir felaketi işaret ediyor. Böylesi bir patlama, 1984 yılında Kamerun’daki Monoun Gölü’nde olmuş ve 37 kişi ölmüştü. 1986’da Nyos Gölü’nde fırlayan karbondioksit bulutu, 100 metrelik su fiskiyesi ile birlikte 1.700 kişinin boğulmasına maalesef neden olmuştu. Bu göller küçük göller. Kivu Gölü Nyos’tan binlerce kat fazla gaz içeriyor ve 2 milyondan fazla insan risk altında.

 

KivuWatt, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ruanda için hem elektrik üretme hem felaketi önleme için bir önemli ilk. Göldeki biyometan 960 MW elektrik üretim kapasitesine eşdeğer. İki Amerikan firması projeleri yürütüyor. Projenin ilk aşaması, ContourGlobal tarafından 2015’te devreye alınmış. 26 MW kapasitede, üretim 3 jeneratörde başarılarak Ruanda yerel şebekesine ulaşmış.100 MW hedef. İkinci proje Symbion’un hedefi ise 50 MW. Nisan 2017’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti Hidrokarbonlar Bakanı ve Ruanda Doğal Kaynaklar Bakanı Kivu Gölü altındaki petrolün birlikte keşfi konusunda anlaşma imzaladı. Kivu Gölü adeta hidrokarbon demek.

 

Yenilikçi ve yerinde özel bir çözüm için mükemmel örnek bu enerji projesinin kritik hususu metanın ekstraksiyonu. Metan ve karbondioksit gaz karışımından metan ayırılıyor ve yüzde 85 oranında metan içeren biyogaz jeneratörlere alınıyor. Proje için sağladığı yeşil elektrik, yarattığı istihdam, kırsala elektrik ulaştırılması, çevresel tehlikeleri azaltmak ve başta çay üretimi ile turizm olmak üzere gelişimi desteklemesi özellikleriyle yoksulluğu azaltacak “Ekonomik Oyun Değiştirici” tanımlaması yapılıyor.

 

Bilindiği üzere Ruanda yaklaşık 800.000 kişinin öldürüldüğü soykırım ile acının ötesini yaşamış bir ülke. Bugün başkent Kigali tertemiz ve yemyeşil bir kent. Bin tepeli ülke Ruanda 2008 yılında biyobozunur olmayan poşet kullanımını yasaklayarak mühim bir ilki de başardı. Hidrokarbonların gücü, enerji teknolojinin insana hizmeti Ruandalıların yüzlerdeki mutluluk olsun.

 

Enerjinize ve çevrenize iyi bakınız değerli okuyucularım.