TÜRKAKIM’DA KARA GÖRÜNDÜ

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin Türkiye’deki kara kesimi ve alım terminali inşaatı için proje takvimi kesinleşti. Türk basınında ilk kez Gas&Power’a konuşan South Stream Transport TürkAkım Sözcüsü Sander van Rootselaar kara kesimi ve alım terminali inşaatı için ilk kazmanın 2018’in ilk çeyreği içinde vurulacağını söyledi.

300 KM BORU DÖŞENDİ

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı’nın Karadeniz’in altında yapımına devam edilen iki hattında toplam 300 kilometrelik borunun döşenme işlemi tamamlandı. Rusya’nın Anapa kenti yakınlarında yer alan kıyı terminalinin yapımı devam ederken boru hattının Karadeniz’in derin sularında döşenecek bölümünün inşaat çalışmalarını ise Allseas’e ait olan Pioneering Spirit gemisi gerçekleştirecek.

İLK HATTI BOTAŞ YAPACAK

Rootselaar, “Proje şirketi olarak biz açık deniz boru hattı ile hattın ulaşacağı alım terminalinin yapımını üstleniyoruz. Karadaki hatlardan ilki Türkiye doğal
gaz şebekesine bağlanacak. Bu hattın inşaatı BOTAŞ tarafından yürütülecek. Güney ve Güneydoğu Avrupa’ya yönelik olan ikinci hattın inşaatı ise BOTAŞ-Gazprom ortaklığında gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Haberin Tamamı…

TürkAkım’da ilk kazma 2018 ilk çeyrek’te
TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin Türkiye’deki kara kesimi ve alım terminali inşaatı için proje takvimi kesinleşti.
Türk basınında ilk kez Gas&Power’a konuşan South Stream Transport Türk Akım Sözcüsü Sander van Rootselaar kara kesimi ve alım terminali inşaatı için ilk kazmanın 2018’in ilk çeyreği içinde vurulacağını söyledi.
Rus doğal gazını Karadeniz’in altından Türkiye’ye ulaştıracak ve toplam 31.5 milyar metreküp/yıl kapasiteli 2 ayrı hattan oluşacak TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin Türkiye’deki kara kesimi ve alım terminali inşaatı için proje takvimi kesinleşti. Türk basını nda ilk kez Gas&Power’a konuşan South Stream Transport TürkAkım Sözcüsü Sander van Rootselaar kara kesimi ve alım terminali inşaatı için ilk kazmanın 2018’in ilk çeyreği içinde vurulacağını söyledi.
Rusya ile Türkiye arasında doğrudan bir boru hattı bağlantısı oluşturarak, Türkiye ile güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir enerji arzı sağlayacak olan TürkAkım Boru Hattı Projesiyle ilgili son gelişmeleri Gas&Power’a değerlendiren South Stream Transport TürkAkım Sözcüsü Sander van Rootselaar önemli açıklamalarda bulundu.

HER 2 HATTIN DENİZ KESİMİNDE 300 KM BORU DÖŞENDİ

Rootselaar, Karadeniz’de yapımına devam ettikleri iki boru hattında toplam 300 kilometre yol kat ettiklerini ve Rusya’nın Anapa kenti yakınlarında yer alan kıyı tesisinin yapımın sürdüğünü söyledi.

ETÜT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI İLK KAZMA 2018’İN İLK ÇEYREĞİNDE

Türkiye’de gerekli etütler gerçekleştirildiğinin ve halen gerekli izinlerin alınma aşamasında olduğunu söyleyen Rootselaar, “Karadaki inşaatın hazırlıkları, gerekli izinlerin alınmasını müteakiben başlayacak. İnşaatın 2018’in ilk çeyreğinde başlaması planlanıyor” dedi.

BORU HATLARININ SIĞ SU KESİMİ İNŞAATI BİTTİ

İkinci boru hattının sığ sularda yer alacak kısmı Allseas şirketine ait Audacia gemisi tarafından döşendiğini belirten Rootselaar, “Karadeniz’in derin sularında boru hattı yapımını yine Allseas’e ait olan Pioneering Spirit gemisi gerçekleştirecek” diye konuştu.

DENİZ KESİMİ İNŞAAT’ININ TÜRKİYE’NİN MEB’İNDE KALAN KISMI İÇİN HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

Rootselaar, Boru Hattının Türkiye’nin MEB’inde kalan bölümündeki inşaat çalışmalarıyla ilgili soruya ise, “Boru hatları henüz Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesine geçiş yapmadı. Bu aşamada Türkiye’de sadece hazırlıklar yapılıyor. Karada doğalgaz alım terminali inşaatının 2018’in ilk çeyreğinde başlaması planlanıyor. Hedefimiz, TürkAkım’dan Türkiye’ye doğalgaz aktarımının 2019 sonunda başlamasını sağlamak” cevabını verdi.

KARA KESİMİNDE İLK HATTI BOTAŞ, İKİNCİ HATTI BOTAŞ-GAZPROM ORTAKLIĞI İNŞA EDECEK

Boru Hattının inşaatıyla ilgili Türkiye sınırlarında kalan kara kesiminde inşaatın kim tarafından yapılacağı konusuyla ilgili soruya ise Rootselaar, “Proje şirketi olarak biz açık deniz boru hattı ile hattın ulaşacağı alım terminalinin yapımını üstleniyoruz. Karadaki hatlardan ilki Türkiye doğalgaz şebekesine bağlanacak. Bu hattın inşaatı BOTAŞ tarafından yürütülecek. Güney ve Güneydoğu Avrupa’ya yönelik olan ikinci hattın inşaatı ise BOTAŞ-Gazprom ortaklığında gerçekleştirilecek” yanıtını verdi.

TÜRKİYE’NİN TRANSİT ÜLKELERE BAĞIMLILIĞI AZALACAK

Türkiye’nin bu projeyle birlikte transit ülkelere olan bağımlılığının kalkacağını söyleyen Rootselaar, “Enerji arz güvenliğinin özünde birkaç önemli unsur bulunuyor. Birincisi Türkiye, mevcut Batı Hattı kapsamında doğalgazı Rusya’dan en son alan ülkeyken, TürkAkım ile beraber yeni güzergahın ilk durağı, yani doğalgazı ilk alan ülke olacak. Bu sayede transit ülkelere bağımlılığı azalacak. İkincisi, TürkAkım Türkiye’nin doğalgaz tedarik güzergahlarını çeşitlendirecek. TürkAkım ayrıca Türkiye’nin önemli bir doğalgaz geçiş ülkesi olması sebebiyle stratejik konumunu güçlendirecek. Doğalgaz, Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine Türkiye’den geçerek gidecek. ” şeklinde konuştu.

TÜRKAKIM’IN İNŞAATI EKONOMİ VE İSTİHDAM AÇISINDAN OLUMLU ETKİ YARATACAK

TürkAkım’ının inşaat süreci de önemli ekonomik kazanımlar sağladığının altını çizen Rootselaar, “Türk Akımındaki yatırımlarının büyük kısmı, Gazprom’un iştiraki olan South Stream Transport adlı yabancı şirket tarafından yapılıyor. Bu yabancı yatırımlar Türkiye’de ekonomi ve istihdam açısından olumlu etki yaratacak. Karadaki hatlar için BOTAŞ ve BOTAŞ-Gazprom ortak girişimi de kayda değer yatırımlara imza atacak” dedi.

HATTIN KARA KESİMİ İNŞAATI İÇİN YÜKLENİCİLER GAZPROM-BOTAŞ ORTAKLIĞINCA BELİRLENECEK

Boru hattının kara kesimi inşaatında Türk şirketlerinin yer alıp almayacağını yönündeki soruya ise, “Süreçte Türk şirketlerin de yer alması bekleniyor ancak bu aşamada net bir öngörüde bulunmak çok mümkün değil” yanıtını veren Rootselaar, “Alım terminali yapımında ana yüklenicimiz Petrofac şirketi. Projenin kara kesiminde rol alacak yükleniciler ise Gazprom-BOTAŞ ortaklığınca belirlenecek” diye konuştu.

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı halihazırda Avrupa’da inşa edilmekte olan en büyük enerji projelerinden birisi. Karadeniz altından 2 kilometreyi aşan derinliklerden geçerek Türkiye, Güneydoğu ve Güney Avrupa’ya gaz sağlayacak proje, teknik açıdan çığır açıcı nitelikte olmasının yanı sıra, bölgenin enerji güvenliğine de son derece önemli bir katkıda bulunacak.
TürkAkım Boru Hattının açık deniz kesimi, merkezi Hollanda’nın Amsterdam kentinde bulunan ve %100 Gazprom iştiraki olan South Stream Transport B.V. şirketi tarafından tasarlanıp inşa ediliyor. Boru hattının deniz kesimi, Karadeniz altından ilerleyecek ve 900 kilometreyi aşkın uzunluktaki iki paralel boru hattından oluşuyor. Türk Akımı açık deniz boru hattı 32 inçlik (81 cm) çapıyla deniz altında azami 2200 metre derinliklerde inşa edilecek çapı en geniş boru hattı olacak. Yüksek basınçla çalışacak iki hat, toplamda yıllık 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktarım kapasitesine sahip olacak. Bu doğal gaz hacminin yarısı Türkiye pazarına, diğer yarısı ise Güneydoğu ve Güney Avrupa’ya arz edilecek. Açık deniz boru hatları, Rusya kıyısındaki Anapa kenti civarından başlayıp, İstanbul’a yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy’de Türkiye kıyısına çıkacak.
Karada inşa edilecek boru hatlarından Lüleburgaz’da Türkiye iletim ağına bağlanacak olan birinci hat, BOTAS tarafından inşa edilecek. Yine karadan Türkiye-Yunanistan sınırına doğru ilerleyecek ikinci hat ise, Gazprom ve BOTAS ortaklığında inşa edilecek.