WLPGA Bölgesel Zirvesi’nde LPG’nin sürdürülebilirliği konuşuldu

WLPGA Bölgesel Zirvesi’ndeLPG Endüstrisinde Sürdürülebilirlik ve İnovasyon’ oturumu gerçekleşti.

LPG Endüstrisinde Sürdürülebilirlik ve İnovasyon konulu oturumda dünyanın her yerinde teknik ve teknolojik inovasyonlar ve bunların Türkiye ve çevresindeki piyasalarda nasıl sürdürülebilir firsatlar yaratabileceği ele alındı.Oturumun moderatörlüğünü Boğaziçi Üniversites İklim Değişikliği ve Politika Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Levent Kurnaz yaptı. BW LPG CEO’su Martin Ackermann, ISA Satış ve Pazarlama Başkanı Andre Pimentel, SHV EnergyÜrün Geliştirme Müdürü Luca Vailati ve İpragaz Operasyon Direktörü Can Toydemir oturumda konuşmacı olarak yer aldı.

“LPG DOĞA DOSTU BİR ÜRÜN”

Boğaziçi Üniversites İklim Değişikliği ve Politika Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Levent Kurnaz, “Ben dünyanın diğer tarafını temsil ediyorum; sürdürülebilirlik. İşinizin sürdürülebilir olması için inovasyon yapmanız gerekiyor. Bir de ben kömüre karşıyım. LPG doğa dostu ve iklim değişikliğine negatif katkısı olmayan bir kaynak olduğu için buradayım.”

“ENERJİ VE ULAŞIM SEKTÖRÜ İÇİN LPG VE LNG’NİN BÜYÜK ÖNEMİ VAR”

BW LPG CEO’su Martin Ackermann, “Hepimiz fosil yakıtlarıyla ilgileniyoruz. Biz şirket olarak sadece kömür alanına dahil değiliz. LPG doğa dostu ve geliştirilebilir bir yakıt. LPG ve LNG gelecekte de enerji alanında çok önemli olacağına dair kanıtlarımız var. Enerji ve ulaşım sektörü için LPG ve LNG’nin büyük önemi var. Gemilerimize akü koymayı başarırsak ve lojistiği bununla sağlamak istersek teknoloji henüz buna hazır değil. Lakin biz bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz. Tabi ki bunun biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçmişte sektör olarak yeşil bir gelecek için çok yavaş ilerleyebildik. Doğru yapılan her şey herkse tarafından destek görüyor, bu kaçınılamaz.”

“İNOVASYON OLAN TANKIN ZARAR GÖRMESİ ZORDUR”

ISA Satış ve Pazarlama Başkanı Andre Pimentel, “Dünyadaki insan nüfusu arttıkça endüstriler de büyüyor. İnovasyonla yakıt tanklarını kontrol edebiliyorsunuz. Takip etmeniz, kontrol etmeniz gerekiyor ki geliştirebilesiniz. İnovasyon olan tankın zarar görmesi de zordur. Bakım zamanlarını da takip edebiliyorsunuz ve böylelikle ürününüzün ömrünü uzatabilirsiniz. Bu da optimizasyondankaynaklanır. Siz firmalarınıza böyle ihtiyaca yönelik inovatifçözümler üretirseniz, bir adım öne geçebilirsiniz. Bir anda olmayacağını hepimiz biliyoruz, bu nedenle sorunlar adım adım halledilmeli.”

“İNOVASYON KONUSUNDA ÖĞRENMEK, KONUŞMAK VE HIZLI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”

SHV Energy Ürün Geliştirme Müdürü Luca Vailati, “İklim değişikliğiyle ilgili insanlar artık farkındalığa varıyorlar. Çalıştığım şirket yıllar önce bu sektöre kömür ile başladı. Bundan mutluluk duymuyoruz ama artık daha doğa dostu ürünlere yöneldik. Bio LPG ve diğer yakıtlar arasında ciddi farklar var. LPG hala çok kullanılan bir yakıt. Sadece Bio LPG değil yenilenebilir LPG’den de bahsetmek gerekir. Dönüştürülebilecek bir yakıt ama hala çok fazla karbondioksit salınımı yaratıyor ama bunu dengeleyebildiğimiz gün daha iyi işler yapabileceğiz. Halktan gelen pozitif baskı sayesinde şirketler daha çok Bio LPG’ye yönelebilir. Tabi ki bu konuda hükümetlerin tavrı ve desteği çok önemli. İnovasyonkonusunda öğrenmek, konuşmak ve hızlı olmak çok önemli. İnovasyon sadece ürünle ilgili değil, şirketin kendisiyle ilgili de sorun olabilir.”

“ARTIK ŞİRKETLER İNOVASYONA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ÇOK FAZLA PARA AYIRIYOR”

İpragaz Operasyon Direktörü Can Toydemir, “Artık şirketler inovasyona ve sürdürülebilirliğe çok fazla para ayırıyor. İnovasyona ve sürdürülebilirlikle birlikte insanlara ve çevreye zarar vermemeyi öğrenmeliyiz. Nasıl daha az parayla verimlilik elde edebiliriz, daha az zararla sürdürülebilirlik sağlayabiliriz bunu çözmeliyiz. Özellikle Türkiye’de kadercilik anlayışı çok var. Son Ramazan Bayramı’nda 75 kişi hayatını kaybetti. Bunun öngörülebilirliği vardı ama demek ki yeterince önlem alınmadı. Ulaşım bizim işimiz. Bu sektör insan hayatına direkt etki eden bir sektör.”