WLPGA Bölgesel Zirvesi’nde Global LPG Trendleri masaya yatırıldı

WLPGA Bölgesel Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen “Global LPG Trendleri” oturumunda LPG piyasalarında meydana gelen değişiklikler konuşuldu.

LPG’nin dünyadaki ticari hacminin değerlendirildiği “Global LPG Trendleri” oturumunda, küresel enerji ve LPG piyasalarında meydana gelen önemli değişiklikler ile Türkiye’yi ve dünyayı nasıl etkileyecekleri de ele alındı. Panelin moderatörlüğünü, Henry Cubbo yaparken, dünyanın birçok bölgesinden LPG alanında uzman olan; Walt Hart, Neil Murphy, Trabajara Bertelli, Molly Morris ve Sebastian Peine de panelist olarak yer aldı.

“TÜRKİYE LPG İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ALAN”

DCC LPG Genel Müdürü Henry Cubbo, “Türkiye LPG için çok önemli bir alan. Bugün de küresel arz ve talepten bahsedeceğiz. Aynı zamanda alım satan yapan taraftan konuya bakacağız. Git gide büyüyen bu sektörü birçok açıdan ele alacağız.”

“ÇİN BÖLGESİNİN TİCARET HACMİNİ TEK BAŞINA BİLE FAZLASIYLA ARTTIRIYOR”

IHS Markit NGL Research & Consulting Başkan Yardımcısı Walt Hart, “Küresel pazarlarda yaşanan çok fazla gelişme var. Genellikle LPG konferanslarında enerji pazarından çok bahsedilmez. Ama şu anda bahsetmemiz lazım; petrol fiyatlarındaki değişiklik LPG’nin ne kadar üretileceğini de etkiliyor. Ekonomisteler tahmin ediyor ki; ticaret savaşlarının ilk yarısında ciddi bir etki yok ama çok fazla sarsılacağımız tartışılmaz. ABD’de arzın 2019 sonrasında da devam edeceğini varsayıyoruz. IMO da 2020 yılı itibariyle daha sıkı etkiler ortaya koyacağını belirtiyor. ABD’de LPG üretimi diğer ülkelere göre daha farklı çünkü kaya gazı üretimi var. ABD kaya gazı üretimi sebebiyle ihracatta da büyük bir artış yaşadı. Uzak Doğu’da ise Çin, bölgenin ticaret hacmini tek başına bile fazlasıyla arttırıyor.”

“LPG BAKTIĞINIZDA ŞEBEKE DIŞI BİR YAKIT”

Avantigaz Manation Director Neil Murphy, “Perakende trendlerinde neler gördüğümüzden bahsedeceğim. ABD’de en önemli alan konut piyasası. ABD’de sadece LPG çok fazla üretilmekle kalmadı, diğer gazlar da çok fazla üretildi. Doğal gaz da bu üretimde var. LPG aslına baktığınızda şebeke dışı bir yakıt. Tüketiciler verimli ürünler istiyor ve aldığı hizmetin hızlı olmasını istiyor. Batı Avrupa da daha fazla verimlilik istiyor. Karbon salınımını azaltmak anlamında LPG’ye talebin her geçen gün arttığını gözlemliyoruz. Tüketicilerin talebini değiştirecek gelişmeler de yaşanıyor. Örneğin; tüketici uzaktan cep telefonuyla müdahale edebildiği bir kombiyi tercih ediyorsa, bizler de tüketici talebine uygun bir ürün sunmalıyız. Hava koşullarına da uygun bir rekabet alanı oluşturmalıyız.”

“LATİN AMERİKA’DA OTOGAZ HALA YASAK”

 Ultragaz CEO’su Trabajara Bertelli, “Latin Amerika’da bir LPG açığı var. Özellikle Venezüella da daha çok gözlemleniyor. Bu bölgede ithalat yoğunluğu var ama ABD’nin kaya gazından yaptığı ticaret bu ticari dengenin olmasını sağlıyor. Brezilya’da piyasanın talep tarafını genellikle konutlar yani mutfak oluşturuyor. Özellikle ticari ve endüstriyel sektörler için yeni talepler oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda devletin verdiği destek çok önemli. Lakin Latin Amerika’da, Meksika dışında otogaz hala yasak. Brezilyada da çok ciddi kısıtlamalarla devam ediyoruz. Değer zinciri açısından fiyat kontrolü yapamıyoruz. Brezilyada ev kullanımında ve endüstriyel alanlarda fiyat farkları var. Bu da büyümemizi engelliyor ve hükümetimizden bunun değişmesini her defasında talep ediyoruz.”

“YÜKSEK DEĞER DÜŞÜK KARBON MANTIĞIYLA HAREKET EDİYORUZ”

Equinor MMP MT Ürünleri ve Likitleri Pazarlama ve Tedarik Başkan Yardımcısı Molly Morris, “Ben tedarikçi olarak konuya yaklaşacağım. Yaklaşık 40 ülkede faaliyette bulunan bir firmamız var. Yıllık 35 milyon ton satış yapıyoruz ve LPG bu ürünlerin için de bizim için önemli. LPG satışımız da yıllık 9 milyon tona yakın. Yüksek değer düşük karbon mantığıyla hareket ediyoruz. Talebe gelince de; biz bu konuda Asya’ya odaklandık özellikle Malezya tarafında ve Hindistan da ticari hacmimizi arttırdık. Akdeniz bölgesin de önemli bir potansiyele sahibiz. Son olarak düşük karbon bizim için çok önemli temiz yakıt kullanımına teşvik etmek istiyoruz.”

“KAYA GAZI BİZE COĞRAFİ OLARAK ÇOK BÜYÜK BİR ÜRETİM GETİRDİ”

Vitol Group LPG Başkanı Sebastian Peine, “Vitol olarak öncelikli işimiz enerjiyi ihtiyaç olan bölgeye taşımak. Lojistik açıdan bizi kısıtlayan şeyler var; ABD’deki kaya gazı devrimi başlamadan önce lojistik iç içeydi. Kaya gazı bize coğrafi olarak çok büyük bir üretim getirdi. ABD işlenmemiş gazı alıp gerekli noktalara ticaretini yapıyor. Doğal gaz üretiminde LPG en fazla kar getiren ürün. Dolayısıyla ticaret hacmi çok geniş. İhracat kapasitesiyle ilgili sorunlar vardı ama çözüldü. Dünya ABD LPG’sine bağımlı durumda. ABD yetkilileri bu durumu göz önüne alarak bu ürünün ticaretini yapmak zorunda. Bir başka lojistik konu; ulaşım. WLPGA LPG gemilerini kullanıyor ve bu gemiler ABD’den geliyor. Bu ürünler de büyük ölçüde Asya’ya gidiyor. Yaklaşık 3 ayı alıyor bu durum. Burada gemi sahiplerinin, ulaşım şirketlerinin hızı önemli hale geliyor. Şimdilerde daha fazla ihracat var; günlük 70 bin dolara yükselmiş durumda. Lojistik bu zincirde çok önemli yer tutuyor. Hacmin artması için Ticaretin talebin eşit olduğu yerlerde yapılması gerekiyor.”