‘Türkiye’de enerji devrimi gerçekleşmeli’

The Bosphorus Energy Club ve PwC Türkiye, İstanbul Swissotel’de basın toplantısı düzenledi. The Bosphorus Energy Club(BEC) Başkanı Mehmet Öğütçü, 2018 dahil olmak üzere 2020’ye kadar yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var diyerek, Türkiye’nin enerji devrimini gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Düzenlenen basın toplantısında Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü,  Bosphorus Enerji Club Kurucu Üyesi ve PwC Türkiye Enerji Lideri Murat Çolakoğlu, A. Mohamed Althani hazır bulundu.

Enerji sektörünün yüzde 35’i kadınlardan oluşuyor

Yapılan istatistiklere göre özel enerji şirketlerinin dünya çapındaki iş gücünün sadece yüzde 35’inin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken Öğütçü, en iyi 200 enerji şirketinin yönetim kurullarında bulunan kadın oranı yüzde 16 iken şirketlerin sadece yüzde 7’sinde kadınlar yüzde 25 oranında temsil ediliyor diyerek, petrol ve doğalgaz sektöründe ise maalesef kadın rol modeller bulunmadığının da altını çizdi.

Dünyada kadının enerjideki yeri bu durumdayken, Türkiye’de daha da vahim olduğunu söyleyen Öğütçü, “Biz bu durumu iyileştirmek için The Bosphorus Energy Club olarak bir çalışma başlattık. İş dünyasına ve hükümet liderlerimize çağrıda bulunarak Boğaziçi Kadınının Enerjideki Rolünü Güçlendirme Bildirisi’ni yayımladık” şeklinde konuştu.

Kadınların enerji sektöründeki ayrımcılıklarla nasıl baş edebileceklerini sektörde bulunan kadınların deneyim ve somut çözüm örnekleriyle anlatmayı hedeflediklerini belirten Murat Çolakoğlu, “Sektörün  yeni bakış açılarına ihtiyacı olduğu  bu dönemde kadınlara karşı ayrımcılığa son verilmelidir” dedi.

 

“Enerji, ekonomi ve dış politikada baskı olarak kullanılmamalı”

Enerji’de dışa bağımlılığı düşürmek için yerli kaynakların kullanımında yüzde 30’lardan 50’lere çıkıldığını belirten Mehmet Öğütçü, “Enerjide tam bağımsızlık mümkün olmasa bile ekonomi ve dış politikada baskı olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir” dedi. Öğütçü sözlerine şunları ekledi:

“Küresel eğilimlerin yansıması olarak Türkiye’de 2016’da devreye giren yeni kapasitenin yüzde 55’ini 2017’de yüzde 64’ünü yenilenebilir kaynaklar oluşturuyor. Günümüzde rüzgar enerjisi, ülkemiz kurulu gücünün yüzde 8’ini, elektrik üretimimizin de yüzde 6’dan fazlasını karşılıyor. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) 2020’de sona erdiğinde yenilenmemeli daha rekabetçi bir Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanı (YEKA)çerçevesinde süreç devam etmelidir. Yerli ve yenilenebilir altyapıyı geliştirirken her yakıttan, güneşten rüzgara, jeotermale, hidroya, kömürden  nükleer enerji kaynaklarına ve doğalgaza kadar azami düzeyde yararlanası gerekiyor.”

Dünya enerjide dönüşüm sürecine girdi

Enerjide kıtlıktan bolluk dönemine girildiğini vurgulayan Öğütçü,  “Elektrik ve İş dünyası ,silahlı kuvvetler, geleceğe daha iyi  hazırlanıyorlar. Enerji sektörünün büyük sorunlarından bir de yatırım sorunu. Yabancı yatırımcılar güven arıyor. 2018 yılı dahil olmak üzere 2020’ye kadar enerji sektöründe yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Jeopolitik riskler kapıda

BEC Başkanı Öğütçü’ “Körfez’de Suudi İran çekişmesi, Irak ve Suriye’deki çatışmalar, Kuzey Kore’nin nükleer çılgınlık potansiyelinin hala gündemde Rusya’nın yeni yaptırımlar yüzünden daha sert politikalar benimsemesi 2008’de yaşanan finansal çöküşün 2018’ de de aynı sonuçları yaratmasından kokuyoruz” dedi.