Torba Kanun’da kritik Ulusal Stok maddesi

TBMM’ye sunulan Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’na göre, yurt içi pazar payı yüzde 2’nin altında olan LPG dağıtıcılarına Ulusal Stok yükümlülüğünden muaf tutulacak.

Kanun maddesindeki değişiklik gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut uygulamada, sektördeki küçük dağıtıcıların büyük stoklama yatırımı yapma ve yirmi günlük yakıtı kullanmadan tutma zorunlulukları, bu oyuncuları büyük dağıtım şirketlerine göre daha avantajsız hale getirmekte ve piyasa yapısında sadece yüksek sermayeli şirketlere avantajlı alan bırakmaktadır. Bu küçük şirketlerin önemli bir bölümü, ülkemizin nüfus yoğunluğu düşük bölgelerinde faaliyet göstermektedir. Söz konusu şirketlerin dağıtım hizmeti yaptıkları bölgelerin iktisadi gelişmişlik seviyeleri düşüktür. Bu sebeple madde ile, belirli bir büyüklük seviyesini yakalayana kadar bu şirketlerin yüksek maliyet ve finansman gerektiren yatırımlardan muaf tutulması ile tüketicinin (özellikle düşük gelir grubunun) daha rekabetçi fiyatlarda daha ucuza ürün bulabilmesi amaçlanmaktadır.”

Konuyla ilgili Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nda yer alan madde şu şekilde;

“Dağıtıcılar, 5015 sayılı Kanun gereği ulusal stok petrol mükellefiyeti kapsamında stok yükümlülüğünü yerine getirmek zorundadır. Ancak bu yükümlülük, stok hesaplanmasına esas alınan dönemde yurtiçi pazar payı yüzde ikinin altında olan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları dağıtıcı lisans sahipleri bakımından oluşmaz.”

EPGİS’TEN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş konuya ilişkin bir açıklama yaparak, Meclis’e sevk edilen yeni torba yasa tasarısıyla belirli bir seviyenin altındaki LPG dağıtıcı lisans sahiplerinin ulusal petrol stok mükellefiyeti kapsamındaki stok yükümlülüğünden muaf tutulmasının öngörüldüğünü hatırlattı. EPGİS olarak, küçük LPG dağıtıcılarına söz konusu ayrıcalığı tanıyan 59. maddeye şiddetle karşı çıktıklarını belirten Aktaş şunları söyledi:

“Kanunlar ve yönetmelikler tüm firmalara eşit olarak uygulanmalıdır. Biz, petrol, gaz, ikmal istasyonları olarak tüm kurallara nasıl uyuyorsak, tüm dağıtıcılar da kurallara uymak zorundadır. Biz nasıl, kanunla zorunlu tutulan TMGD, İGU, LPG sorumlu müdürlerini istihdam ederek ek maliyetlere nasıl katlanıyorsak, dağıtıcılar da kendileriyle ilgili kurallara uyarak maliyetlere katlanmalıdır. Ya da benzeri muafiyetler, istasyonlar için getirilmelidir. Aksi takdirde Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşur. Hele ki, LPG gibi suistimale açık bir segmentte maliyetleri etkileyecek şekilde düzenleme yapmak, ayrımcılık yaratacağı için sektörde yeni eşitsizliklere yol açacaktır. LPG’de ÖTV eşitsizliğinin getirdiği düzensizliğin henüz atlatılamayan etkileri, dağıtıcılar arası maliyet eşitsizliğine neden olacak bu uygulama ile katmerlenecek ve piyasada yeni bir kaosa yol açacaktır. Sektörün selameti ve adil rekabet koşulları için bu düzenleme geri çekilmelidir.”