Yarım asırlık gurur

Sibel ACAR/ ANKARA

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ‘Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Semineri’ Ankara’da gerçekleştirildi. Seminere, bölümün 1968 yılında verdiği ilk mezunları katıldı.

Petrol mühendisliğinin dünü, bugünü ve yarınının konuşulduğu seminerde bölüm başkanı Prof. Dr. Serhat Akın konuşmasına, fakültenin tarihçesi hakkında bilgi vererek başladı. Düzenlenen bu etkinliğin gurur tablosu olduğunu ve fakültenin başarılı işlere imza attığını söyleyen Akın; “Petrolün biteceği hep konuşuluyor. Ben öğrenciyken de bu konu konuşuluyordu. Fakat bugün hala bitmedi ve biz gördüğünüz gibi eğitim vermeye devam ediyoruz. Herkese geldiği için çok teşekkür ederim. Bugün bu salonda toplanan herkes gurur tablosunda yerini almıştır” dedi.

DUAYEN OKANDAN’DAN 35 YIL SUNUMU

ODTÜ’nün ilk mezunlarından olan Prof. Dr. Ender Okandan toplantıda ‘Petrol ve Doğal gaz Mühendisliği’nin 35 yılına şahit etmek’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Okandan; “Çok eskiden beri tanıdığım öğrenci ve arkadaşlarımla burada olmaktan dolayı çok memnunum. Bölüme katkısını sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Onların katkısıyla bugün buradayız” diyerek duygularını dile getirdi.

 

“TÜRKİYE’NİN KAPASİTE HEDEFİ TOPLAM TÜKETİMİNİN YÜZDE 20’Sİ OLMALIDIR”

 

İTÜ’den Prof. Dr. Abdurrahman Satman enerji kaynaklarını değerlendirdiği bir konuşma gerçekleştirdi. Satman konuyla ilgili; “Türkiye’de birincil enerji kaynakları tüketiminde ve üretiminde tüketilen kaynaklar sıralamasında doğalgaz 1’inci, petrol 2.ve jeotermal 5. sıradadır. Üretilen kaynaklar sıralamasında ise jeotermal  3’üncü, petrol 5. ve doğalgaz 8. sıradadır. Türkiye’de jeotermal enerji 1100 MW kurulu güç kapasitesiyle dünyada 4. sırada olup, kurulu güç kapasitesini en hızlı geliştiren ülkedir. Türkiye’de petrol ve doğalgazın yeterince araştırılmadığını düşünüyorum. Türkiye’nin kapasite hedefi toplam tüketiminin yüzde 20’si olan yaklaşık 10 milyar sm3’e ulaştırılması olmalıdır” diye konuştu.