LPG sektörünün kalbi WLPGA Bölgesel Zirvesi’nde attı

Dünya LPG Birliği ve Türkiye LPG Derneği iş birliği ile Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dünya LPG Birliği (WLPGA) Bölgesel Zirvesi 19-21 Haziran tarihleri arasında Raffles İstanbul Hotel’de yapıldı. Organizasyona 43 ülkeden 400’ün üzerinde delege katıldı. Zirvenin açılış konuşmaları WLPGA CEO & Direktörü James Rockall, WLPGA Başkanı Pedro Jorge, TOBB LPG Meclisi Başkanı ve WLPGA Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tezel, PETDER Başkanı Selim Şiper, Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından gerçekleştirildi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz

“TÜRKİYE LPG SEKTÖRÜ BİZİM GURUR DUYDUĞUMUZ BİR PİYASA”

Dünya LPG Birliği (WLPGA) Bölgesel Zirvesi açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “LPG sektörü bizim gurur duyduğumuz bir piyasa. Temel gayemiz piyasaya doğrudan müdahale etmeden piyasayı iyi gözlemlemek ve takip ederken ihtiyaç duyulan düzenlemeleri birlikte yapmak” dedi.

Öncelikle bu önemli organizasyonun güzel İstanbul’umuzda gerçekleşmesinde emeği olan başta Türkiye LPG Derneği olmak üzere bütün sektör temsilcilerimize ve ilgililere teşekkür ediyorum. Bu zirve hem dünyanın önde gelen LPG pazarlarından biri olan ülkemizin sahip olduğu potansiyelin daha iyi anlaşılması hem de piyasamızdaki yatırım olanaklarının yabancı yatırımcılarca da yerinde görülmesi açısından değerli bir platform olacaktır.

“TEMEL HEDEFİMİZ SEKTÖRDE İHTİYAÇ DUYULAN DÜZENLEMELERİ BİRLİKTE YAPMAK”

LPG sektörü bizim gurur duyduğumuz bir piyasamız. Çok şükür şikayetlerin de en az olduğu bir sektör. Çünkü LPG sektöründeki en ufak bir şikayet Allah korusun ki çok ağır sonuçlara varabilir. Dolayısıyla ilk günden bugüne olan tüm düzenlemelerimizde işi çok sıkıya alıyor ve o sıkılıkta da yolumuza devam ediyoruz. Buradaki basit bir ihmal çok pahalıya mal olabilir. Biz EPDK olarak sahaya bakış açımızı böyle düzenledik, böyle ilerledik. Piyasa ilerledikçe de müdahalelerimiz geriye doğru çekiliyor. Çünkü bizim temel gayemiz piyasaya doğrudan müdahale etmeden piyasayı iyi gözlemlemek ve takip ederken ihtiyaç duyulan düzenlemeleri birlikte yapmak. Bu sebeple de EPDK olarak düzenlemelerimiz her zaman dünya ortalamasının üzerindedir.

Biz karar alıcılar olarak kendimizi hiçbir zaman sektörün patronu gibi hissetmedik. Sizlerle bu yolda hep birlikte yürüyerek, sahada olan sizlerin pratiklerinizi düzenlemelerimize yönlendirici olarak kabul ettik. Bu sebeple her düzenlemede ve her şikayette de her zaman kapımız açık. Petrol sektörü ve LPG sektörü mütemmim olmasa da kardeş sektördür ve hepsine bakış acımız aynıdır. Bazen ufak pürüzler olması doğaldır ki bu hadiseler olmasa biz kaliteli düzenlemelerimizi de yapamayız .

“KENDİ BAŞARIMIZI SEKTÖRÜMÜZLE OLAN DİYALOĞUMUZLA ÖLÇÜYORUZ”

Biz kurum olarak her zaman kendi başarımızı sektörümüze olan diyaloğumuzla ölçüyoruz. Bununla da kalmıyoruz; eğer biz sektörümüzü ne kadar ileriye götürmüş, sektörümüzü ne kadar geliştirmiş, tüketici şikayetlerini ne kadar azaltmış, dünya pazarında ne kadar ilerlemişsek; sektörün başarısından öte kendi başarımızı da bununla ölçüyoruz. LPG, akaryakıt, enerji sektöründe istihdam çoğalmıyor, üretim artmıyor, kalite yükselmiyorsa demek ki, EPDK olarak kaliteli paydaşlık yapmamışız demektir. Dolayısı ile bu bakış açısı çok şükür ki bizi başarıya ulaştırarak,  ileriye gitmemize sebep oldu. Sektörde patron biz değiliz diyoruz fakat patron birileri var ki; o da tüketicidir. Biz üreticilerle tüketicileri yani sektör paydaşlarını bir araya getirirsek kaliteli bir sektör oluşturmuş oluruz. Bu husustaki çabalarımız Allah’a şükür bizleri bir yere getirmiş durumda. Duracak mıyız; tabi ki hayır. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek gelecek dünyadaki LPG ve akaryakıt sektöründe nerede olmamız gerektiğini öngörerek buna ilişkin kendi fiziki teknolojik insan gücü yapımızı da buna göre oluşturacağız, oluşturmaya başladık da.

“SEKTÖRLE İÇ İÇE, DİNAMİK OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

Bugün buraya geldiğinizde hepinizin sandalyelerinin üzerinde duran LPG sektörüne yönelik yatırımcılara ilişkin hazırladığımız rapor bizlere şunu gösteriyor ki; dairemiz her zaman sektörle iç içe ve dinamik olarak çalışmaktadır. Türkiye’deki piyasayı, yurtdışındaki platforma aktarma açısından bu zirveye çok iş düşüyor. Yatırımın gelmesi için hukuk ve düzenleme güvenliği çok önemli. Sektörün bize verdiği ışığı alıp parlatıyoruz. Bu yüzden her zaman katkınızı bekliyor ve sizlere teşekkür ediyoruz. Bu hususta platformun hayırlara vesile olmasını diliyorum.

WLPGA Başkanı Pedro Jorge

“WLPGA BİRÇOK ÜLKEDE CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR”

WLPGA ilk kez İstanbul’da bir bölgesel zirve düzenliyor. Türkiye’de LPG piyasası büyüyor ve diğer yakıt türleriyle rekabet çekişmeli hale geliyor. Bunun yanında özellikle otogaz segmentinde ciddi bir büyüme görüyoruz. Herkesin dikkatini Türkiye’deki bu pazara çekmek istiyorum. Burası çok önemli ve Avrupa’daki ikinci piyasa. Bu sebeple bu dost ülkede hepimiz buradaki pratikleri öğrenip başka ülkelere taşımak için bugün buradayız. Toplantı çok önemli bir zamanda düzenleniyor. Güçlü üretim, artan talep ve uluslararası fiyatların düzenlenmesi üzerine sektör 2019’da yeniden şekillenecek. İçerisinde bulunduğumuz dönemde doğal gazın altın çağını yaşıyoruz. Üretim ve tüketim bazında 300 milyon tondan fazla rakamdan söz ediyoruz. Endüstrideki bu zorluklar elektrik alanında ve yenilenebilir enerjideki rekabette de görülüyor. Sektör olarak bu zorluklara hep birlikte yanıt vermeliyiz. Bu zorluklar için WLPGA birçok ülkede ciddi çalışmalar yapıyor. Bu sebeple derneğimiz temel iletişim ayağını LPG’nin bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda desteklenmesi olarak belirledi.

“TÜRKİYE OTOGAZ PAZARI BÜYÜK GELİŞİM GÖSTERİYOR”

Herkes biliyor ki tüm dünyada LPG’nin daha fazla kullanılması büyük kentlerde hava kirliliğinin azaltılmasında etkili oldu. LPG’yi ilgilendiren farklı uygulamalarla birlikte otogazda Türkiye’de büyük bir gelişme var. Bu bize konsepti tüm dünyaya yayabileceğimizi gösteriyor. 2 yıl önceye baktığımızda LPG’nin gemilerde yakıt olarak kullanımı imkansız görünüyordu. Ama yaptığımız çalışmalarla birlikte daha az emisyon ve maliyetle bunun gerçekleşebileceğini gördük. Bu projenin başarısı tüm üyelerimizce uygulanabilir görünüyor. Bu yüzden LPG gelişmeye devam edecek. Bugün var olan teknolojiyle birlikte yeni bir iş gücünü kullanmaya başlamamız çok önemli. LPG sektörü refah içinde yaşayan bir dünya için karşısındaki fırsatları yakalamalıdır.

 WLPGA CEO & Direktörü James Rockall

“LPG SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLDU”

LPG dünyanın en sevdiği enerji biçimi. Çoğu insan bunu doğrudan kullanıyor. Enerji zamanın testinden geçmiş durumda. Küresel enerjinin zorluklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Çıkarımlarda bulunmaya çalışıyoruz. Çünkü her şeyin elektrifikasyonu fizibiliteye sahip değil. Bizim pratik çözümlere ihtiyacımız var. Karşımızda bazı kritik veriler var. Enerjide yüzde 25 artış bekleniyor. Bu sebeple diyebiliriz ki enerji yaşam kalitesini etkiler. Buradaki sorun fosil yakıtların eşit olmaması olarak karşımızda duruyor.

Yenilenebilir enerjinin son zamanlardaki popülaritesi malumunuz. Bu sebeple LPG sektöründe de bu gidişatın süreceğini söyleyebilirim. Bizim endüstrimiz de yenilenebilir LPG üretmeye çalışıyor. Enerji talebi, yenilenebilir kapasitesinden daha fazla büyüyor. 2040 yılına kadar enerji tüketimi yüzde 25 artacak. Bu da daha fazla kömür ve petrolün elektrikte kullanılması anlamına geliyor. 2040’a kadar enerjinin üçte biri doğal gaz ve LPG’den gelecek. Bu talebin yüzde 75’i yine fosil yakıtlardan karşılanacak. Bu sebeple zorluk ve fırsat doğal gazın ve LPG’nin payını arttırmaktan geçiyor.

“DAHA FAZLA İNSANIN LPG’DEN FAYDALANMASINA ZEMİN HAZIRLAYACAK”

LPG piyasalarına ülke özelinde baktığımızda Türkiye şimdiye kadar dünyaya örnek oldu. Çünkü piyasalar kamu ve özel sektör olmak üzere LPG ve otogazda büyük bir iş birliği içerisinde. Bugün LPG en önemli yakıtlardan biri ve inovasyonla daha da kullanılabilir hale gelecek. Türkiye’deki vatandaşlar otogaz kullanarak daha temiz havadan faydalanıyor. Bu sebeple de sektördeki yatırımlar uzun vadeli stratejik bir tercih olacak ve LPG en iyi yakıt seçeneklerinden birisi olacaktır. Bugün yapacağımız tartışmalar umuyorum ki daha fazla insanın LPG’den faydalanmasına zemin hazırlayacak.

WLPGA Eski Başkanı Yağız Eyüboğlu

SEKTÖRÜMÜZÜN EN ÜST DÜZEY ÇATI KURULUŞU: WLPGA”

Dünya LPG Birliği’nin düzenlediği bu önemli etkinliğin İstanbul’da olmasından dolayı mutluluk duyduğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Zamanında bu konuda çok çaba sarf etmiş biri olarak benimle birlikte çaba sarf eden tüm arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Fakat en büyük teşekkürü bizden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Bakanlığımıza ve EPDK’ya etmek lazım.

“ÇEVRECİ OLMASI VE KOLAY ERİŞİLEBİRLİĞİ LPG TÜKETİMİNİ ARTIRIYOR”

Dünya LPG Birliği ile tanışıklığım yaklaşık 10 yıl öncesine gidiyor. Aygaz Genel Müdürü olduğum dönemde üye olduğum kurumda 8 yıl Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2 yıl da başkanlık görevlerini yürütme fırsatı buldum. Bu süre içerisinde kurumun geçirdiği evrimi yakından gözlemleme fırsatım oldu. 10 yıl öncesinin Dünya LPG Birliği yaklaşık 50 ülkenin temsil edildiği 100 civarında üyesi olan bir kurumken bugün 125 ülke 280 üyeye sahip bir kurum haline geldi. Neresinden bakarsanız bakın bu kurum dünya ölçeğinde çok önemli bir sivil toplum kuruluşu ve LPG açısından da sektörümüzün en üst düzey çatı kuruluşu olması açısından çok önemli bir yere sahiptir. Dünyada LPG’nin önemine baktığınızda 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 35 daha fazla LPG tüketildiğini görüyoruz ve bu oran giderek artıyor. Çünkü LPG, çevreci ve kolay erişilebilir özelliğiyle, alternatif yakıtlar arasında en önemli bileşen haline geldi.

Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay

DÜNYA ÜZERİNDE LPG’YE YÖNELİK KANUNU BULUNAN TEK ÜLKEYİZ”

Dünyada LPG artık önemli bir enerji ürünü olmuş ve her yıl artan tüketim miktarları ile de hak ettiği yere gitmeye devam etmektedir. Ben konuya Türkiye bazında bir tarihçe ile devam etmek istiyorum. Bildiğiniz üzere ülkemizde LPG sektörü 1960’ların başında oluşmaya başladı ve ilk olarak tüplü kullanım bu yıllarda gerçekleşti. Daha sonra 1970’lere geldiğimizde LPG’nin dökme sistemlerle endüstriyel kuruluşlarda kullanıldığını görmeye başladık ve bunun akabinde 1990’lı yılların ortasında da LPG otogaz olarak ülkemizde kullanılmaya başlandı. Otogazın ülkemizde LPG endüstrisi ile tanışmasının hemen ardından yakıt sektöründe yeni bir dönem açılmış oldu. Bu dönemle birlikte otogaz 2000’li yıllara kadar LPG pazarında büyüme trendiyle yerini alan en önemli yakıtlardan biri oldu. 2000’li yılların sonrasında ise pazarın kendi içindeki dinamiklerinin değişmesi sebebiyle tüplü ve dökme pazarındaki azalma otogaz pazarındaki büyüme ile telafi edilerek, ülkemiz bugünkü LPG pazarı konumuna geldi.

“OTOGAZ İLE YENİ BİR DÖNEM AÇILDI”

Türkiye’nin bugünkü pazar konumuna baktığımızda 100’e yakın oyuncunun bulunduğu yaklaşık 30 milyar TL’lik ekonomik büyüklüğü ile üreten, 100 bine yakın çalışanı ile istihdama katkı sağlayan bir endüstri haline geldiğini görüyoruz. LPG bugün dünyanın da en önemli pazarlarından biri haline geldi ve bu Türkiye için önemli bir başarı hikayesine dönüştü. Bu başarı tabii ki sadece pazar oyuncuları ile gerçekleşmedi bu anlamda özellikle tüm kamu otoritesine teşekkürü şahsım ve derneğim adına bir borç biliyorum. Gerek EPDK gerekse kanun yapıcı otorite bu dönemde çok önemli yasal düzenlemelere imza attı. Türkiye, dünya üzerinde sadece ve sadece LPG’ye yönelik kanunu bulunan tek ülke. Pazardaki bu gelişimi sağlayan etkenlerden biri olarak da şüphesiz ki bu kanunun yeri tartışılmaz. Bunun da asla unutulmaması gerekli. Önümüzdeki dönemde LPG pazarının sağlıklı büyümesi ve gelişmesinin devamında da bu kanunun konumunun korunması bizim kamu otoritesinden en büyük beklentimizdir. Bugünkü büyüklüğü ile Türkiye LPG pazarı dünyada 11. büyüklükte olmasının yanı sıra uygulamalar yönüyle de örnek bir pazar haline geldi. Dün başlayan toplantılarımızda sektöre ilişkin bilgi birikimlerimizi oyuncularla birbirimize paylaşmaya başladık Bugün de çeşitli oturumlarda bunlara devam edeceğiz. Toplantıların ardından da umuyorum ki bu sonuçlarla daha iyi gelişmeler yaşayacağız Son olarak değinmek istediğim konu şudur ki; bu sene bir ilki yaşayarak kutladığımız 7 Haziran Dünya LPG Günü’nü gelecek kuşaklara temiz çevre bırakılması hedefiyle kutlamaya ve farkındalığın arttırılmasına devam edeceğiz.

TOBB LPG Meclisi Başkanı ve WLPGA Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tezel

“LPG PAZARI DÜNYADA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”

Geride bıraktığımız 15 yıllık sürede LPG sektörü çok büyük değişim gösterdi. Türkiye için en büyük değişim, çok hızlı büyüyen ve bugün örnek olan otogaz sektöründe oldu. Sektörün önde gelen şirketlerini ve otoritelerini bir araya getiren bu organizasyonda 43 ülkeden 70 şirket ve 400’e yakın delege bulunuyor. LPG bildiğiniz gibi arz güvenliği, taşıma ve kullanım alanlarında sahip olduğu avantajlar nedeniyle hemen hemen tüm ülkelerde stratejik öneme sahip bir enerji kaynağı olarak büyümeye devam ediyor. Dünya LPG Birliği verilerine göre 2017’de ilk kez 300 milyon tonun üzerine çıkan LPG tüketiminin 2018’de 311 milyon tona çıkması beklenirken 2028 yılında ise bu rakamın 358 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu süreçte LPG üretiminin de talebin üzerinde kapasitesini koruması öngörülüyor.

“BÜYÜMEYE EVSEL TÜKETİM ÖNCÜLÜK EDECEK”

Dünyada LPG tüketimi içinde yüzde 44’lük paya sahip olan evsel tüketimin sektördeki ağırlığı devam ediyor. En büyük tüketicilere baktığımızda; 27 milyon ton ile Çin yer alıyor. Hindistan, ABD, Endonezya ve Japonya önde gelen diğer tüketicilerden. Bu da gösteriyor ki genel olarak bilinenin aksine LPG pazarı gelişmiş ülkelerde de büyüklüğünü koruyor. Avrupa’da da durum farklı değil. En büyük pazar İtalya’da. Gerekli yatırımların yapılması ve inisiyatiflerin alınması ile LPG’nin diğer bölgelerdeki evsel büyümesinin gerçekleşeceğinden kuşku yok. LPG, doğal gaz altyapısının bulunmadığı ve yatırımın oldukça maliyetli olduğu tüm noktalarda düşük yatırım maliyeti, taşıma ve depolama kolaylığı, kullanım alanlarındaki esneklik, çevre ve insan hayatına katkısı ile önemli bir seçenek olmaya devam edecek. Türkiye için de hala bu anlamda fırsatlar olduğunu biliyoruz. Bunu da gerçekleştirmek için sektör olarak tüm çabamızla çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde büyümeye evsel tüketim öncülük edecek.

“LPG’YE OLAN İLGİ DEVAM EDİYOR”

Özellikle ülkemizde LPG’nin kullanım alanı otogaz olacak. 2000’li yıllarda 14 milyon ton olan küresel otogaz tüketiminin 20 yıla yakın zamanda 27 milyon ton ile iki kat hacme ulaştığını görüyoruz. Otogaz bugün dünyada LPG tüketimi içinde yüzde 9’luk bir paya sahip. Dünya otogaz pazarında tüketimi etkileyen faktörleri, ekonomi, güvenlik ve erişilebilirlik olarak sıralayabiliriz. Birçok ülkede çevreci politikalar eşliğinde vergi avantajları ve teşvikler otogazın sağladığı ekonomiyi sürdürülebilir kılıyor.  Dünyada otomotiv üreticilerinin LPG’ye olan ilgisi devam ediyor. 2018 itibari ile dünyadaki farklı pazarlarda 150’ye yakın model aracın LPG’li olarak üretildiğini biliyoruz. Ülkemizde maalesef bu sayıya ulaşamıyoruz.

PETDER Başkanı Selim Şiper

“TÜRKİYE DÜNYADA BENZİNDEN DAHA FAZLA OTOGAZ LPG TÜKETİLEN TEK ÜLKE”

Bugünün benim özelimde iki tane çok büyük özelliği var. Birincisi, uzun yıllar Türkiye LPG Derneği’nin Başkanı olarak yer aldığım ve bugün de karşımızda akaryakıt ile madeni yağlar dağıtım ve üretim şirketlerinin oluşturmuş olduğu önde gelen derneklerden biri olan PETDER’in Başkanı olarak huzurunuzdayım. Bunun önemi şurada; benim bildiğim LPG tarihinde ilk kez benzin ve dizel ağırlıklı olarak temsil eden veya sıvı yakıtları temsil eden bir derneğin başkanının bu platformda yer almasıdır. Bu güzelliği biz Türkiye’deki LPG sektörünün gelişmesine borçluyuz. Bizim LPG sektörümüz, 2000’li yılların başlarında doğal gazın yaygınlaşması sebebiyle büyük tüketim azalmalarını göğüslemek zorunda kaldı. Fakat bu sektör kendi iç dinamikleri ile otogaz LPG’yi öyle bir noktaya getirdi ki bugün artık akaryakıtçılar bile otogazı reddedemez. Bugün Türkiye’de geleneksel biçimde sadece benzin, dizel, gaz yağı gibi sıvı yakıtların satıldığı akaryakıt istasyonları otogaz LPG ve elektriğin de yer aldığı bütüncül yakıt istasyonları haline gelmiş durumdadır. Bu durum dolayısıyla akaryakıtçıların da otogazı kucaklayıp, bunu işlerinin tamamlayıcı parçası olarak kabul etmeleri gerekmiştir.

“TÜRKİYE TOPLAMDA 3 MİLYON 300 BİN TON OTOGAZ TÜKETİYOR”

Bugün baktığınızda ülkemizde tüketilen toplam LPG’nin yüzde 79’u otomotiv yakıtı olarak kullanıyor. Türkiye dünyada benzinden daha fazla otogaz LPG tüketilen tek ülkedir. Türkiye’de benzinden çok LPG’li araç var ve benzinden daha çok LPG tüketiliyor. Bu noktaya gelene kadar LPG’ciler ve akaryakıtçılar arasında inanılmaz savaşlar yaşanmıştır ama artık bunları bir kenara bırakıp durumun akaryakıtçılar tarafından kabulü gerekmektedir. Bugün Türkiye, toplam 3 milyon 300 bin ton otogaz tüketiyor. Bunun yaklaşık olarak yüzde 77’si PETDER bünyesindeki veya PETDER bünyesinde olan ilintili şirketler tarafından tedarik edilmektedir. Dolayısıyla bu nedenle bile akaryakıtçıların otogaz LPG’yi artık ürün tamamlayıcı bir parça olarak kabul etmesi şarttır.

“BUGÜN BURADA OLMAMIZ BÜYÜK ANLAM TAŞIYOR”

Mutluluğumun ikinci sebebi ise biraz daha duygusal. Pek çoğunuzun hatırlayacağı üzere daha önce 2016 yılında gerçekleştirmek üzere olduğumuz bu zirvenin yerini hain terör saldırısı nedeniyle son anda değiştirmek zorunda kalmıştık. Dolayısıyla bugün burada olmamız bence her türlü terörün ve terörist faaliyetin lanetlenmesi anlamında da büyük anlam taşıyor. Bu nedenle burada olduğunuz için hepinize teşekkür ediyor, tüm katılımcılara başarılar diliyorum.