Enerjide dünya neleri konuşuyor?

Dünyada bu değişimler olurken ve artık daha verimli üretim ve tüketim modelleri maliyet olarak da avantajlı hale gelirken bu trendlerin dışında kalmamız, Türkiye için söz konusu olamaz.

Dört yılda bir düzenlenen Dünya Enerji Regülasyonu Forumu bu yıl Meksika’da yapıldı. 2021’de Peru’nun ev sahipliği yapacağı organizasyona kadar konuşulan konular ne kadar değişecek, öngörüler ne kadar tutacak göreceğiz.
EPDK’nın da katılımcı olarak ağırlığını hissettirdiği organizasyonda özellikle doğal gazın jeopolitik denklem içerisindeki yerinin konuşulduğu oturum ilgi odağı oldu.

Ancak genel olarak bakıldığında tüm organizasyona damga vuran konuları söyle özetlemek mümkün;
1. Verimlilik… En ucuz kaynak olarak değerlendirilen verimlilik konusunda daha atılacak çok adım olduğu ve bu konunun regülasyona dahil edilmesi konularında fikir birliği gözlendi.

2. İnovasyon ve dijitalleşme trendleri… Blockchain’den elektrikli araçlara kadar değişen enerji dünyasının gereksinimlerine regülatörlerin ve genel anlamda devlet ve piyasaların adapte olma süreçleri tartışıldı.

3. Talep tarafı katılımı… En hızlı devreye girebilen bu kapasitenin gereksiz yatırımları önleme ve tüketicinin aktif olması gibi sonuçlara yol açtığından, küçük tüketicinin de artık bu denklemin içine girmesinin gerekliliği ve bu nedenle akıllı şebeke yatırımlarının hızlanmasının elzem olduğu belirtildi.

4. Şebekeden bağımsız üretim/tüketim… Özellikle büyük üretim ve dağıtım, perakende şirketlerinin geleceği gibi konular ele alındı.

Özellikle dünya çevresinde solar panellerden enerjisini alarak uçuş gerçekleştiren Bertrand Piccard ile enerjide geleceğin dünyasının resmini çizen Rocky Mountain Institute kurucusu ve Bilim İnsanı Amory B. Lovins’in sunumları büyük ilgi uyandırdı.

Dünyada bu değişimler olurken ve artık daha verimli üretim ve tüketim modelleri maliyet olarak da avantajlı hale gelirken bu trendlerin dışında kalmamız, Türkiye için söz konusu olamaz.

Bu sebeple, bu konuları yakından izleyerek gereken altyapıları hazırlamak büyük önem taşıyor. EPDK’nın bu gelişimi gözlüyor olmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Özellikle Lovins’in “yeni gelişen ülkelerin, gelişmiş ülkelere nazaran daha avantajlı olduğu” yorumuna da tamamen katılıyorum.

Öncelikle bölgesel olarak bu konuda liderlik etme potansiyelindeki Türkiye, geleceğin dünyasında yer almak için bu dönüşüm sürecine yakından bakmalı ve hızla parçası olmalı.