‘Sektörel sorumluluğumuz önümüzdeki dönemde daha da artacak’

Doğalgaz sektörünün okulu olarak kabul edilen İGDAŞ’ın Genel Müdürü Mehmet Çevik ile 2-3 Kasım
tarihlerinde düzenlenecek olan INGAS organizasyonunu ve İGDAŞ’ın yürüttüğü çalışmaları konuştuk.

İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet çevik ile gerçekleştirdiğimiz röportajda İGDAŞ’ın faaliyetlerini, yeni yatırımlarını, INGAS etkinliğini, Türkiye doğal gaz piyasasında yürütülen çalışmaları konuştuk. 2018 sonuna kadar 81 ilin tamamının doğalgaza kavuşacağını ifade eden Çevik; “Bugün Türkiye genelinde 40 milyonu bulan doğalgazla ısınan nüfus 50 milyona ulaşacak. Biliyorsunuz; İGDAŞ, sektörün okulu olarak kabul ediliyor. Bu açıdan baktığınızda sektörel sorumluluk ve görevlerimizin önümüzdeki dönemde daha artacağını görüyoruz. İGDAŞ ailesi olarak tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte buna hazırız” dedi.

Ülkemiz enerji alanında önemli adımlar atıyor. Hükümetin açıkladığı ‘enerjide merkez ülke’ stratejisine bağlı olarak uluslararası ölçekte büyük yatırımlar hayata geçiriliyor. Doğalgaz dağıtım sektörünün en önemli şirketi olan İGDAŞ, bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyor?

Öncelikle enerji sektörünün ülke ekonomisi için önemini ve değerini vurgulayarak söze başlamak istiyorum. Enerji sektörü, bugün olduğu gibi gelecekte de ülke ekonomilerinin gelişiminde belirleyici rol oynamaya devam edecek. Hatta bu rol daha da etkili hale gelecek. Bu nedenle de Hükümetimizin enerji sektörünün gelişimine gösterdiği hassasiyet ve desteği çok değerli buluyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın eş zamanlı yürüttüğü birçok projeyle vücut bulan ‘enerjide merkez ülke’ stratejisine sektördeki her kurum ve kuruluşun sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Bir yanda dev enerji yatırımları sürerken diğer yanda da uluslararası ölçekte önemli buluşmalar art arda gerçekleşiyor. INGAS da bunlar arasında yerini alarak bizleri gururlandırıyor. Biliyorsunuz, Temmuz ayında 22’nci Dünya Petrol Kongresi, Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde gerçekleşti. 10-11 Ekim tarihlerinde Türkiye Enerji Zirvesi, Antalya’da sekizinci kez buluşuyor. Çok az kaldı, önümüzdeki ay da İGDAŞ olarak bizim sektöre en önemli katkılarımızdan biri olan INGAS’ı yedinci kez düzenliyoruz. 2-3 Kasım tarihlerinde, dünyanın dört bir yanından doğalgaz sektörün önemli temsilcilerini İstanbul’da bir araya getireceğiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumumuz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, birçok kurum ve kuruluşun destekleri ile gerçekleştirdiğimiz INGAS, her seferinde olduğu gibi bu yıl da sektörümüze büyük katkı sağlayacak. Sektörümüzün geleceğine ışık tutacak. Bütün bunların yanı sıra, daha üst katmanda da Türkiye’nin ‘enerjide merkez ülke’ stratejisine hizmet ederek İGDAŞ’ın bu alandaki sorumluğunun bir kısmını yerine getirmemizi sağlayacak.

“DOĞALGAZLA ISINAN NÜFUS 50 MİLYONA ULAŞACAK”

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Enerji sektörünün ekonomi içindeki yerine ve her geçen gün artan önemine değinmiştim. Son olarak da özellikle doğalgazın bu sektör içinde artan önemini vurgulamak istiyorum. Önce küresel ölçekte enerji sektörü üzerine yapılan incelemelere, analizlere ve değerlendirmelere bakalım. Genel görüş; nasıl 19’uncu yüzyıl kömürün ve 20’nci yüzyıl da petrolün yükseldiği devirler olduysa 21’inci yüzyılda da yükselen enerji kaynağı doğalgaz olacak. Doğalgazın en temiz fosil yakıt olması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması için zamana duyulan ihtiyacın bu noktada belirleyici olduğunu düşünüyorum. Bu genel durumun yanı sıra ülkemizde de doğalgaz kullanımının hızla artacağını biliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının açıkladığı hedefe göre; 2018 sonuna kadar 81 ilimizin tamamı da doğalgaza kavuşacak. Bugün Türkiye genelinde 40 milyonu bulan doğalgazla ısınan nüfus 50 milyona ulaşacak.Biliyorsunuz; İGDAŞ, sektörün okulu olarak kabul ediliyor. Bu açıdan baktığınızda sektörel sorumluluk ve görevlerimizin önümüzdeki dönemde daha artacağını görüyoruz. İGDAŞ ailesi olarak tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte buna hazırız.

“YİRMİ FARKLI ÜLKEDEN KATILIM BEKLİYORUZ”

Kongreye nasıl bir katılım bekliyorsunuz? Fikirlerini dinleyebileceğimiz konuşmacılar kimler olacak?

INGAS 2017’ye Ürdün, Suudi Arabistan, Umman, İran, Irak, Rusya, Çin, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Nijerya, İngiltere, ABD, Almanya, İtalya ve Hindistan’ın aralarında bulunduğu yirmi farklı ülkeden katılım bekliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın da katılımını beklediğimiz INGAS 2017’nin kongre ayağına ise görüş ve düşünceleriyle sektöre küresel ölçekte yön veren konuşmacılar damga vuracak.

Konuşmacılar arasında öne çıkan isimleri şöyle sıralayabilirim:

• Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Saroviç,
• Ürdün Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Genel Sekreteri Amani Al Azzam,
• Arap Ülkeleri Ticaret Odası Başkanı Nael Raja Al Kabarati,
• Uluslararası Gaz Birliği Başkanı David Carrol,
• Ürdün Ulusal Elektrik Şirketi Genel Sekreteri Ahmad Al-Zubi,
• SVB Uluslararası Enerji Başkanı Sara Vakhshouri,
• Avrupa Gaz Araştırmaları Merkezi Başkanı Isabella Moretti,
• Hindistan Akıllı Şebekeler Forumu ve Global Akıllı Şebekeler Federasyonu Başkanı Reji Kumar Pillai,
• Indrapastha Gas Limited (IGL) Ölçüm İşleri Başkanı Sushil Kumar,
Ayrıca ülkemizden de sektörün önemli isimleri bizleri onurlandıracak. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan kongrede konuşmacı olacaklar.

‘INGAS’I BU YIL, DOĞALGAZIN GELECEĞİNE KÖPRÜ ANA TEMASIYLA DÜZENLEYECEĞİZ’

Bu yıl INGAS’ın ana teması ne olacak ve hangi konular ele alınacak?

Dünyada doğalgaz sektörünün en saygın organizasyonlarından biri olarak kabul gören INGAS, sektörün önemli kurum ve kişilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarını da buluşturacak. Doğalgazla ilgili Türkiye’nin tek kongre ve fuarı olan INGAS’ı bu yıl, ‘Doğalgazın Geleceğine Köprü’ ana temasıyla düzenleyeceğiz. INGAS, her zaman olduğu gibi bilgi ve deneyimin yanı sıra en yeni fikirlerin, buluşların ve öngörülerin paylaşıldığı uluslararası bir platform olacak. ‘Doğalgazın Geleceğine Köprü’ kuracağımız INGAS, katılımcılara çok kapsamlı ve ufuk açıcı bir içerik sunacak. Bu doğrultuda da ağırlıklı olarak değişim, inovasyon, yeni teknolojiler ve ar-ge konuları ele alınacak. Bunların dışında doğalgaz jeopolitiği, arz güvenliği, doğalgaz işletmeciliği, doğalgaz sektöründe risk ve fırsat yönetimi, doğalgaz piyasasında hukuki düzenlemeler, doğalgaz sektöründe finans ve finans kaynaklarına erişim, iklim ve çevre gibi konularda INGAS 2017’nin başlıkları arasında yer alıyor. Dünyanın dört bir yanından, yirmiden fazla ülkeden, doğalgaz sektörünün önemli temsilcileri, bu konuları ele almak için INGAS’ta bir araya gelecek.

‘DAHA GENİŞ KAPSAMLI BİR FUAR INGAS’IN BÜNYESİNDE YER ALACAK’

Bu yıl INGAS bünyesinde bir de fuar gerçekleştiriyorsunuz. Biraz da fuardan bahseder misiniz?
Evet bu yıl kongrenin yanı sıra fuar da olacak. Bu, INGAS 2017’yi daha önceki INGAS’lardan ayıran önemli bir fark olmakla birlikte aslında bir ilk değil. Daha önce, 2007 yılında gerçekleştirdiğimiz INGAS’ta da fuar vardı fakat daha sonra fuara ara vermiştik. Bu yıl daha geniş kapsamlı bir fuar, INGAS’ın bünyesinde yerini alacak. Fuarın ikili iş görüşmeleri için etkili bir platform olduğunu biliyoruz. İnanıyorum ki; bu platformda yerli ve yabancı birçok firma için ciddi bir iş hacmi ortaya çıkacak. Fuarla birlikte, INGAS’a olan katılım daha da artacak. Bu yıl INGAS’da, yurtiçinden ve yurtdışından 5 binin üzerinde uzman ve sektör temsilcisini buluşturmayı hedefliyoruz.

‘MEKKE’DE DOĞALGAZ DAĞITIMI İÇİN ALTYAPI YATIRIMLARINA DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNACAĞIZ’

INGAS’da hazırlıkların tamamlandığını görüyoruz. İGDAŞ’ın son dönem çalışmaları hakkında da kısaca bilgi verir misiniz?

INGAS ölçeğinde uluslararası bir kongre ve fuarın hazırlığı, yoğun ve detaylı bir çalışma gerektiriyor. Bu vesileyle INGAS’ın hazırlanmasında emeği geçen ve katılımlarıyla da katkı sağlayacak herkese teşekkür etmek isterim. İGDAŞ olarak son dönemde yaptığımız en önemli çalışmalardan birisi, Çatalca’yı hizmet alanımıza dâhil etmek oldu. Geçtiğimiz yıl doğalgaz dağıtımını devraldığımız Çatalca’ya 130 kilometrenin üzerinde altyapı yatırımı başlattık. Bu yatırımın önemli bir kısmını hızla tamamladık ve Mart ayında gerçekleştirdiğimiz bir törenle bazı mahallelere doğalgaz verdik. Çatalca’daki boru hattımız, 2017 sonuna kadar 309 kilometreyi ve toplam yatırımımız da 57 milyon TL’yi bulacak. Bir diğer önemli çalışmamız da tüm yöneticilerimizin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz değişim ve dönüşüm çalıştayıydı. Bu çalıştayda çok önemli fikirler ve projeler ortaya çıktı. Yakın dönemde bu projelerin hayata geçmesi için çalışmalar yapacağız. En çok ön plana çıkan fikirlerin özünde, İGDAŞ’ın mevcut bilgi ve tecrübesini yurtdışında değerlendirebileceği uluslararası projelerde yer almak olduğunu gördük. İGDAŞ’ın 30 yılı aşan bilgi birikimini ve tecrübesini yurtdışına taşıma konusunda önemli bir adım da attık. Haziran ayı sonunda Mekke’nin doğalgaz dağıtımında danışmanlık hizmeti vermek için ‘İyi Niyet Anlaşması’ imzaladık. Bu anlaşmayla birlikte, Mekke’de doğalgaz dağıtımı için altyapı yatırımlarına danışmanlık hizmeti sunacağız. Burada doğalgaz öncelikle ev, ofis ve restoran gibi alanların mutfaklarında kullanılan tüplerin yerini alacak. Ayrıca bina soğutma sistemlerinde doğalgaz kullanımı için de danışmanlık hizmeti vereceğiz. Kısaca bu anlaşmayla, Mekkelilerin doğalgazın konforunu güvenle yaşamaları için çalışmayı hedefliyoruz.