”En büyük LPG piyasalarından biriyiz”

7. Türkiye Enerji Zirvesi’nin dikkat çeken oturumları arasında olan “LPG Piyasasının Düzenleyici Kurumdan Beklentileri” oturumu tamamlandı.

Adana’da devam eden Türkiye Enerji Zirvesi’nin, LPG sektörünü yakından ilgilendiren oturumu “LPG Piyasasının Düzenleyici Kurumdan Beklentileri” sektörün önemli temsilcileriyle birlikte masaya yatırıldı. LPG piyasasının her yönüyle konuşulduğu oturumda sektör temsilcileri çözülmesini beklediği sorunları anlattı. LPG’nin dünyada her geçen gün daha da çok tercih edilen bir yakıt türü olduğunu söyleyen konuşmacılar, LPG’nin çevre bilinci açısından da tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’deki LPG piyasasının temsilcilerinden, EPDK LPG Dairesi Başkanı Yılmaz, MÜSLPGD Başkan Yardımcısı Ali Arslan, Anadolu LPG Derneği Başkanı Atalay Armutçu, TOBB LPG Meclisi Başkanı Gökhan Tezel, PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter ve Türkiye LPGD Başkanı Selim Şiper’in görüşlerini paylaştığı oturumda konuşmalar özetle şunları söyledi:
EPDK LPG Dairesi Başkanı Yılmaz Tamer: Dünyanın en büyük  LPG piyasalarından biriyiz. Otogaz kullanan araç sayımızla, istasyon sayılarımızla şuanda dünyada 1. Sırada olan bir sektördeyiz. LPG gerçekten Hem çevre dostu hem de bütçe dostudur. Hangi taraftan bakarsak bakalım, kullancılar açısından da kamu açısından da imkan olarak tartışılmaz bir piyasadır. Bu piyasadan sektörümüzün beklentilerini kapsamlı olarak değerlendireceğiz.
“TÜKETİCİYİ VE KAMUYU KORUYAN KONULARI GÜNDEME TAŞIDIK”
MÜSLPGD Başkan Yardımcısı Ali Arslan: Akaryakıt ve LPG sektörlerinin temsilcileri olarak, 5300 sayılı LPG kanunu çıktı. 2005 yılından bugüne kadar geçen kurum nezdinden yaptığımız temaslarda, temsil ettiğimiz kurumla ilgili bir ayrıcalık talebimiz olmadı. Gündeme getirdiğimiz tüm konular, kullanıcıları korumayı ve devleti gelir kaybına uğratan uygulamalara karşı çıkan konulardı. ETKB’nin ve EPDK’nın 5307 sayılı kanununun 17. Maddesinin değiştirilmesi konusunda gösterdikleri çaba için müteşekkiriz. Çevreye ve insana duyarlı bir sektör olarak bu konuyla ilgili yapılacak daha çok şeyin olduğunu düşünüyoruz. Kükürtün 30 ppm’e hatta daha aşağı çekilmesine ülke olarak ciddi destek vermemiz gerekmektedir. 17. Maddenin uygulanmasında gösterilen ısrar diğer maddelerde gösterilmemektedir. Sektörde layıkıyla faaliyet göstermek, denetimleri gerçekleştirmek en başta kuruma daha sonra bize düşmektedir. Aynı ürün için iki ayrı ÖTV uygulamasıyla oluşan durumu, daha önce de yaşadık. Kurulun yayınladığı sektör raporları sonucunda devleti gelir kaybına uğratacak uygulamalara karşı mücadele başlattık. 11 yıllık beraberliğimizde defalarca bir araya geldik. Çözüm bekleyen önemli sorunlarımız var. Yaşayan her sektörde benzer sorunlar yaşanacaktır.
“EPDK’YA BAĞLANMA KONUSUNDA İSTEKLİ DAVRANDIK”
Anadolu LPG Derneği Başkanı Atalay Armutçu:  Diğer piyasaların aksine LPG’de tekelleşme yoktu. Rekabetten söz edebiliyorduk. Ancak EPDKya bağlanma konusunda istekli davrandık. 2005 yılında da düzenleme kapsamına girdik. Tesis sayısına göre alınması gereken lisans bedeli, 20 tesis ile 1 tesis ayırt edilmeyerek alındı. Anadolu şirketlerinin bugüne kadar aldığı cezaların çok düşük bir oranı kurum lehine onaylanmıştır. Sadece hukuk ve adalet istiyoruz. Düzenleme ve denetim yaparken hukuk gözetilsin istiyoruz. Kamu kurumları keyfi davranamaz. Lisans iptallerinin soruşturma sonucuna göre karara bağlanacağı hükmü yıllarca uygulanmadı. Kararlar kesinleşmeden lisans iptalleri oldu. İptal edilen lisansın yerine alınan bedelin iadesini istedik. Ancak uygulanmadı, lisans bedelleri ödenmedi. LPG dairesinin istediği sigorta poliçesini, tazminat talep etmeyeceğimize dair protokol imzalayarak alıyoruz. Regülasyon maliyetleri şimdiden masaya yatırılmalıdır. Gelişmiş ülkelerde istasyonlarda pompacı dahi bulunmazken, biz istasyonları bulunması gereken sorumlu müdürün mühendis olması zorunluluğu getiriyoruz.
“LPG TÜKETİMİ DÜNYADA BÜYÜDÜ”
TOBB LPG Meclisi Başkanı Gökhan Tezel: Dünyadaki LPG tüketimi 2015’te yıllık yüzde 3.7 büyüyerek 285 milyon tona ulaştı. Dünya iklim konferansında ve çevre eylem planlarında LPG’nin yakın gelcekte daha fazla önem kazanacağı ifade edildi. Bu kapsamda LPG’nin çevreci özelliğiyle dünyada ön plana çıkacağı önemli bir beklenti. Son 15 yılda daralan tüpgaz sektöründe, geride bıraktığımız yıl bir daralma yaşamadık. Suriyeden gelenlerinde bunda etkisi oldu. Bu sene de tüpgazın geçen seneki seviyelerine yakın olduğunu görüyoruz. 2015 yılında Pazar çok hızlı büyüdü. Bunun temel sebebi ürün fiyatlarının çok düşük olmasıydı. Bu sayede 2015 yılında 3 milyon tonun üzerinde LPG satışı oldu. Kur etkisiyle son dönemde fiyatların arttığını görüyoruz. Almanya’da yüzde 43 oranında LPG’den vergi alırken Türkiye’de ise bu rakam yüzde 58. Bir çok ülke LPG’ye ciddi teşvikler veriyor, bazı ülkeler otogazlı araçlar teşvik ediliyor. Biz de  fabrikada LPG’li araç üretiyoruz ancak Avrupa’ya gidiyor. Çünkü bu aracı Türkiye’de satın alırsanız ek ÖTV ödüyorsunuz. EPDK ve Maliye Bakanlığı koordinasyonu ile buna benzer sorunların çözüleceğine eminiz.
“ERKEN UYARI MEKANİZMASI ÇALIŞMALI”
PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter: Kaçak kayıt dışı faaliyetlerin çok büyük ölçüde önlenmesi, sektöre büyüme olarak yansıdı. Ulusal Stok Komitesi sektörle işbirliği içerisinde daha aktif çalışmalıdır. Zorunlu ulusal stok yükümlülüğünün yerine getirilmesinde ürünler arası tahvil mümkün olmalıdır. Ön uyarı mekanizmasının çalıştırılmasını istiyoruz. Enerjinin diğer alanlarında var bu durum. Belki her şeyi düzeltmeyecektir ama düzeltilebilecek cezalarda bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Kamuya ve sektöre ciddi bir zarar vermeyecektir. Tüm akaryakıt ürünlerinde ÖTV çok yüksek. Son düzenlemeyle ÖTV ‘deki farklılıklarının arası daha da açıldı. Bu farklılıklar segmentler arası geçişe yol açıyor.
“LPG’NİN YAŞANILABİLİR BİR DÜNYAYA KATKILARI VAR”
Türkiye LPGD Başkanı Selim Şiper: Sektörümüz gittikçe otomotiv yakıtı şekline dönüşüyor. Ancak tüm diğer enerji segmentlerinden farkımız var. Kökenimiz tüplü ve dökmeye dayanıyor. Bizler birebir cismen vatandaşla muhatap olan bir sektörüz. Bayiler aracılığıyla insanlara temas ediyoruz. LPG sektörünün EPDK’dan beklentileri konusunda, düzenleyeici kurumdan tek beklentimiz var. 2005 yılından bugüne kadarki karşılıklı medeniyet çerçevesi içindeki çalışmalarımızın devamı tek ve ana beklentimizdir. Maalesef kamunun diğer kurumlarından aynı ilgiyi desteği göremedik. Özel sektör ve EPDK LPG Dairesi, diğer devlet kurumları tarafından olumsuz bir noktaya geldik. 34 milyon tonluk otogaz tüketimi Türkiye’ye önemli kazanımlar getirdi. Karbondioksit salınımında 15 milyon ton gibi bir tasarruf elde ettik. Azotoksit salınımında 15 bin 500 ton azalma görüldü. Bu rakamlar oldukça yüksek rakamlardır. Otogazın ekonomiye, tüketiciye ciddi katkıları var ancak bir o kadarda çevreye ve daha yaşanılabilir bir dünyaya katkıları var.