10 kW altı Çatı GES’lere EDAŞ müjdesi

Güneş enerjisinde 10kW ve Altı Çatı ve Cephe Uygulamalı Güneş Elektrik Üretim Tesisleri’nin kurulumunun kolaylaştırılması için sektörün uzun süredir beklediği kolaylaştırıcı mevzuat değişikliği TEDAŞ tarafından yayınlandı.

BAŞVURULAR EDAŞ’LARA YAPILABİLECEK

TEDAŞ tarafından yapılan kolaylaştırıcı düzenleme ile birlikte apartmanlarda bulunanlar dahil olmak üzere, konutların çatı veya cephelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılması için başvurular artık tercihe göre, TEDAŞ’a ya da bölgedeki EDAŞ’a yapılabilecek.

GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜ KARARDAN MEMNUN

Çatı ve cephe uygulamalı mikro ölçekli lisanssız güneş enerji santralleriyle ilgili olarak TEDAŞ’ın hazırladığı Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Kapsamında 10kW ve Altı Çatı ve Cephe Uygulamalı Güneş Elektrik Üretim Tesisleri İçin Tip Proje’yi yayınladığını belirten GÜNDER Başkanı Kaleli, “Son yaşanan sevindirici gelişme ile 10 kWh ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunda TEDAŞ’ın proje onayı ve kabul işlemlerindeki yetkisi, bölgelerdeki elektrik dağıtım şirketleri olan EDAŞ’lara da verildi” dedi.

Haberin tamamı…

GÜNEŞTE 10 kW ALTI SİSTEMLERE EDAŞ MÜJDESİ

Güneş enerjisinde 10kW ve Altı Çatı ve Cephe Uygulamalı Güneş Elektrik Üretim Tesisleri’nin kuruluşunun kolaylaştırılması için sektörün uzun süredir beklediği kolaylaştırıcı mevzuat değişikliği TEDAŞ tarafından yayınlandı.

Yapılan değişiklikle birlikte 10 kWh ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunda TEDAŞ’ın proje onayı ve kabul işlemlerindeki yetkisi, bölgelerdeki elektrik dağıtım şirketleri olan EDAŞ’lara da verildi.
Konuyla ilgili olarak Green Power’a özel değerlendirmelerde bulunan GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, “Ülkemizde hane halkı için çatı üstü ve cephe güneş sistemleri kurulumuna yönelik mevzuatın geliştirilmesi ile birlikte, güneş enerjisinden elektrik üretiminde önemli adımlar atıldı. Konutlarda uygulamanın önünü açacak en büyük etkenlerden olan mahsuplaşma süresi, proje başvuru ve onay aşamalarındaki maliyet ve tüm bu sürenin uzunluğu için gereken düzenlemeler hızlı bir şekilde hayata geçirilmeye devam ediyor” dedi.
TEDAŞ’ın kısa süre önce çatı ve cephe uygulamalı mikro ölçekli lisanssız güneş enerji santralleriyle ilgili olarak hazırlanan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Kapsamında 10kW ve Altı Çatı ve Cephe Uygulamalı Güneş Elektrik Üretim Tesisleri İçin Tip Proje’yi yayınladığını belirten Kaleli, “Son yaşanan sevindirici gelişme ile 10 kWh ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunda TEDAŞ’ın proje onayı ve kabul işlemlerindeki yetkisi, bölgelerdeki elektrik dağıtım şirketleri olan EDAŞ’lara da verildi. Apartmanlarda bulunanlar dahil olmak üzere, konutların çatı veya cephelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılması için başvurular artık tercihe göre, TEDAŞ’a ya da bölgedeki EDAŞ’a yapılabilecek. 0-10 kW çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunun kolaylaştırılması hedefi ile yapılan bu mevzuat değişikliği, yenilenebilir enerji kaynaklarından en ucuz, en kolay uygulanabilen ve en yaygın olan güneş enerjisinin, ülkemiz enerjisi için çözüm olma hedefini güçlendiren bir gelişmedir” değerlendirmesinde bulundu.

ÇATI VE CEPHE UYGULAMALARINA AYLIK MAHSUPLAŞMA

Yeni yapılacak çatı ve cephe GES uygulamalarının tamamen öz tüketim amaçlı hale getirilebilmesi için mevcut durumda saatlik bazda yapılan mahsuplaşmanın aylık bazda yapılabilmesi için de taslak çalışmaların tamamlandı ve kısa süre içerisinde bu güzel haberin de açıklanması beklediklerini söyleyen GÜNDER Başkanı Kaleli sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahsuplaşma süresinin aylık olarak belirlenmesi ile üretilen fazla elektriğin şebekeye verilmesi, ihtiyaç halinde şebekeden bu elektriğin çekilerek kullanılması ve bu alışverişin aylık bazda hesaplanması, maliyeti düşürücü etkisinin yanında uygulamayı etkin ve verimli kılacak önemli bir gelişmedir. Güneş enerji sektörünün önünü açan bu mevzuat düzenlemeleri ile birlikte, görev bir kez daha sektörün temsilcisi olan bizlere düşüyor. Geçtiğimiz yıl değerlerine baktığımızda, 2017 yılında toplam elektrik kurulu gücümüz 6.703 MW artarak, 2017 yılı sonunda 85.200 MW’a ulaştı. 2017 yılı sonunda kurulu gücümüzün yüzde 32’,si hidrolik enerji, yüzde 27,2’si doğal gaz, yüzde 21,9’u kömür, yüzde 7,6’sı rüzgâr, yüzde 4’ü güneş, yüzde 1,2’si jeotermal ve yüzde 5,9’u ise diğer kaynaklardan oluştu. Toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 45’i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı ve yenilenebilir enerjide yaygınlaşması gereken rüzgar, güneş ve jeotermalin toplam oranı ise henüz oranı yüzde 15’in altındadır. Tam da bu nedenle, güneş enerjisinin yerelden gelişerek tüm ülkeye kamu kurumlarına yerel yönetimlere, okullara yayılması artan oranda bir değere sahiptir” dedi.