‘Enflasyonla Topyekun Mücadele’ye sektörden destek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı açıkladı. En az yüzde 10 indirim kampanyası başlatıldı. Kampanyaya katılan firmalar belirlenen logo ile birlikte asgari yüzde 10 indirim yapacak. Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında “enflasyonlamucadele.org.tr” internet sitesi faaliyete geçti.

Albayrak, “Bu topyekun bir mücadeleyse bu bakanlıklarımızın da bu işin içinde olduğunu bilmemiz lazım. Çünkü bütün bu süreci bu koordinasyonla ifade etmemiz lazım.” diye konuştu.

Türkiye’nin, ağustos ayı ile birlikte doğrudan para birimi ve ekonomisine ilişkin spekülatif ataklarla karşı karşıya kaldığını anımsatan Albayrak, “Akabinde ekonomi yönetimi ve tüm paydaşlarıyla birlikte güçlü bir koordinasyonla etkin bir mücadele içerisine girmiştir. Bu atakların özellikle kurda neden olduğu oynaklığa karşı alınan tedbirlerle belirsizlik ve dalgalanma dizginlenmiş ve spekülatif ataklar ağustos ve eylül ayı ile birlikte püskürtülmüştür.” ifadelerini kullandı.

Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak ortaya koydukları, ağustos ayında başlayan ve eylülde gittikçe etkisini hissettiren aksiyon adımları, yürütülen etkin para politikası ve kapsamlı Yeni Ekonomi Programı ile birlikte piyasaların beklentilerinin büyük ölçüde karşılandığını ifade etti.

Oluşturulmak istenen endişe havasına izin verilmediğini vurgulayan Albayrak, “Bugüne kadar takip edilen bu adımların bir sonraki adımı niteliğinde çok daha güçlü yapısal adımlarla güçlü koordinasyon içinde hayata geçirilecek politikalarla yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacağız. Tüm bu adımlarla birlikte Yeni Ekonomi Programı’nda ifade ettiğimiz üzere önümüzdeki sürecin ilk fazı olan dengelenme süreci başlamıştır.” şeklinde konuştu.

“Bu tablo hiç kimsenin çıkarına değil”

Berat Albayrak, özellikle son dönemde kurdaki yukarı yönlü hareket ve oynaklığın yavaş yavaş geride bırakıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi sıra, kur dalgalanmalarının geçtiğimiz 2 ay süresince olumsuz etki yarattığı fiyatlamalarda dengelenmeyi sağlamaktır. Birçoğumuz iş dünyasından burada… Son 2 aydır yaşanan bu dalgalanma bunu ortaya koymadı mı? Kur şöyle mi olacak, böyle mi olacak? Fiyatları 7’den mi, 8’den mi verelim? Mal stoklayalım mı? Oluşan bu köpüğün dengelenme süreciyle birlikte artık aşağı yönlü inme sürecinin başlaması gerekiyor.”

Albayrak, bu süreçte kurdaki hareketin fiyat geçişkenliği oluşturduğuna dikkati çekerek, “Belirsizlik ve spekülasyon nedeniyle fiyatlamalarda en üst beklenti ve tahminler esas alınmıştır. İşte bu nedenle eylül ayı enflasyon rakamları, uzmanları da şaşırtacak bir oranda piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşti. Hiç kimse beklemiyordu. Algıyla birlikte oluşan köpüğün neticesiyle karşı karşıya kaldı.” şeklinde konuştu.

Kurda volatilitenin sona ermesiyle sağlanan normalleşmenin ardından fiyatlarda da rasyonel seviyelere gerilemenin ve normalleşmenin sağlanacağı bir sürece girildiğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

“Bizim ekonomi anlayışımızın temelinde insan var, insanımız var. Attığımız tüm adımlarda insanımızın huzur ve refahının artması ve çabası her daim ilk sıradadır. Bizim ekonomi anlayışımızda topyekun milletçe kazanmak var. Sadece bir paydaşın kazandığı değil… Tüm paydaşların birlikte kazanması gereken bir anlayış var. İşte büyük ve güçlü Türkiye hedefiyle birlikte el birliğiyle müreffeh bir geleceği inşa etme arzumuz var. Bugün spekülatif atakların etkisiyle fiyatlarda oluşan bu tablo hiç kimsenin çıkarına değil. Bu tabloda kimsenin kazanması mümkün değil.”

Albayrak, bugün bu ortamda kar artırma amacıyla yapılacak her girişimin; kısa soluklu, yakın gelecekte çok daha büyük zararları beraberinde getirecek adımlar olacağını belirterek, “Bunu görmemiz lazım. Zaten bunu gördüğümüz için son bir haftadır iletişime geçtiğimiz tüm paydaşlarımız bu program özelinde aynı samimiyet ve açık yüreklilikle taşın altına eline koymayı bir ülke vazifesi olarak gördü.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlık olarak finansman maliyetlerini indirdiklerini, yurt içi katma değerli üretimi desteklediklerini, ithalata bağımlılığı azalttıklarını belirterek, “Politikalarımızın ortak özelliği yatırım, üretim ve girdi maliyetlerini düşürmektir. Sanayicimizin elini rahatlatarak, üretime teşvik ederek ve özellikle yerli üretimi tüm kaynaklarımızla destekleyerek, enflasyonla mücadeleye katkı sunuyoruz.” dedi.

Toplantıda konuşan Bakan Varank, enflasyonla mücadelenin sadece devletin değil, özel sektör de dahil olmak üzere ekonominin tüm paydaşlarının ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Bugün bu bilinçle bir araya geldiklerini belirten Varank, “Bu güçlü birlikteliği ortaya koyarak, inanıyorum ki bu mücadelede önemli adımlardan birini atmış bulunuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz de tüm paydaşlarla birlikte ortaya konan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na tam destek veriyoruz. Bağlı kurumlarımızla birlikte, elimizdeki tüm araçları ve kaynaklarımızı seferber ediyoruz.” diye konuştu.

Varank, bakanlık olarak enflasyonla mücadelede atılacak yeni adımlardan bahsederek, şunları kaydetti:

“Öncelikle, finansman maliyetlerinden kaynaklanabilecek fiyat artışlarını aşağıya çekmek için, Finansman Destek Programı’nı hayata geçiriyoruz. İşletmelerimizin kullanacakları TL cinsinden kredilerine, yüzde 14’e kadar finansman desteği sağlıyoruz. Ayrıca, ihracat yapacak olan KOBİ’lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli Libor oranında yeni bir destek veriyoruz. Bu sayede, yaklaşık 3 milyar liralık bir finansmana erişim sağlamayı planlıyoruz. KOSGEB’i enflasyonla mücadelede önemli bir kurum olarak görüyoruz. İki ay önce ekonomimize yönelik saldırılar başladığında, derhal bir acil eylem planı hazırlamış ve uygulamaya başlamıştık. Açıkladığımız o destek ve önlem paketinde geri ödemeli destek alan işletmelerin KOSGEB borcunu, 30 Haziran’a kadar erteleyeceğimizi ilan etmiştik. Bu süreyi 3 ay daha uzattığımızı ilan ediyoruz. Yani işletmelerimizin KOSGEB’e olan borçlarına toplamda 1 yıllık erteleme sağlamış oluyoruz.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Et Süt Kurumu 10 kalem üründe yüzde 10 indirim yapacak.” dedi.

Toplantıda konuşan Pakdemirli, 2050 yılında dünya nüfusunun ve şehirleşmenin artacağını ve daha çok üretime ihtiyaç olacağını belirterek, herkesi zor bir ev ödevinin beklediğini kaydetti.

Bir yandan göç ile mücadele ederken, diğer yandan bu zor ev ödevinin yapılması gerektiğini ifade eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Bunun en başında gıda arz güvenliği geliyor. Gıda arz güvenliği ekonomik hareketliliğin hızlı olduğu durumlarda çok daha ön plana çıkıyor. Bakanlığımızın iki görevi var, biri üreticiyi korumak ve diğeri de tüketiciyi kollamak. Aynı anda iki zor görev bakanlığımıza verilmiş durumda. Ama ikisini de elimizden geldiği kadar iyi yapma yolunda çalışıyoruz. Tohumdan sofraya tüm zincirin bizim tarafımızdan korunması ve kollanması gerekiyor. Bu konuda Ticaret Bakanlığımızla da sürekli bir aradayız. Tohumdan sofraya giden tüm verimsizlikleri ortadan kaldırmanın, gıdayı en ucuza tüketicilere ulaştırmanın yolunu arıyoruz. Memleketin köylü bakanı olarak gelince heybede bir şeyler olması lazım heybeyi doldurarak geldik.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanlığı ve bize bağlı ve ilgili tüm kuruluşlar olarak Enflasyonla TopyekunMücadele Programı’mızın arkasındayız ve destekliyoruz.” dedi.

Toplantıda konuşan Selçuk, bakanlık ve bağlı kuruluşlar olarak Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın arkasında olduklarını ve programı desteklediklerini söyledi.

Selçuk, 1995-2001 yıllarında Türkiye’de ortalama enflasyon oranının yüzde 70’lerde olduğunu anımsatarak, AK Parti iktidarında bu oranın çok daha düşük seviyelere çekildiğini anlattı.

Anayasanın “ücret emeğin karşılığıdır” hükmüne istinaden AK Parti iktidarlarında Asgari Ücret Tespit Komisyonlarında çok geniş katılımla toplantıları gerçekleştirdiklerini bildiren Selçuk, asgari ücret artışında enflasyon oranlarını dikkate aldıklarını vurguladı.

Toplu iş sözleşmelerinde de enflasyonu dikkate almayı sürdürdüklerini dile getiren Selçuk, ” Bu anlamda belki de en zor iş olan kamu tasarrufu-enflasyonla mücadele ve sosyal refahı artırma gibi birbiriyle çelişen üç temel hedefi başarılı bir şekilde koordine ettik ve uzlaşmayla başarılı çalışmalara imza attık.” diye konuştu.

Selçuk, 2018’de asgari ücret artışlarından bahsederek, ” Emek verenlerimizi enflasyon karşısında ezdirmedik ezdirmemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın, “Bankalar olarak nominal faiz hadlerinin daha aşağı seviyede olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı tanıtım toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan TBB Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektörü olacak ekonomik faaliyetlerin desteklenmesine odaklı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, üretim, yatırım ve ticaret olursa Türkiye’nin kazanacağını bildiklerini ifade etti.

Aydın, şunları kaydetti:

“Ülkemiz kazanırsa, hepimiz kazanırız. Bu çerçevede biz, bankalar olarak ekonominin finansmanı için kaynak bulmaya ve kredi sağlamaya devam edeceğiz. Kıt olan kaynakların ekonomik olan birimler arasında en verimli şekilde dağılımı ana işimizdir. Tabi ki bunun makul fiyatlarda olması için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Bankalar olarak maliyetlerimizi daha da düşürerek, verimliliğimizi daha da artırarak, sektörel bazda ortak projelerle ölçek ekonomisinden yararlanarak, nominal faiz hadlerinin daha aşağı seviyelerde oluşmasına katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Bankacılık sektörü olarak en önemli konularımız arasında yer alan enflasyonla mücadeleye destek vermeye devam edeceğiz.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO)  Başkanı Şekib Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı ile ilgili olarak, “Alınan önlemleri, fiyatlar üzerindeki spekülatif ataklara karşı güven çıpası olarak görüyorum. Program reel sektörün artan maliyet enflasyonuna karşı kalıcı çözümler getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada programın özellikle gıda enflasyonu ve KDV iadeleri gibi ekonomideki kronik sıkıntılara karşı kalıcı çözümler getirdiğini belirtti.

Bunu memnuniyet verici bulduklarını aktaran Avdagiç, bu program ile piyasadaki çarpıtılmış algı ve yükseliş beklentisinin önüne set çekilmiş olduğunu dile getirdi.

Avdagiç, öngörülebilirliğin arttığını belirterek,  “Gündemimizi faiz, döviz ve enflasyon üçlüsünden çıkarıp üretim, ihracat ve istihdama doğru değiştirmemizde bu adımlar çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda yeni bir fiyat dengesi kurulduğuna da değinen Avdagiç, programda yer alan önlemlerin hayata geçmesiyle talep ve arz yeniden makul bir fiyat seviyesinde buluşacağını vurguladı.

Avdagiç, ayrıca kurdaki geri çekilme devam ettikçe bu fiyatlamaya da yansıyacağını aktardı.

Fiyat istikrarı sağlamanın toplumun tamamının görevi olduğunu belirten Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Cumhurbaşkanımız son yaşanan gelişmeleri ekonomik saldırı olarak niteledi. Dolayısıyla ekonomik saldırının olduğu yerde milli bir seferberliğin olması zorunludur. Sayın bakanımız Berat Albayrak’ın açıkladığı Enflasyonla Mücadele Programı da milli seferberliğin temel taşıdır. Zira hükümetimiz, firmalarımız, milletimiz topyekun elini taşın altına koymuştur. Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yok, KDV iadesi ödemeleri yıl sonuna kadar yapılacak. Ayrıca zora girip işçi çıkarmayı planlayan işletmeler desteklenecek. Bunların hepsi iş dünyamız için çok kıymetli tedbirler. Biz de İstanbul İş dünyası olarak Enflasyonla Mücadele Seferberliğinde üzerimize düşeni eksiksiz yerine getireceğiz.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak koordinesinde açıklanan “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı”nı desteklediklerini belirterek, “81 il ve 160 ilçedeki odalarımız ve borsalarımızla birlikte enflasyonla mücadeleyi sahipleneceğiz ve firmalarımızın en geniş katılımı için çalışacağız.” ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye’de bir defa daha devlet-millet birlikteliğiyle topyekun bir iktisadi mücadelebaşladığını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve Bakan Albayrak öncülüğünde başlatılan “Enflasyonla Topyekun MücadeleProgramı”nı makroekonomik istikrar için son derece önemli bulduklarını ve desteklediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Artan enflasyon, girdi ve finansman maliyetlerimizi yükseltmekte, firmalarımızı olumsuz etkilemektedir. Enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kamu ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk özel sektörü olarak, devletle birlikte topyekun bir duruş sergileyeceklerinin ve ellerini taşın altına koyacaklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Bu çerçevede TOBB, odalar ve borsalarıyla, her milli konuda olduğu gibi bu konuda da milli bir dayanışma içindedir. 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız ve borsalarımızla birlikte enflasyonla mücadeleyi sahipleneceğiz ve firmalarımızın en geniş katılımı için çalışacağız. İş dünyamızda bir diğer büyük sorun olan ve uzun süredir talep etmekte olduğumuz birikmiş KDV iade süreçlerini hızlandırma planı için de bakanımıza ayrıca teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki kamu ve özel sektör arasındaki güçlü koordinasyon ve istişareyle içinden geçtiğimiz bu zorlu süreci geride bırakacak ve yeniden tempolu ve istikrarlı büyüme sürecine gireceğiz.”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı son derece olumlu bulduklarını belirterek, “Topyekun mücadeleye esnaf ve sanatkar camiası olarak biz de destek veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı desteklediklerini bildirdi.

Programı son derece olumlu bulduklarını vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

“Programa esnaf ve sanatkar camiası olarak biz de destek veriyoruz. Tüm sektörlerde yapılan indirimler elektrik, doğal gaz ve akaryakıta da yansıtılırsa enflasyonla mücadele daha başarılı olur. Elektrik, doğal gaz ve akaryakıttaki indirim tüm işletmelerin maliyetini düşüreceğinden birçok mal ve hizmette daha yüksek oranda indirim yapılmasının önünü açacak. Bu indirimler enflasyonun düşmesine çok büyük katkı sağlayacak.”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak koordinesinde açıklanan “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı”nı desteklediklerini belirterek, “Enflasyonla mücadele sadece bugünü değil, çocuklarımızın geleceğini etkileyeceği için çok önemli. Bu nedenle biz de ATO olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.” ifadesini kullandı.

Baran, yazılı açıklamasında, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nda kısa vadede enflasyonu aşağı ivmeye çevirecek, uzun vadede de kalıcı çözüm üretebilecek adımların yer aldığını bildirdi.

Enflasyonun kısa dönemde kaynak ve gelir dağılımını bozduğuna, uzun dönemde de büyümeyi engellediğine işaret eden Baran, “Enflasyonla mücadele sadece bugünü değil, çocuklarımızın geleceğini etkileyeceği için çok önemli. Bu nedenle biz de ATO olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.” değerlendirmesinde bulundu.

Baran, enflasyonla mücadele için yüzde 10 indirim kampanyası uygulamasının tüketimin devamı açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, 50 üründe yüzde 10’luk indirimin yapılmasının, enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 21 olan gıdada enflasyonun düşmesine yol açacağını kaydetti.

Gürsel Baran, gıda ürünlerindeki fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için uzun dönemli sonuçlar doğuracak gözetim mekanizmasıyla Hal Yasası’nın çıkarılmasının da enflasyonlamücadele açısından önemli olduğunu vurguladı.

KDV iadeleri

Elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak olmasının genel olarak fiyatlar üzerinde etkisinin çok büyük olduğunun altını çizen Baran, reel sektörün KDV iadelerinin de yıl başından itibaren ödenecek olmasının oda üyelerince olumlu karşılandığını belirtti.

Baran, ATO üyelerinin fırsatçılık ve stokçuluk konusunda mücadeleye destek verdiğini vurgulayarak, oda olarak sürecin atlatılmasına ilişkin aldıkları tedbirleri hatırlattı.

Enflasyonla mücadelede tüm kesimlerin ortak kararlılık sergilemesinin önemli olduğunu vurgulayan Baran, şöyle devam etti:

“Fiyatların yükselmesi ve likidite sıkıntısı karşısında üyelerimize destek olmak adına girişimlerimizi yaptık. Tüm hazırlık çalışmalarını bitirdiğimiz odamızın hizmet binası projesinin yapımını erteledik ve bu kaynağı üyelerimiz için düşük maliyetli finansman oluşturmak üzere bankalara aktardık. Bunu yaparken de ‘Şimdi değilse ne zaman?’ dedik. Yerli ve milli üretimin önemine dikkati çektik. Bu sürecin atlatılacağından hiç şüphemiz yok. Ülke olarak geçmişte enflasyon yüzünden ağır bedeller ödedik. Düşük enflasyonun refaha nasıl yansıdığını son 15 yılda gördük. Dolayısıyla toplumun tüm kesimlerinin el ele vererek enflasyonla topyekun mücadelesi aydınlık yarınlarımız için çok önemli ve bu mücadelede başarılı olacağız. Ankaralı tüm tüccarlarımız da enflasyonla mücadele için aynı safta yer almaktadır.”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin  Özdebir, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın önemli unsurlar içerdiğini belirterek, “Başkentli sanayiciler olarak Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı destekliyor, toplumun tüm kesimlerinin desteğiyle programın başarıya ulaşacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Özdebir, yazılı açıklamasında, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı desteklediklerini bildirdi.

Önemli unsurlar içeren program sayesinde kapsamlı bir dayanışma sağlanacağına işaret eden Özdebir, kurda son günlerde volatilitenin azalmasının da enflasyonla etkin mücadeleyi kolaylaştıracağını belirtti.

Özdebir, KDV iadelerinin yıl sonuna kadar sonuçlandırılmasının sanayici açısından önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekerek, “Yapılan bu politika uygulamalarına kayıtsız kalmayıp bizler de sanayiciler olarak ekonomimizin düzlüğe çıkması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Başkentli sanayiciler olarak Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nı destekliyoruz, toplumun tüm kesimlerinin desteğiyle programın başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Yaşanan enflasyonun büyük oranda maliyetten kaynaklı olduğu göz önüne alındığında, yıl sonuna kadar doğal gaz ve elektriğe zam yapılmayacak olması ve birçok üründe kurum ve kuruluşların indirime gitme sözü, enflasyonda önemli düşüşler yaşanmasını sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı Topluluğu, enflasyonla mücadele seferberliğine destek olmak ve enflasyonu aşağıya çekmek amacıyla regüle olmayan sektörlerde, üretimleri olan ürünlerin satışlarında gereken indirimi yapacaklarını duyurdu.

Sabancı Topluluğu’ndan, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na ilişkin yapılan yazılı açıklamada, enflasyonla etkin mücadelede makro tedbirlerin başarılı olması için tüm ekonomi paydaşlarının iş birliği içerisinde, yapıcı bir yaklaşımla ve ortak akılla hareket etmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, devamla şöyle denildi:

“Bu şekilde sağlanacak güven ortamı, bizi uzun vadede başarıya taşıyacaktır. Türkiye’nin Sabancı’sı olarak, 90 yılı aşkın süredir olduğu gibi bugün de, ülkemizin yaşadığı sorunlarda çözümün bir parçası olmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Enflasyonlamücadele seferberliğine destek olmak ve enflasyonu aşağıya çekmek amacıyla regüle olmayan sektörlerde, üretimimiz olan ürünlerin satışlarında gereken indirimi yapacağız. Bu yaklaşımın, hem makro hem mikroekonomik göstergelere olumlu yansımalarını en kısa sürede görmeyi temenni ediyoruz. Geçmişte defalarca başardığımız gibi, yaşanan sıkıntıları birlik ve beraberlik anlayışı içinde hareket ederek yine geride bırakacağımıza yürekten inanıyoruz.”

Bu arada, Sabancı Topluluğu, bugün açıklanan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı toplantısında, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Cenk Alper, Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Tamer Saka, Sabancı Holding Finans Grup Başkanı (CFO) Barış Oran ve Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ile temsil edildi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Türk iş dünyası zorluklara hazırlıklıdır, dayanıklıdır. Ben inanıyorum ki içinden geçmekte olduğumuz bu zorlu günlerden de başarıyla çıkacağız.” dedi.

Programın açıklanmasının ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Bilecik, iş dünyası olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı, enflasyonla mücadeledeki en kritik adımlardan biri olarak gördüklerini söyledi.

TÜSİAD üyeleriyle programa destek olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Bilecik, Yeni Ekonomi Programı (YEP) içerisinde yer alan enflasyonla mücadele, sıkı para politikasının uygulanmasını ve tasarruf tedbirlerini maliye politikasının sürdürülmesini çok önemli bulduklarını aktardı.

Bilecik, “Bu politikalar devam ederken serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde oyunun oynanmasını sağlamamız gerekir. Ekonomiye dönük sorunlar, sadece ekonomiye yönelik olarak alınan kararlar ve yöntemler çerçevesinde toparlanması veya çözülmesi mümkün olmayabilir. Bunun için dış ilişkiler yönetiminin de bu tür programlara destek vermesi gerekir. Bugün yakın komşularımızdan tutun AB’ye kadar, ABD’den tutun da Uzak Doğu’ya kadar bütün ülkelerle ilişkilerimizin mükemmel şekilde yönetilmesi gerekir. Türk iş dünyası zorluklara hazırlıklıdır, dayanıklıdır. Ben inanıyorum ki içinden geçmekte olduğumuz bu zorlu günlerden de başarıyla çıkacağız. Çünkü Türk iş dünyası, bunu gerçekleştirmek için yeteneğe, hırsı ve azme sahiptir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dış Ekonomik Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, enflasyonla mücadelenin sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme için büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Olpak, bugün açıklanan “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı” ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.

Enflasyonla mücadele sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme için büyük öneme sahip olduğunu aktaran Olpak,  “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, ekonomi yönetimimiz, reel sektör ve finans sektörümüzün bu sürecin en başından beri koordinasyon içinde olması, makro ekonomik göstergelerimizle bağdaşmayan atak dönemini hep birlikte geride bırakmamızı sağlayacaktır. Gösterilen kararlı duruş ve atılan hızlı adımlar, finansal piyasalarda oynaklığın sona ermesini için önemliydi. Geldiğimiz nokta, sistematik bir mücadeleyle, normalleşme sürecine başladığımızı ve daha öngörülebilir bir şekilde işimize odaklanabileceğimizi işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.

Olpak, Hazine ve Maliye Bakanı Bakan Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’ ile yaptığı indirim çağrısının ve firmaların desteğinin bu zor günleri dayanışmayla atlatabileceğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağı açıklamasının hem vatandaşlar hem de işletmeler için güzel bir haber olduğunu vurgulayan Olpak, KDV iadelerinin yıl sonuna kadar yapılacak olması ve önümüzdeki yıl itibarıyla KDV iade süresinin 10 gün ile sınırlandırılacağı açıklamasının da iş dünyasını rahatlatacağını belirtti.

Türkiye Bankalar Birliği’nden (TBB) yapılan açıklamada, “Bankalarımız bu kapsamda firmalara 1 Ağustos’tan sonra yüksek faizle kullandırılmış olan kredilerin faiz oranlarında 10 Ekimden itibaren vade sonunu beklemeden yüzde 10 indirim yapacaklar.” ifadelerine yer verildi.

TBB’den yapılan açıklamada ağustos-eylül aylarında bankalarca firmalara kullandırılan TL nakit kredilerin bir kısmında uygulanan faiz oranlarının yüksekte kaldığı belirtildi.

Eylül sonu itibarıyla mevduat ve kredi piyasalarında daha stabil bir döneme girildiğini vurgulana açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bugün diğer sektörler gibi bankacılık sektörü de enflasyonla mücadeleye destek verdi. Bankalarımız bu kapsamda firmalara 1 Ağustos’tan sonra yüksek faizle kullandırılmış olan kredilerin faiz oranlarında 10 Ekimden itibaren vade sonunu beklemeden yüzde 10 indirim yapacaklar. Bu dönem için bir faiz iadesi söz konusu olmayacak. Yarından itibaren yüzde 10’luk bir faiz indirimi söz konusu olacak. Örneğin, ağustosta bir firmaya yüzde 40 faiz oranında kullandırılan kredi, yarından itibaren yüzde 10 indirimle, yüzde 36’ya inecek.”

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı”nın ekonomide ve mali piyasalarda istikrarı sağlamaya yönelik çözümleri içerdiğini belirterek, “YASED olarak içinde bulunduğumuz dengelenme sürecinin önemli bir ayağı olan enflasyonla mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdem, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların da etkisiyle Türkiye’de cari açık ve enflasyonun artış gösterdiğini, çift hanelere ulaşan enflasyonun reel sektör ve para piyasalarında olumsuz gelişmelere yol açtığına dikkati çekti.

Erdem, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı” nın ekonomide ve mali piyasalarda istikrarı sağlamaya yönelik çözümleri içerdiğini belirterek, “YASED olarak içinde bulunduğumuz dengelenme sürecinin önemli bir ayağı olan enflasyonla mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Son dönemde iç ve dış gelişmelere paralel artan enflasyonla mücadele açısından Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı piyasalarda istikrarı sağlayacak önlemler paketi olarak son derece önemli bulduklarını ve sonuna kadar desteklediklerini vurgulayan Erdem, şunları kaydetti:

“Bu program çerçevesinde kamunun, özel sektörün ve vatandaşlarımızın topyekun bir dayanışma içerisine girmesinin enflasyonla mücadele açısından kısa sürede başarı getireceğine inanıyoruz. Türkiye’nin dış finansmana olan ihtiyacı ve tasarruf oranlarımızın yetersiz olması, bugün ekonomimizde yaşadığımız kur risklerini ve dalgalanmayı doğuruyor. Bu yüzden cari açık ve enflasyonla mücadelenin ekonomi yönetimimizin de en önemli öncelikleri arasında yer almasından büyük memnuniyet duyuyoruz.

Son dönemde artan döviz kurları ve tüketime dayalı hızlı büyümenin bir sonucu olarak yükselen enflasyonla başarılı bir şekilde mücadele edebilmek için ülke olarak parasal ve mali disipline dikkat etmemiz gerekmektedir. YASED olarak, ülkemizde iş ve yatırım ortamının iyileştirilerek küresel rekabetçiliğimizin ve sürdürülebilir büyümemizin artırılması için, hükümetimize çözüm ortağı olmaya devam etme kararlılığındayız. Ülkemizin potansiyeline ve geleceğine olan yüksek inancımız ve güvenimiz ile uluslararası yatırımcılar olarak, kamu ve özel sektör arasındaki güçlü koordinasyon ve dayanışma ile yaşamakta olduğumuz bu zorlu süreci en kısa sürede geride bırakacağımıza inanıyoruz.”

Koç Holding tarafından yapılan açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı”nı uygun sektörlerde ve belirli ürünlerde yapacağımız indirimlerle destekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Koç Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Koç Topluluğu olarak 90 yılı aşkın süredir ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkı sağlayacak şekilde yatırım yapmaya devam ediyoruz. Son 5 yılda yapmış olduğumuz 35 milyar TL’lik yatırım da bunun somut bir göstergesidir. Son dönemde memleketimizin karşı karşıya olduğu sıkıntılı günlerin üstesinden hep birlikte gelebileceğimize inanıyoruz.” değerlendirmelerine yer verildi.

Uzun vadeli sürdürülebilir büyümeyi sağlama yolunda en öncelikli unsurun ekonomide güven ortamının oluşması olduğu belirtilen açıklamada, doğru politikalarla sanayiyi güçlendiren, Ar-Ge, üretim, istihdam ve ihracat kabiliyetlerini arttıran ve yatırımları teşvik eden bir yaklaşımın Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli daha da ileri taşıyacağı dile getirildi.

Açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı”nı uygun sektörlerde ve belirli ürünlerde yapacağımız indirimlerle destekliyoruz.” denildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan enflasyonla mücadele programıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.Gülle, “Enflasyonla mücadele sürdürülebilir ekonomik büyüme bakımından büyük önem taşıyor. Fiyat istikrarının sağlanması üretimin sağlıklı ve öngörülebilir bir şekilde sürmesi için vazgeçilmez bir durum.Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan önlemlerin enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda ekonominin beklediği güçlü etkiyi yaratacağına inanıyorum.

Bu durum, Türk lirasında da istikrarın oluşmasını ve biz ihracatçılar açısından rekabet gücü sağlayan en önemli faktörlerden biri olmaya devam edecek. Açıklanan programın ihracat odaklı olmasını da bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Programın başarıya ulaşması için tüm sektörlere ve hatta toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşüyor. Bunun bilincinde olan ihracatçılar olarak, biz de bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da üzerimize düşen sorumluluğu büyük bir azimle yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Demirören Enerji, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programını tam desteklediğini açıkladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören,“Yüzde 100 yerli ve milli sermaye ile hizmet veren Demirören Holding olarak tüm şirketlerimizle Türkiye’ye değer katmak, ülkemize ve insanımıza hak ettiği en iyi ürün ve hizmetleri sunma anlayışıyla çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayraktarafından başlatılan Enflasyon ile Topyekün Mücadele hareketine Demirören Enerji Grubumuz, yerli ve milli markalarımız Milangaz, OtoMilangaz, mOil, Likidgaz, Total Oil Türkiye ve Türk Petrolile tam destek veriyoruz. Bu kapsamda, enflasyonla etkili ve sürdürülebilir bir mücadele için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye için, ülkemiz için bugün ve her zaman halkımızın yanındayız. Bu topyekün mücadelede elbette Türkiye kazanacak, buna inancımız tam” dedi.

Demirören Enerji Grubu şirketlerinde enflasyonla mücadele seferberliğine destek olmak ve enflasyon etkisini aşağıya çekmek amacıyla Milangaz’da 2 kg ve 12 kg ev tüketimine yönelik tüplerinde, tüm satış noktalarında, sene sonuna kadar yüzde 10 indirim uygulanacak. Ayrıca Total ve mOil markalarında, seçili akaryakıt istasyonlarında ve belirli market ürünlerinde yıl sonuna kadar yüzde 10 indirim yapılacak.