Bahar dönemi biterken

Değerli Okuyucularım,

Hep denir. Sağlık olunca zaman, yıllar çabuk geçer. Biz öğretim üyeleri için bir de akademik yıl takibi vardır. Sonbahar ve ilkbaharın adlarındaki güzellik sömestr adında, güz ve bahar olarak yer alırken, bizler de heyecanla başlar, sağlıkla yılımızı bitirmeyi bekleriz. Her akademik yılsonundaki mezun hasadı benim en büyük bekleyişimdir.

2020 herkes için, enerji sektörümüz için farklı açılardan adeta bir eğitim yılı olmayı sürdürürken, sağlığımız her alandaki kararların tek belirleyicisi oldu. Biz de eğitimimizi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Eşzamanlı Eğitim ve Toplantı Sistemi ile yürüttük. Üniversite-sanayi işbirliği önceliklememi bu yıl da sürdürerek, çevrimiçi eğitimde endüstrinin bilgisini, enerjisini derslerime kattım.

Bahar dönemindeki, İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’ndeki Yakıt Kimyası ve Teknoloji dersimi geçen sene olduğu gibi, Enerjisa Üretim yöneticileri ve sektörümüzün sivil toplum gücü ile birlikte işledik. Ancak santral teknik gezilerimizi yapamadık. Enerjisa Üretim santral müdürleri, Biyodizel Sanayi Derneği, Petrol Sanayi Derneği, Temiz Enerji Vakfı, Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği, Türkiye Kojenerasyon Derneği yöneticileri etkileşimi yüksek dersleri yaparken, öğrencilerim nükleer teknolojiyi İTÜ Enerji Enstitüsü Elemanı Yük. Kimyager Zeyneb Camtakan’dan dinledi. İTÜ TRIGA Mark II Araştırma ve Eğitim Reaktörü teknik gezimiz güze kaldı. Öğrencilerim elektrikli taşıtları Sabancı Esarj EMobility kurucu ortağı, Değerli İTÜ Mezunumuz Cem Bahar’dan, Enerji proje yönetimi, finansman, enerji-yeşil ekonomi başlıklarını Türkiye Sinai Kalkınma Bankası Mühendislik ve Teknik Danışmanlık Müdürü, Kıymetli İTÜ Mezunumuz Kadir Sancar’dan öğrendi. Dersimize katılımı münasip bulan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı ve Bakan Danışmanı İTÜ Mezunumuz Sayın Dr. Oğuz Can enerji verimliliği, enerji depolama, enerji-çevre-iklim değişimi başlıklarını, enerjide değişmek için dönüşürken teknolojik çözümler yanında davranış değişimi gereğini de vurgulayarak anlattı. Türkiye’nin enerjideki konumunu ortaya koyan Dr. Can’ın öğrencilerime hitabını, dersin sivil toplum paydaşları ile Enerjisa Üretim yöneticileri de izledi.

Son dersimizde, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl ve Enerjisa Üretim İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet R. Kumbasar ile öğrencilerim bir araya geldi. Sömestr boyunca teknik bilgilerle donanan öğrencilerime Değerli İTÜ Mezunumuz Kıvanç Zaimler dünyamızı şekillendiren enerjideki önemli eğilimler, Türkiye’nin enerji değişimi için potansiyeli ve sürdürülebilir enerjiye odaklanarak enerji sektöründeki kariyer yolculuğunu anlattı. İhsan Erbil Bayçöl konuşmasında “Üretimin tam potansiyeli üzerine düşünmeden ve global bir düşünce yapısına sahip olmadan sektörde rekabet etmeniz mümkün değil” diyerek öngörü, uyum sağlama ve dayanıklılığın önemini 1800’lerden günümüze uzanan yolda sundu. Ahmet R. Kumbasar enerjide kariyer seçenekleri ile “Üretimin Genç Enerjisi Programı” için bilgiler verirken güven, takım çalışması, şirket ruhunun önemini anlattı. Kapanış dersi öğrencilerimin sorularıyla enerji kazandı. Enerji sektörümüzün doğrudan dokunuş yaptığı, enerjiye meraklı sevgili öğrencilerimi, yeni hasadımızı sizlere, sektörümüze onurla takdim ediyorum.

Ülkemizde kurulan ilk ve tek devlet üniversitesi bölümü olan İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü; Standford Üniversitesi, Worcester Politeknik Enstitüsü, Danimarka Teknik Üniversitesi, Milano Politeknik gibi lider üniversitelerde olan ve “Başta üretim ve hizmet işletmeleri olmak üzere her türlü organizasyondaki insan unsuruyla, temel yönetim fonksiyonlarının mühendislik ilişkilerini anlamayı, işletme sistemlerinin rastlantısal ve değişken yapısını kavrayarak bu sistemleri farklı teknolojik ortamlarla entegre etmek için temel yönetim fonksiyonları planlama, organize etme, liderlik ve kontrol etme” tanımı ile iş dünyası, enerji sektörü için mühim insan gücü hasat etmektedir.

İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencilerimize verdiğim Kimyasal Teknolojiler dersimde Şişecam Kaplama Teknolojileri Direktörü Dr. İlkay Sökmen ile cam üretimini işleyerek, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Değerli İTÜ Mezunumuz Yavuz Eroğlu ile plastik sektörüne odaklandık. Plastiğin yaşamdaki vazgeçilemez yerini ve atık plastik yönetimini anlatan Y. Eroğlu, dünyadaki plastik teknolojisi gelişmelerini sundu. Etimaden ile bor konusunu işledik. Etimaden Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu ve Birim Sorumlusu Fazlı Cabbar Metin bor cevherleri, işlenmesi ile bor konusunda doğru bilinen yanlışları sunarken, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, Kıymetli İTÜ mezunumuz Serkan Keleşer bugün ve yarın için, borun ülkemiz için önemini ve kariyer önerilerini öğrencilerimle paylaşarak, sorulara verdiği samimi cevaplarla öğrencilerimin gönlünü kazandı.

Zorlu Enerji CEO’su İ. Sinan Ak, mezunu olduğu bölümün öğrencilerine, enerji geleceğinde, yatırımlarında karbon azaltımının önemini vurgulayıp, enerjide kariyer için fark yaratacak alanları sunarak, jeotermal enerji-çevre ilişkisi; güneş elektriği; enerjide dijtalleşme; finans; elektrikli taşıtlar; kariyer başlıklarına odaklanan soruları cevapladı. 2020 itibarıyla İTÜ Ayazağa ve Taşkışla Yerleşkelerimizde Zorlu Energy Solutions (ZES) şarj istasyonları ve Electrip saatlik elektrikli araç kiralama uygulamada. Tescilli yeşil yerleşkemize elektrikli taşıtlar teknik açıdan pek yakıştı.

Dijital derslerimde mevcut en iyi bilişim teknolojisiyle, İTÜ’ye yakışır düzeyde, etkileşimi en yüksek tutarak dönemi bitirdik. Ancak, bilindiği üzere mühendislik eğitiminde laboratuvarda ve yerinde-uygulamalı öğrenme de şart. Çağımız dijitalleşirken, enerji 3D (Dijital; Dağıtık; Düşük Karbon) ile değişmek için dönüşürken, eğitimde melez çözümlerle, yenilikçi dijital eğitim-öğretim teknikleri önem kazanacak. Eğitimde öğrencilerimiz için dijital eşitsizliklerin olmaması hiç unutulmaması gereken mühim bir husus. Dijital gidişatın hızını kaçırmamak ve e-dünyanın ögesi olmak gerek. Ve Balkan Gazetecilik de basılı yayıncılık gücünü dijital medyaya taşıyor. Tebrik ederim. Ben de yeşil-dijital kalemimle sizlere ulaşmaya devam edeceğim.

Enerjinize ve çevrenize iyi bakınız değerli okuyucularım.