LPG otogaz sektöründeki gelişmeler, İpragaz CEO'su Eyüp Aratay

“Türkiye, dünyanın en büyük otogaz pazarı oldu”

İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, Türkiye’nin LPG otogaz sektöründe dünyaya örnek teşkil edecek bir ülke olduğunu söyledi.

İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, katıldığı bir televizyon programında ülkemizde LPG otogaz sektörüne dair yaşanan gelişmeleri ve İpragaz’ın yatırımlarını değerlendirdi. Aratay, koronavirüs salgınının enerji piyasaları üzerindeki etkilerine dair da görüşlerini bildirdi.

“TEHDİTLER, FIRSATLARI YANINDA GETİRİYOR”

Son dönemde dünya gündeminin bir numaralı maddesi olan koronavirüs salgınının ciddi bir tehdit olduğunu ifade eden Aratay, “Tehditler her zaman fırsatları yanında getiriyor. Virüsün çıkış kaynağının Asya-Pasifik bölgesi olduğunu düşünürsek Türkiye’nin en büyük rakipleri bu bölgede, bu da Türkiye için bir fırsat” dedi. Enerji sektörü açısından bakıldığında söz konusu bölgenin dünya genelinde en fazla enerji tüketiminin gerçekleştiği alan olduğunu dile getiren Aratay, “Dünya genelindeki enerji tüketiminin yüzde 24’ü bu bölgede gerçekleşiyor. Dolayısıyla oradaki daralma, petrol ve enerji hammadde girdi fiyatlarını aşağı yönde etkiliyor. Örneğin bir süre önce 66 dolar seviyelerinde olan brent petrolün varili, 56 dolara geriledi. Kısa vadede bu tür şoklar olabilir ama orta ve uzun vadede etkisi olmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“EN FAZLA LPG’Lİ ARACIN BULUNDUĞU ÜLKEYİZ”

LPG sektörünün ülkemizde, dünyaya göre farklılıklar gösterdiğini belirten İpragaz CEO’su Aratay, “Dünyada tüketilen LPG’nin yarısından fazlası konut ihtiyacında gerçekleşirken, bu rakam ülkemizde yüzde 20’lere kadar düştü. Türkiye’deki tüketimin yüzde 80’i otomotiv yakıtları için oluyor” dedi. Aratay, LPG pazarının 2019’da bir önceki yıla oranla yüzde 2’lik büyüme yaşadığını açıklarken “3 milyon 300 bin tonun üzerinde bir değerle dünyanın en büyük otogaz pazarı olduk. Sadece otogaz tüketiminde değil otogaz kullanan araçların sayısında da 4,7 milyon araçla dünyada en fazla LPG’li aracın bulunduğu ülkeyiz. Bu özelliklerimizden dolayı alternatif yakıtlar ve geçiş yakıtlar kullanımı anlamında dünyaya örnek oluşturuyoruz” diye konuştu.

Dünya genelinde son trendin sıfır emisyonlu yani elektrikli araçlar olduğunu aktaran Aratay, “Fosil yakıttan sıfır emisyona geçiş bir süreç ve bu sürecin de bir geçiş yakıtıyla tanımlanması ve en iyi şekilde gerçekleştirilmesi tüm dünyanın öncelikli planı. Bu anlamda ülke olarak dünyaya örnek teşkil ediyoruz. Sürdürülebilirlik ve çevre etkisi açısından değerlendirirsek Türkiye geçen yıl LPG tüketimiyle 1 milyon ton daha az karbondioksit salınımı sağladı. Bu da yaklaşık 6 milyon tane yetişkin çam ağacının çevreye olumlu etkisiyle denk” dedi. Teşvik süreçleriyel LPG pazarının daha geliştirilmesi gerektiğini da ifade eden Aratay, “LPG’li araçların kapalı otoparklara girmesi için yasal düzenleme süreci vardı. Bakanımız bizzat ilgileniyor, o süreç devam ediyor. O süreç 2020’de tamamlanırsa LPG pazarı daha ileriye gidecek” şeklinde konuştu.

“2019’UN SONUNDA HEDEFLERİMİZE ULAŞTIK”

İpragaz’ın genel durumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Eyüp Aratay, mali açıdan 2019’u 2018’in devamı olarak nitelerken “2018’in son çeyreğinde ciddi düşüşlerle karşılaştık, bunun etkilerini 2019’un ilk çeyreğinde de gördük. Ancak 2019’un ikinci çeyreğinde kendi içimizde yarattığımız yeniden yükselme süreciyle birlikte sonunda karlılık ve ciro hedeflerimizi yakaladık. 1,2 milyar ciroya ulaştık, karlılık hedefini yüzde 101’le yakaladık. Yani genel olarak 2019’un ikinci yarısı bizim için iyiydi diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 2. LPG DAĞITIM ŞİRKETİYİZ”

Türkiye LPG pazarının ev tüketimi, sanayi tüketimi ve otomotiv tüketimi olmak üzere üç ana segmentte ele alındığını kaydeden Aratay, “Biz toplamda yüzde 11’in üzerinde bir pazar payıyla Türkiye’nin en büyük 2. LPG dağıtım şirketiyiz. Tüpte yüzde 30, endüstriyel alanda yüzde 40 civarı, otomotivde de yüzde 7 pazar payımız var” dedi. Aratay, 2019’un İpragaz açısında bir fırsat yılı olarak geçtiğini dile getirirken “Birçok yatırım yaptık. Özellikle dijital dönüşüm için 30 milyon Euro civarında bir yatırımımız oldu. Dijital dönüşümle müşteriyi merkeze aldığımız yapı gözden geçirildi. Bunun neticesinde altın madalyaya layık görüldük. Bugün bir mobil cihazdan, dolum tesisinde tüpü doldurmaya kadar giden zincirden bahsedebiliyoruz” diye konuştu.

İPRAGAZ’IN 2020 HEDEFLERİ

İpragaz olarak LPG, doğal gaz, elektrik ve akaryakıt olmak üzere enerjinin dört ana segmentinde varlık gösterdiklerini anlatan Eyüp Aratay, her biri için kendilerine büyüme hedefi koyduklarını açıklarken “Bu anlamda otomotiv yakıtları pazarında akaryakıt istasyonlarımızın sayılarını artırmayı hayal ediyoruz. Tüp fabrikamızda robotik sistemlere geçip oradaki üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik projelerimiz var. Bunlarla ilgili toplamda 200 milyon liraya yakın yatırım bütçesine sahibiz. İpragaz 1961’de kurulan, Türkiye’nin ilk LPG dolumunu gerçekleştiren şirket. Bugün yüzde 100 yabancı sermayeyiz. Bizim ortaklarımız finansal süreçlere destek olduğu için 2019 ve 2020 için kendi finansımızı iç kaynaklarla sağladık. 2020 itibariyle yatırımlarımızıa kendi kaynaklarımızla yapacağız. Borçlanmayı ve kredi kullanmayı düşünmüyoruz” dedi.